Muoti ja tyyli – itseilmaisua vai pinnallisuutta?

Aloitetaan nyt tunnustamalla, että itselläni menevät välillä sanat iloisesti sekaisin. Vaikkapa muodista ja tyylistä puhuttaessa. En pidä sitä niin vakavana asiana, mutta asiaa aloin kuitenkin ajatella tarkemmin. Miten muoti ja tyyli eroavat toisistaan? Toisiaan ne sivuavat ainakin. Ja miten pinnallisuus asiaan liittyy?

Moni suosii sanaa tyyli. Se kuulostaa paremmalta kuin muoti. Mielikuva sanasta muoti on valitettavasti vähän huonompi: ohikiitävä, ohimenevä, nopea, halpa. Muodilla on toki myös se toinen puoli, joka ei liity noihin mielikuviin. 

Minusta voi hyvin sanoa, että muoti on osa kulttuuria. Muoti auttaa itseilmaisussa. Muoti on osa elämää, halusimme tai emme. 

Muoti on pinnallista ja samalla ei lainkaan. Osalle päällä olevat vaatekappaleet ovat yhdentekeviä. Kunhan on vain jotain vaatetta päällä ulos mennessä. Toiselle taas jokin vaatekappale voi olla viimeisen päälle harkittu ja se ilmentää kantajansa mielipiteitä, olotilaa ja asennetta. Omaa identiteettiä. Muoti ja oma tyyli ovat yhtä lailla joukkoon kuulumisen keino, kuin myös siitä erottautumisen keino.  

Voisi varmaan sanoa, että tyyliä ilmennetään muotia apuna käyttäen. Teininä omaa tyyliä etsitään vimmaisesti ja levottomimmat kokeilevat lyhyelläkin aika välillä kaikenlaista. Olin aika rauhallinen nuori, mutta kokeilin kyllä kaikkia hiusvärejä, vähän meikkejä ja yritin hyvin rajatulla määrällä vaatekappaleita luoda erilaisia kokonaisuuksia. Kokeilin myös uutta. Kerran sain huutoja koulun käytävällä perääni ja päätin vaihtaa tyyliä. Vain huomatakseni, että huutelija (eri sukupuolta) pukeutui seuraavana vuonna samalla lailla. Ja tyttöystävänsäkin. 

Tiedättekö muuten mitä tein ensimmäisellä kesätyöpalkallani? No painelin Hämeenlinnan Vero Modaan ostamaan vaatteita. En muista oliko silloin mielessäni pinnallinen muoti vai oman tyylin vahvistaminen. Mutta tärkeältä tuntui saada uusia vaatteita päällensä.

Alalla työskentelevillä / työskenneillä muodin asiantuntijoilla on varmasti sanansa sanottavana miten pitäisi suhtautua tähän muodin ja tyylin maailmaan. Alla muutama lausahdus eräiltä kuuluisimmilta muodin tekijöiltä.

MUODINLUOJIEN MIELIPITEITÄ

Jäin tuossa miettimään mitä nämä hitsin vaatteet sitten merkitsevät, kun niitä läpi iän etsii ja sovittaa, niistä iloitsee tai ne kiroaa. Harper’s Bazaarista tarttui silmään tämä sitaatti

“I don’t design clothes. I design dreams.” Ralph Lauren 

Joskus vaatteet merkitsevät enemmän kuin haluamme myöntää. Nuorempana kuvittelin millainen haluaisin olla. Kuvitelmiin kuului tiettyjä asioita omaan tyyliin ja itsevarmuuteen liittyen. Vaatteilla oli iso merkitys millaisena näin itseni tulevaisuudessa. Myönnetään, että ehkä vieläkin tulee katsottua jotain tyyliä lehdessä, televisiossa tai somessa ja mietittyä, että minullekin sopisi tuo. Haluan näyttää tuolta. Vaatteet eivät ole se unelma, vaan ne tulevat yhdessä kokonaisvaltaisemman unelman kera, eli mielikuvana tietystä ihmisestä, jollainen haluaisi olla ja joka saavuttaa tiettyjä asioita. Kuten Ralph toteaa: hän ei suunnittele (pelkkiä) vaatteita. Hän suunnittelee unelmia.

“Style is something each of us already has, all we need to do is find it.” Diane von Furstenberg

Ihanan luottavainen lausahdus. Kun oma tyyli tuntuu olevan aivan hukassa, Diane vain toteaa, että ”jokaisella on jo tyyli, se pitää vain löytää”. Olisipa se niin helppoa, vai mitä. Tähän asiaan eli omaan tyyliin ja vaatteisiin pitää olla vähän mielenkiintoa tai muuten oma tyyli saattaa jäädä keskeneräiseksi. Tarkoitan keskeneräisyydellä sitä, että vetää joka päivä jotain ihan ok:ta päällensä, koska ne välttävät, mutta ihan tyytyväinen ei silti ole lopputulokseen. 

On muitakin huolia varmasti kuin miltä näyttää, mutta on se ulkoinen olemus silti yksi osa-alue elämässä. Näkymättömäksikään ei voi muuttua. Oma itselle luontainen tyyli löytyy ajan kanssa. Pitää kuunnella itseään ja katsella ympärilleen mikä miellyttää omaa silmää. Itse haen inspiraatiota muilta jatkuvasti. Kaikista kun ei ole sellaiseksi muodinluoja fashionistaksi. Siitä huolimatta omaa tyyliä voi ja pitää kantaa itsevarmuudella.  

Clothes mean nothing until someone lives in them.” Marc Jacobs

Tästä juolahti jostain syystä itselleni ensimmäisenä mieleen se, että vaatteita pitäisi arvostaa vähän enemmän kuin nykyaikana tuntuu tapahtuvan. Vaatteita tuotetaan valtavat määrät ilman tietoa käyttääkö niitä lopulta kukaan. Ainakin ylijäämä vaatteiden dumppaus milloin minkäkin kehitysmaan takapihalle tai suoraan polttoon tuntuu uskomattomalta tuhlaukselta. No tämä ei varmaan ollut niinkään Marcin ajatuksena lausahtaessaan tämän kuuluisan mietteensä, vaan enemmänkin se miten vaate otetaan omaksi mukaan omaan tyyliin, miten se kannetaan ja miltä vaate saa kantajan olon tuntumaan. Yksinään vaate on vain tyhjä kuori. 

“Trendy is the last stage before tacky.” Karl Lagerfeld

Tämä lausahdus saa kyllä vinon hymyn naamalleni, koska näinhän se taitaa olla. Trendikäs on vain viimeinen askel ennen kuin se muuttuu mauttomaksi. Kuulostaa ihan muotimaailman kierrolta. Onneksi muotia en ainakaan minä ota niin vakavasti, ettenkö niillä mauttomaksi muuttuneilla vaatteilla liikkuisi edelleen ihmisten ilmoilla. 

“Style is the only thing you can’t buy. It’s not in a shopping bag, a label, or a price tag. It’s something reflected from our soul to the outside world—an emotion.” Alber Elbaz

Tämä on hyvin sanottu tyylistä ja olen kyllä samaa mieltä. Mikään merkki tai hintalappu ei tuo meille tyyliä tai tyylikkyyttä. Oma tyyli löytyy meistä itsestämme, ei päälle liimattuna vaatteilla. Pitää vain osata kuunnella itseään. Ja uskaltaa myös pukeutua niin kuin haluaa.

“We must never confuse elegance with snobbery.” Yves Saint Laurent

Eleganttius ei olekaan niin vaikea laji kuin voisi kuvitella. Ja ei, siihen ei riitä täydellinen Chanel-tyyppinen jakkupuku ilmeettömän naaman kera. Yllä oleva sanoma katsoo syvemmälle ulkokuoren taakse. Elegantti olemus on muutakin kuin asukokonaisuus tai kallis ulkonäkö. Se on sitä miten itsensä kantaa ja millä asenteella. Itsevarmuus ja se miten puhuu toisille nostaa ihmisen arvoa ja merkitystä enemmän, kuin ulkokuoren upeus ikinä.

Fashion is like eating, you shouldn’t stick to the same menu.” Kenzo Takada

Mielipiteitä on niin monia kuin ihmisiäkin. Kenzo Takadan kanssa on ehkä helpoin olla eri mieltä. Jos omannäköisen vaatekaapin on onnistunut luomaan, niin on ihan ok pitäytyä siinä. Itse olen vähän eri menuissa hyppijä, mutta ehkä sekin päivä tulee kun tyyli on ja pysyy. Saas nähdä.  

“The greenest thing you could do in fashion is to buy something you’re going to use for years.” Michael Kors

Michael Kors onkin hyvin ajan hermolla kiinni tässä lauseessa. Hänen henkilöhahmoonsa sen paremmin tutustumatta on tämä ainakin hyvin sanottu. Kun ostaa helposti yhdisteltävää, oman näköistä muotia ja muistaa vielä hoitaa ja huoltaa sitä, niin se kestää vuodesta toiseen. Vaatteen elinkaaren pidentäminen on todellinen ekoteko. 

“Clothes aren’t going to change the world. The women who wear them are.” Anne Klein

Pitäähän sitä aina vähän naisvoimaa olla. Ja tottahan tämä on. Kun haaveilee niistä unelmavaatteista, miltä näyttää ne päällä ja mitä aikoo saavuttaa, on muistettava tehdä töitä myös itsensä kanssa. Pelkillä vaatteilla ei maailmaa muuteta, se on ihan itse tehtävä se homma. 

Girls do not dress for boys. They dress for themselves, and of course, each other. If girls dressed for boys, they’d just walk around naked at all times.” Betsey Johnson

Jokin tässä lauseessa puhutteli. On varmaan sellainen stereotypia ollut, että poikia varten pukeuduttaisiin. En tiedä, ehkä se vähän sellaista mitä joskus entisaikaan on saattanut ollut, vai onko kuitenkin vain joku miesten päästä syntynyt harha-ajatelma…koska naisethan elävät vain miehiä varten. Eiku. Voin kyllä kertoa, että pukeudun niin kuin haluan. Katson peiliin enkä koe halua miellyttää pukeutumisellani ketään muuta kuin minua itseäni. 

“The best things in life are free. The second best are very expensive.” Coco Chanel

Tähän vähän röyhkeään lausahdukseen on hyvä lopettaa. Ensimmäinen lause pitää ainakin paikkansa. Elämän varrella on hyvä muistaa, että sitä himoittua tavaraa ei saa sinne toiselle puolelle mukaansa. Ja sitten toisaalta ihmisestä löytyy se toinenkin puoli, jolle kelpaa nautinnolliset elämän asiat, joten kakkoslausekin pitää osaltaan paikkansa. Elämän parhaat asiat ovat ilmaisia. Ja toiseksi parhaat ovat erittäin kalliita. 

Eittämättäkin selvää, että vaatteet ja pukeutuminen eli yksi osa-alue muodista vaikuttaa elämäämme halusimme niin tai emme. Eri asia tarvitseeko sitä ajatella sen enempää. Meillä ihmisillä on sattumoisin erilaisia mielenkiinnon kohteita. Olen huomannut, että heitä joita muoti ei kiinnosta, tällaiset muotia sivuavat jutut ovat ihan punainen vaate. Tai heidän kohdallaan ei varmaan saa sanoa “vaate”, hyi, sanotaan vaikka, että he näkevät punaista. Ja meille muille tulee mieleen vaan minkähän kanssa stailata se punainen vaate.

12 thoughts on “Muoti ja tyyli – itseilmaisua vai pinnallisuutta?

  1. Oon niin samaa mieltä tuosta että oma tyyli pitää vain löytää! Olen koittanut kannustaa itseäni uskaltamaan toteuttaa niitä asukokonaisuuksia joista pidän enkä miettimään sitä onko se ihan out tai pinnallinen jonkun mielestä. Jos se on mun omanlainen ja pidän siitä niin se on hyvä just sellaisenaan.

    1. Sepäs se, että uskaltaa pukeutua juuri niin kuin haluaa. Yllättävän montaa juttua tulee mietittyä, jos jotain itseä miellyttävää, mutta vähän valtavirrasta poikkeavaa haluaa pukea päällensä. Hyvä sinä ❤️ luulen, että onnellisimmillamme ollaan, kun voi, saa ja uskaltaa olla sellainen kuin on.

  2. Irrallisuus muodin vaikutteista on harhaa. Toki, jokainen omalla tyylillään, mutta kaikkien tyylien takana on ensin ollut muoti ja muodinluojat, jotka ovat mahdollistaneet jokaisen vaatekappaleen olemassaoloaan. Tässä lisää aiheesta: https://viaperasperaadastra.com/2022/12/01/miksi-puhun-muodista/

    Muoti, eikä tyyli, myös ilmaisee ajan henkiä, mm. geopoliittista ja sosiaalista kehitystä. Tyyli lähtee siitä, että muotia aletaan soveltaa omaan käyttöön 🙂

    Vaatetuksen valinta on aina asennekysymys. Vaikka se olisi “kunhan jotakin päällepantavaa” se silti kertoo omien yksilöllisten valintojen ilmaisusta.

    1. Sinähän sen sanoit.👏🏻 Kiitos selkeämmästä ilmaisusta, kuin itse kykenen👍 Artikkelisi aiheesta on tosi hyvä, lukusuositus kaikille!

  3. Jälleen oivaltava ja kiinnostava postaus, kiitos!
    Olen monesti miettinyt, mikä mahtaa olla minulle se “omin tyyli” – viehdyn monesta, mutta pukeudun kuitenkin tietynlaisesti, tiettyihin väreihin, malleihin jne. Ja minä tosiaan jumiudun vaatekaappiini ja pitäydyn samoissa tykätyissä vaatteissa. Lähinnä siis etenkin niissä, joihin olen satsannut. Mitö vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän haluna kuluttaa ns. pikamuotia.

    Minna

    1. Vähän kuulostaisi, että oma tyylisi on löytynyt. Mihis sitä hyvää vaihtamaan. Joo, tuntuu mielekkäämmältä panostaa laadukkaaseen vaatteeseen, kuin hommata kolme huonompaa.

  4. Mielenkiintoinen postaus! Muistelen, että Riitta Väisanen sanoi joskus jotain sen suuntaista, että hänellä on aina sama tyyli ja on sitten parinkymmenen vuoden välein muodikas 😀 Mun tulee tuosta itseni mieleen. Mulla on ollut aika lailla sama tyyli koko aikuisiän, mutta saatan maustaa asuja jonkin verran sen hetkisillä trendeillä. Johtuen lähinnä siitä, että jos ei kaikkea itse tee, on jossain määrin trendien armoilla.

    1. Hyvin sanottu Riitalta ja tottahan tuo. Muoti kiertää ja kovin moni meistä kulkeekin samassa tyylilajissa enempi vähempi koko elämänsä. Oman tyylin löytäminen lienee paras juttu, eikä todellakaan tarvitse tuskailla vaatekaupassa mitä ostaa ollakseen juuri sen vuoden trendikkäin.

  5. Tosi paljon pohdintaa jonka jälkeen jäin miettimään mitä tyyliä itse edustan. Ehkä enempi jotakin sellaista millä ei ole muodin kanssa paljonkaan tekemistä 😀 Kaikella kuitenkin edustaa jotakin. Tässä pähkimistä sitten loppupäiväksi. Kiitos 🙂

    1. Jokaisella on oma tyyli, vaikka sitä ei sen enempää ajattelisi. Sinutkin tunnistetaan kauempaa ehkä juuri siksi mitä sinulla on totuttu näkemään yllä. Minunlaiselle kasvoja huonosti tunnistavalle se on muuten hyvä juttu. Tunnistan monet tutut ensin vaatteiden perusteella…

  6. Heh, minä olen jossain määrin kiinnostunut muodista. On kiva katsella kuvia toisten upeista asukokonaisuuksista, ihailla lehtien sivuilta tiettyjen henkilöiden eleganttia ja tunnistettavaa tyyliä ja seurata tv:stä vaatesuunnitteluohjelmia, esim. Muodin huipulle.

    Itselläni ei sen sijaan ole oikein silmää pukeutumiselle, eikä oma pukeutuminen kiinnosta kovinkaan paljon. Mieluiten haluaisin päästä siitä helpolla, niin että kaapissa olisi pieni määrä simppeleitä ja hyvälaatuisia vaatteita, joissa viihdyn (=tupsahtaisipa täydellinen kapselivaatekaappi vaatekomerooni itsestään 😛). En kaipaa vaatteisiin vaihtelua enkä koe, että minun tarvitsisi päästä ilmaisemaan erilaisilla asuyhdistelmillä itseäni. Vaikka onhan sekin kai itsensä ilmaisua vaatteilla, jos pukeutuu aina suht samoihin. 😀

    1. Jokaisella meillä on oma suhde muotiin ja vaatteisiin. Näinhän se menee. Muodin huipulle on kyllä viihdyttävä ohjelma, tullut itsekin katsottua. Simppeli, hyvännäköinen vaatevarasto tekisi kyllä pukeutumisesta helppoa ja nopeaa. Ei tämä omakaan mitenkään täydellinen ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *