Teethän aina näin uusille nahkakengillesi?

Ihanat, nahalle tuoksuvat uudet kengät. Ne olisi niin kiva sujauttaa saman tien jalkaan ja menoksi. Näin olen jokusen kertaa tehnyt. Parhaiten muistan, kun tilasin Dieselin vaaleanbeiget nahkanilkkurit vuosia sitten enkä ajatellut kenkien hoitoa yhtään. Heti ensimmäisenä iltana oli vähän kostea syyskuinen ilta ja illan päätteeksi kengissä oli tummentumia. Vesitäpliä, joita en saanut myöhemmin enää poistetuksi vaaleasta, pehmeästä nahasta. Käytin noita kenkiä noin kaksi kertaa sen jälkeen ja kengät unohtuivat kaappiin. Niistä tuli sitten kerralla vähän kalliimmat kengät, jos lasketaan kävellyt kilometrit. Vuodet ovat vierineet enkä muista mihin kengät lopulta päätyivät. Mutta onneksi ne opettivat jotain. Sanon sen ääneen, vesi ja tuoreet hoitamattomat nahkakengät ovat huono yhdistelmä.

Löysin alkuvuoden reissusta kauniit nahkasaapikkaat. Tällaiset ruskeat ovatkin olleet vuoden tai kaksi ostoslistalla. Merkki on Bryan Stepwise, ikinä kuullutkaan, mutta hyvältä ja laadukkailta vaikuttavat. Ennen kuin nämä pääsevät käyttöön, niin suojaan ne nahanhoitoaineella.

Meiltä kotoa on yleensä löytynyt muutamaakin erilaista hoitoainetta, mutta nyt ne olivat loppuneet. Paikallisesta marketista ostin Woly -merkkisen voiteen. Tuoteselosteessa voiteen luvataan hoitavan ja suojaavan nahkajalkineita. En ole siis aiemmin käyttänyt juuri tätä tuotetta, otan testiin ja katsotaan miten ajan kanssa käy. Kenkiä on hyvä huoltaa käyttökertojenkin välillä. Tämä alkuhoito ei valitettavasti riitä.

Vaikka kenkäni ovat käyttämättömät, seistyään eteisessä pari viikkoa on niihin kertynyt pölyä. Pölyt poistan ensin kenkäharjalla ennen voiteen levittämistä. Kengissä on tukevat paperitukot pitämässä muotoa yllä ja jätän ne voiteen levityksenkin ajaksi. Kengissä pitäisi yleensäkin olla lepolestit, mutta näihin kenkiin sellaisia ei nyt ole. Paperitukot saavat ajaa saman asian tässä vaiheessa.

Uusien kenkien hoitaminen kannattaa aloittaa testaamalla tuotetta ensin huomaamattomimpaan paikkaan, jos jostain syystä nahanhoitoaine ei sopisikaan kengälle. Testauksen jälkeen otetaan pieniä määriä voidetta tai rasvaa liinaan ja levitetään hellästi. Liian ronskit liikkeet tai liika voiteen käyttö saattaa tehdä huonoa kengän pinnalle. Väri voi kulua tai tulee tummentumia. Tämä voide on väritöntä, mutta kenkiä paljon käytettäessä voi olla fiksua myöhemmin siirtyä värillisiin hoitovoiteisiin. Kätevää, samalla voi piilottaa naarmuja ja kulumia. Vielä en halua lisäväriä näihin kenkiin. 

Kenkä käydään huolellisesti läpi ja aineen annetaan imeytyä rauhassa. Lopulta kenkä kiillotetaan. Itse käytän tässä puhdasta liinaa ja pyyhin pinnan kiiltäväksi. Kiillotuksen voi tehdä myös kenkäharjalla. 

Onhan tässä hoitamisessa oma puuhansa. Kun kerta hommaan on alkanut, niin samalla kannattaa hoitaa jokunen muukin kenkä. Nahkakengät pitäisi aina pyyhkäistä liasta käytön jälkeen. Ja antaa levätä niin, että joka ikinen päivä ei käytä samoja kenkiä.

Myönnän kyllä, että on niitä päiviä kun saan päivän päätteeksi lapset ulko-ovesta sisään ja muutaman kauppakassin perässä, niin kengät jäävät eteisessä aika lailla mihin ne tippuvat. Yritän silti aika ajoin muistaa huoltotoimenpiteet. Ei se ole lempipuuhani, mutta ajatus sellaisesta kertakäyttökulttuurista kannustaa toimimaan. Väitän, että useammat nahka- ja mokkanahkakenkäni kulkevat edelleen matkassa, koska olen jaksanut niitä hoidella. 

No nyt! Kengät odottavat eteisessä valmiina käyttöä. Just hyvä tunne! Tässä vaiheessa taputan itseäni olkapäälle. Onhan näitä juttuja mistä olisi liiankin mukava luistaa, mutta sen verran tarkan markan tytöksi tässä muuttunut, että omaisuudesta pidetään huolta. Olen myös aika tarkka nykyään siitä, että kengät ovat siistit.

Olen useammat kenkäparit käyttänyt suutarilla pikku korjauksissa, vaikka ensin pohdin heitänkö menemään. Kannattaa siis kysäistä suutarilta ensin, he tekevät suorastaan taikoja. Jännästi vanhat kengät näyttävät aina paljon paremmilta oltuaan hetken suutarin hoivissa. Nyt kevään tullessa onkin hyvä aika tehdä pieni kenkäinventaario kotona ja siistiä popot kuntoon. Kevätaurinko on aika armoton paljastamaan kenkien todellisen kunnon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *