Päärynä on paras! Päärynäpiirakan ja -hillokkeen reseptit

Nyt on kotimaisen päärynän aika ja se on parasta herkkua suoraan puusta syötynä. Niin makeaa ja hyvää. Eri juttu kuin toisinaan hieman puisevat kaupan päärynät. Aina kuitenkaan koko satoa ei jaksa tuoreeltaan syödä. Näin meillekin käynyt nyt monettako vuotta peräkkäin. Yksi Aune-päärynäpuu tekee meille päärynöitä sen verran, että ystäville ja sukulaisille jaon jälkeen on jotain vielä keksittävä.

Perinteinen päärynäpiirakka jos toinenkin kuuluu syksyyn meillä. Olen piirakkaihmisiä, joten tässä tapauksessa miksi tehdä vähän kun voi tehdä paljon. Resepti on pellilliseen piirakkaa, joka on takuuvarma pehmeä, kuohkea ja makoisa.

PÄÄRYNÄPIIRAKKA (pellillinen)

n. 8 kotimaista päärynää
3 kananmunaa
3 dl sokeria
150g voita sulatettuna
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle kanelia

VALMISTUS:
-Sulata voi mikrossa
-Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi
-Sekoita jäähtynyt voi vaahdon sekaan
-Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään toisessa kipossa. Tämän jälkeen kaada sekoitellen jauhoseos taikinavaahtoon vuorotellen maidon kanssa
-Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille
-Pilko kotimaiset päärynät kuorineen ja poista siemenet. Jos käytät ulkolaisia päärynöitä ja kuorit, niin tämän voi tehdä jo ennen taikinaa, kunhan ripottelee vähän sitruunanmehua pilkottujen päärynöiden päälle tummumisen estämiseksi
-Taiteile päärynänpalat omaan tyyliisi piirakan päälle ja ripottele kanelia koko komeuden päälle
-Piirakka uuniin keskitasolle, 200 astetta ja noin 25-30 minuuttia

Valmiin piirakan kanssa sopii vanilja- tai kinuskikastike ja jäätelö.

Toinen helppo valmistettava on makea päärynähilloke, noin 20 minuuttia sain kulumaan + jäähdytys. En ole kova valmistamaan hilloja sun muita, lienee paree heti alkuun tunnustaa, mutta hyviä juustoja tulee nautittua toisinaan. Parasta on, kun löytää sopivat makuparit ja päärynän ystävänä tykkään goudajuustosta, päärynästä/ hillokkeesta sekä suolakeksistä. Aika täydellinen makuyhdistelmä. Joten oli aikakin, että opettelee tekemään omaa hilloketta.

Resepti on pienelle annokselle, noin 3 dl, koska jos muille sitä ei tule lahjoitettua, niin pelkään pahoin, että suurempaa annosta (kai sitä juustojen syömistä jotenkin pitää suitsia) on turha ainakaan meidän talouteen valmistaa. Hilloke sopii suolaisten juustojen ja keksien kaveriksi syksyä piristäviin illanistujaisiin. Ja aamupuuron päälle!

PÄÄRYNÄHILLOKE (3dl)

500g päärynää
1 vaniljatanko
1 dl mehua (omena)
1,5 dl hillosokeria

VALMISTUS:
-Kuori ja pilko päärynät kuutioiksi.
-Halkaise vaniljatanko ja kaapaise siemenet tangon sisältä. Laita siemenet, vaniljatanko, päärynäkuutiot, mehu ja hillosokeri kattilaan.
-Anna seoksen kiehua hiljalleen 10 minuuttia, sekoittele välillä, kunnes päärynä pehmentynyt ja seos saentunut.
-Jäähdytä seos ja laita puhtaaseen lasipurkkiin. Vaniljatangon voi ottaa pois tai jättää purkkiin, lienee makuasia. Otin itse pois.

Tarjoile hilloketta juustolautasen kyljessä. Vahvat juustot sopivat hillokkeelle.
Hilloke sopii yleisesti hillon korvikkeeksi moneen kuten maustamattoman jogurtin tai puuron kera nautittavaksi.

12 thoughts on “Päärynä on paras! Päärynäpiirakan ja -hillokkeen reseptit

  1. Päärynää tulee ostettu ihan liian harvoin vaikka se on herkkua! Mehuna, jäätelönä ja pirtelönä se tarttuu aina mukaan mutta pitäisi kyllä opetella syömään sitä ihan sellaisenaan.. tuo piirakkaki näyttää kyllä niin hyvältä, se voisi olla inspiraationi ostaa pitkästä aikaa päärynöitä 🙂

    1. Päärynä on kyllä yksi suosikeistani nyt kun alkaa miettiä. Syön usein päärynää ihan sellaisenaan, mutta onhan päärynäjogurtit ja -jäätelötkin herkkua. Puhumattakaan siitä piirakasta!

  2. Oma päärynäpuu olis kyllä kiva! Tosi herkullisen näköistä piirakkaa ja yllättävän helposti valmistuu tuo hilloke. Sitä pitääkin juustojen kanssa kokeilla, kiitos ohjeista!

    1. Olen kyllä iloinnut puustamme. Omenapuiden sato on mitä on, mutta päärynäpuuhun on voinut luottaa. Hilloke on mukavan makea lisuke juustolautaselle.

  3. Herkullisia juttuja siellä päärynöistä!😍 täällä ollaan kanssa rakkaudesta päärynöihin, mutta nykyään umpilaiska tekemään mitään…kääk…mustikkapiirakan sain aikaiseksi, vaniljalla of course, mutta päärynät kokonaisina menneet nyt..ehken voisi tsempata ja koklaa tuota piirakkaa! Olisi sitten jo ihan ahkerakin😅❤️

    1. Päärynä on ihanaa herkkua ja on se sitä uunin jälkeenkin. Jotenkin se päärynäpiirakka vaan jaksaa iskeä. Enkä kieltäydy herkullisesta mustikkapiiraastakaan!

  4. Päärynä on minulle hieman vieras hedelmä. Pitäisi varmaan kokeilla kumpaakin, kun erilaisia päärynöitä on nyt paljon kaupoissa. Onko kotimainen päärynä pehmeähkö laji? Millainen laji sopii näihin herkkuihin parhaiten, jos kotimaista ei ole saatavilla?

    1. Meidän aune-puun päärynät kypsyvät nopsaan liian pehmeiksi. Joten käytän niitä kun ne eivät vielä ole keltaisiksi muuttuneet, eli niissä on napakka suutuntuma. Kiinteä päärynälajike lienee paras piirakkaan. Uunissa käynyt päärynä maistuu minusta ihan taivaalliselle ja luulen, että huonoa pääärynävaihtoehtoa ei ehkä ole..

  5. Kiitos ohjeista – etenkin piirakka menee testiin. En ole koskaan tehnyt piirasta päärynästä. Syömme päärynöitä lähinnä sellaisinaan. Se on lapsen lempihedelmä.

    1. Päärynä on kyllä makoisaa. Välillä niin makeaa, että menee ihan karkista. Tämä on kyllä herkkupiirakka, suosittelen!

  6. Tulin vasta tutustumaan blogiisi ja silmiini osuivat tyyliotsikot – ja sen jälkeen “päärynä on paras” ja ajattelin, että Jes… nyt puhutaan vartalotyypeistä. Hih…

    1. No juu, hieman eri päärynät kyseessä 😂 Myönnetään, että välillä tulee kirjoitettua muustakin kuin tyylistä. Että kaikenlaista lifestyle sisältöä saattaa toisinaan täältä päästä lukemaan. Kiva kun löysit sivuilleni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *