Maaliskuinen muistilista – nämä kun muistaisi tehdä

Joiltakin sujuu kuin itsestään. Jotkut tarvitsevat muistutusta ja tsemppiä. Siihen mitä tulee keväällä muistettaviin asioihin!

Olen tullut oikeastaan siihen pisteeseen, että joko laitan kalenteriin ajan jollekin puuhalle. Tai teen sen heti. Vaihtoehto on syksyllä mieleen juolahtanut ajatus kevään tekemättömistä asioista.

Maaliskuun aikana syytä tehdä:

-Viime vuonna en vaihtanut kukkamultia. Jospa se ihme tapahtuisi tänä vuonna. Samaan syssyyn kasvien putsaus pölystä ja ruskettuneista lehdistä. Isompaa ruukkua voi olla aiheellista harkita joillekin.

-Kevätvaatteiden ja asusteiden tarkistus. Samalla huoltotoimenpiteet, jos syksyllä unohtui. Pölyt vähintään pois ja tuuletus ulkona. Kevätaurinko paljastaa ikävästi ulkovaatteiden kunnon, jos niitä on säilytetty huonosti. Ryppyinen takki ja ei rasvatut nahkakengät muistuttavat vähän liian myöhään talviunilta herännyttä professoria. Se toki voi olla jonkun tarkkaan harkittu look, mutta jos jokin muu tyyli kelpaa, niin nyt hihat ylös ja rempsottavien takinnappien kimppuun. Puunaustoimenpiteet alkakoon.

-Samalla kun siistii kevään kenkiä, niin yhdet kumisaappaat on hyvä kaivella eturiviin. Saattaa lumensulamisvaiheessa olla ainoat järkevät ulkokengät.

-Tietenkin aurinkoisia kevätpäiviä odotetaan ja sen vuoksi aurinkolasit olisi hyvä olla eteisessä hollilla. Ken autolla kulkee, niin yksi pari autoonkin odottamaan. Se on kauhea se kevään ensi häikäisy, kun talven jäljiltä ei valonsäteisiin ole tottunut.

-Kenellä kasvavia lapsukaisia, niin nyt olisi aika mitata lapsi ja katsoa sopiiko mikään viime syksyn vaate tai kenkäpari enää. Kurahaalarit ja sopivat kumpparit olisi aika ihana olla valmiina, kun se miinuskeli joku päivä vaihtuu plussalle (yhtäkkiä). Minut kevätsää siinä mielessä aina yllättää ja itsellä lasten vaatteiden inventaari on ehdottomasti juuri nyt tehtävälistalla. Viime syksyiset pienet kamppeet myyntiin ja katselemaan mistä oikeankokoisia löytäisi.

-Puutarhassa meillä ainakin olisi leikkaustoimenpiteitä. Tuija-aita on kasvanut tarpeeksi korkeaksi, joten tarkoitus olisi leikata latvat siistiksi. Sen aika on maaliskuussa ennen uuden kasvun alkua. Myös hedelmäpuita voi leikata siistimmiksi maaliskuussa.

-Kevätväriä sisustukseen. Kukkia ja jotain keväisempää keveämpää väriä esille. Verhoja en vaihtele, mutta sohvatyynyjä, pöytäliinan kenties ja kevyempi viltti sohvan nurkkaan.

-Kodin siivoustoimenpiteet. Koko talon kertasiivous on liian pitkäveteistä. Jaankin hommat eri ajoille.. Maaliskuussa en vielä pese ikkunoita, mutta valon lisääntyessä mm. keittiön parempi siivous on ajankohtaista. Valo paljastaa roiskeet kaapistoissa, välitilan lasissa. Samalla voi putsata liesituulettimen, mikron ja sen uunin, jos jaksaa. Jäänyt selvittämättä miten se uuni aina hyljeksii sitä siivousta. Vai oliko se siivooja itse.

-Autoilijat ja pyöräilijät. Vehkeet kuntoon. Autolle ei tee pahaa sisäsiivous, tuulilasin pesu sisältä ja toki ravat ja suolat pois ulkopuolelta. Polkupyörän huollattaminen ellei itse kerkiä. Jono huoltoon on pidempi lähempänä kesää.

-Jos jäiset tiet ovat vähentäneet lenkkeilyä, niin nyt kipinkapin takaisin kävelylenkeille. Juostakin saa. Keväällä on mukava kulkea luontoa ihmettelemässä.

-Kaverin kutsuminen / vieminen kahville. Tai no yleisesti sosiaalielämän aktivointi.

-Kenties jokin kevään kunniaksi itselle tehty palvelus. Kasvohoito, kampaajalla käynti tai rentouttava hieronta, jos listan saa läpikäytyä…

Mutta tässä se nyt olisi. Kirjallisena muistuttamassa tekemättömistä asioista. Ja olisihan niitä ehkä lisääkin. Nostan nyt jalat hetkeksi ylös näitä pohtimaan. Listoja on hyvä tehdä. Tiedättehän. Saattaa tulla jopa tehdyksi, kun niin on kirjallisesti päättänyt.

9 thoughts on “Maaliskuinen muistilista – nämä kun muistaisi tehdä

 1. Huima lista. Tykkään itsekin tehdä muistiinpanoja ja todo-listoja tehtävistä. Useimmat niistä kyllä koskee työtä ja mitä kaikkea siellä pitää muistaa. Olen tosi laiska kodinhoitaja ja ne listat tai ymmärrykset mitä pitäisi tehdä rasittavat erityisesti 😀
  Ikkunat ovat olleet kolme vuotta pesemättä. Tänä vuonna tulee ulkopuolinen ammattilainen pesemään ne. Se on jo sovittu 🙂 Ehkä sen perään innostuu sitten muustakin.

  1. No tämähän on sitten sinulle painajaispostaus 😅 mutta ei nää arjen velvollisuudet pahemmin taida meille muillekaan maistua. Siksi on itseään muistutettava, jos haluaa jonkun asian tapahtuvan. Kannatan myös asioiden ulkoistamista. Ihanaa, kun joku muu tekee ne ei niin kivat arjen hommat ja itse saa keskittyä oleelliseen.

  2. Minä en pessyt ikkunoita Tallinnassa itse seitsemään vuoteen. Ammattilaisen jälki on kyllä aivan toista maata, kun mitä itse osaa. Nyt hankaan ne taas itse, ja sen huomaa 🙁

   Avun ostaminen ei koskaan ole pahitteeksi. Se vapauttaa resursseja muihin puuhiin.

 2. Ai että… haluaisin olla näin järjestelmällinen ja juuri tällainen keväällä kamat ja paikat kuntoon -ihminen. Mutta en ole. Ajatuksissani teen listoja asioista, joita olisi syytä tehdä, mutta totuus on sitten toisenlainen, ja teen asiat viime hetkellä esim. hetkessä, kun tarvitsen pyörän…(huomaan, ettei sitä olekaan laitettu kuntoon). 🙂

  Kasvihuone pitäisi varmaan lumien lähdettyä tonkia ja myllertää ja mullittaa, sen tiedän tekeväni, koska haluan uudet asuakkaat sinne heti keväällä.

  1. No heti kun on motivaatiota niin tekee ihan mielellään. Kuten varmaan tuo kasvihuoneen laitto menee suitsait. En tiedä mistä sitä motivaatiota löytäisi näihin kevään hommiin noin muuten. Ei näitä listoja tulisi tehtyä, jos nämä asiat jotenkin miellyttäviä olisi 😂

  1. Ei onneksi ole päivän päälle. Sepä vasta kauheaa olisi. Enemmänkin asenteella, että tulisi edes jossain vaiheessa tehtyä niin hyvin menisi.

 3. Voi veljet! Kun muistan, mitä kaikkea piti Suomessa tehdä keväisin, kauhistuu. Mulla on listallani vaatekaappien siistiminen, pölyjen pyyhkiminen sandaaleista, ikkunoiden pesu. Keväistä väriä sisustukseen kannan kaupasta kukkien muodossa. Aurinkovoiteita olen jo ostanut ja ilman aurinkolaseja en lähde ulos koskaan.

  Muistan kyllä tuon jokavuotisen tuskan, kun lapselle piti löytää uusia vaatteita 3-4 kertaa vuodessa eri vuodenajalle ja niitä oli aina vuorillinen. Nyt lapsi pärjää kahdella parilla kenkiä vuodessa, joista toinen pari on varvastossut. Vaatteisiin menee pari sataa euroa vuodessa: satanen unoformuihin, johon kuuluu myös kevyt takki, ja toinen mokoma muihin kamppeisiin. Enemmän rahaa kuluu koulutarpeisiin varmaan.
  Ei mitään talvirenkaita tai lumitöitä.

  Kasvohoitoa voin toki harkita. Tarvitsen kai jo uudet aurinkolasitkin 😀

  1. Aurinkovoiteita pitäisi muistaa täälläkin käyttää keväällä. Iho ohut ja herkkä talven jäljiltä. Kyllä tässä lasten vaatetuksessa on oma homma. Miten lie siellä etelässä pärjäätte, kun ei tarvitse kuravehkeitä ikinä pukea..tai vaihtaa renkaita! 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *