Tumma kylpyhuone ja kalkinpoisto lasiseinästä

Tumman puhuvassa kylpyhuoneessamme on oma tunnelmansa. Samaa tummanharmaata näkyy muuallakin talossamme ja kyseinen väri on yksi lempiväreistäni. Tykkään siitä edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen ja siihen voi yhdistää melkeinpä värin kuin värin. Välitila (käsienpesualtaiden ja peilin välissä) on tässä kylpyhuoneessa punaisen taustan omaavaa lasia. Lasin väri on eri jokaisessa kylppärissämme. Täytyy kyllä todeta, että punaisen ja harmaan yhdistelmä tuntuu luonnollisemmalta livenä kuin näissä kuvissa. Kylpyhuoneessa on myös kovassa käytössä oleva kuivaustanko. Sinne eksyy usein ulkoa tullessa lasten märät vaatteet kuivumaan. Suihkua ympäröi puolestaan lasiseinät.

Tämä kylpyhuone sijaitsee talomme alakerrassa. Käyttö on hieman vähäisempää yläkerran tiloihin verrattuna, koska yläkerrassa sijaitsee suurin osa oleskelutilojamme. Yövieraamme saavat tämän kylpyhuoneen käyttöönsä, kun tulevat meille yöpymään. Vieraille otan käyttöön yleensä paremmat pyyhkeet ja kylpyhuoneen on oltava viimeisen päälle puhdas, jos sitä muut käyttävät. 

Vaikka itse niin pidän tästä kylppäristä voin kuvitella, että kaikki eivät ole samaa mieltä. Suoraan sen on tosin sanonut vain eräs meillä vieraillut lapsi. Hän oli kokenut kylpyhuoneen vähän pelottavaksi tummien sävyjen vuoksi. Raasu, ikinä suunnitteluvaiheessa ei mielessäni käynyt, että kylpyhuoneesta tulisi pelottava.

Kalkinpoisto suihkuseinästä

Tämän kylppärin lasiseinä tykkää kerätä kalkkia. Tiedän montakin ohjetta kalkkikertymien ehkäisemiseksi. Muun muassa pyyhi lastalla lasit ja laatat kuivaksi heti suihkun jälkeen. Toisinaan näin saan toimittuakin, mutta jäähän se lastalla viimeistely välillä väliin. Tulos on nähtävissä lasisessa suihkuseinässä. Saippuajäämiä ja sitä pahempaa, kalkkia. Tähän asti olen siivouspäivinä pyyhkinyt lasia milloin milläkin ikkunanpesuaineella ja fairylla. Lähteehän se kohtalaisen puhtaaksi, kun kunnolla kuuraa, mutta nyt taas kun suihkun siivous tuli ajankohtaiseksi, päätin kokeilla tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvia aineita. 

Haastava kuvattava tällainen kirkas lasi. Alalaidassa näkyy harmaata kalkkia ja lasissa paljon saippuajäämiä.

Kalkkiin tehoaa alle 6 pH-arvon omaavat aineet eli happamat. Ruokaostosten lomassa viime viikolla seisahduin niin maustehyllylle kuin pesuainehyllylle. Maustehyllyltä lähti matkaan sitruunahappoa. Sitä sekoitetaan veteen, levitetään siivottavalle pinnalle ja annetaan vaikuttaa. Suhde 25 g / 0,5l vettä. Pesuainehyllyn valikoima oli aika suppea happamien aineiden osalta. Sieltä tarttui mukaan hapan etikkapohjainen pesuaine, pH -arvo 3,5. Näköjään vielä Suomessa tehty, hyvä juttu.

Haluan totta kai kokeilla luonnonmukaista puhdistustapaa sitruunahapon muodossa, mutta itseni tuntien voi olla, että kiireisimpiin hetkiin on parasta olla valmis ainekin kaapissa.

Pesuaineet vaikuttamassa lasin pinnassa

Aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Levitän toiseen laitaan suihkuseinämää sitruunahappo-vesiseoksen vaikuttamaan. Sen jälkeen suihkutan märkään sieneen etikkapesuainetta ja levitän sen toiseen laitaan. Vaikuttamisajan jälkeen pesen aineet pois vedellä ja sienellä. Ensisilmäyksellä huomaan kumpi suihkuseinämän laidoista näyttää puhtaammalta. Voittaja on valmiina ostettu etikkapesuaine. Se näköjään toimii tehokkaammin ja alaosan kalkki on lähtenyt ensi kerrasta.

Sitruunahapposeos on puhdistanut, mutta huonommin. Kenties toinen kerta toden sanoisi sitruunahapolla ja saostumat lähtisivät, jos toistaisin toimenpiteen. Luovutan kuitenkin jo tässä vaiheessa. Pesen suihkuseinämää, kun nuorimmaiseni on nukkunut jo suurimman osan päiväunistaan. En saisi tätä todennäköisesti valmiiksi ennen hänen heräämistään. Ja tiedättekö mitä. En tykkää sitten lainkaan läträtä vesillä ja pesuaineilla, kun hän on paikalla. Sen verran utelias tapaus ja auttavainen, että saan pian myös hänenkin jäljet siivota. 

Tahraton ja kiiltävä suihkuseinä, jes

Suihkulasin pyyhkäisin vielä lopuksi ikkunanpesuaineella, koska molemmat happo sekä etikkapesuaine jättivät lasin himmeäksi. Laitan sitruunahapon sivuun ja pesen laatat vielä etikkapesuaineella. Vaaleat kalkkijäämät aivan laattojen alaosassa lähtevät myös hienosti puhtaaksi. Käytän ihan tavallista siivoussientä pesuun ja vedellä vähän huuhtelen perään. 

Tässä vaiheessa olen vain iloinen, että yhdellä käyttökerralla saan jo puhdasta. En erityisemmin pidä etikan ominaishajusta, jonka takia en kotona sekoittele omia etikkapesuaineita. Tämän pesuaineen tuoksu sitrus-etikka on aikamoinen hajupläjäys, mutta menköön. Pesuaine pääsee käyttöön. Yläkerran enemmän käytetty kylpyhuone odottelee myös siivousta, mutta tällä kertaa itkuhälyttimestä kuuluva huutelu keskeyttää tämän puuhan. 

Aseeni kalkkia vastaan: sitruunahappo ja biohajoava, vegaaninen etikkainen pesuaine

Sitruunahaposta en vielä luovu. Sille löytyy varmasti muitakin käyttötapoja siivouksessa. Ja paremmalla ajalla sille voisi antaa toisen mahdollisuuden suihkuseinämien pesussakin. Saamme kuitenkin päivittäin aimo annoksen erilaisia kemikaaleja kehoomme, halusimme sitä tai emme. Joten lupaan harjoitella luonnonmukaisten aineksien käyttöäkin. 

Siivouksen jälkeen on aina hyvä fiilis

Ken ei kylpyhuoneen hinkkauksesta niin välitä, niin kerrottakoon, että törmäsin viikonloppuna artikkeliin kylpyhuoneen nanosuojauksesta. En ollut aiemmin kuullutkaan enkä ole kokeillut. Kaunismäessä -blogissa tämä on nyt testattu ja asiasta lisää täällä. En voi sanoa etteikö minua ainakin houkuttelisi tuollainen pinta, joka hylkii likaa ja kalkkia.

14 thoughts on “Tumma kylpyhuone ja kalkinpoisto lasiseinästä

  1. Hankin joku aika sitten myös tuollaista etikka-pesuainetta ja tuoksu on kyllä melkoinen! Pitäisi viedä homma eteenpäin ja tehdä itse moisia aineita valmiiksi pulloihin – sekoittaisi eteerisiä öljyjä tuoksuksi sen verran kun tarvitsee. Oon kuitenkin laiska ja helpon kautta arjessa menevä – ostan purnukat kaupan hyllystä 😀

    Lasten kanssa on kyllä pesty altaita ym. etikka + ruokasooda, koska se on lapsien mielestä jännää katsella reaktiota eikä kemikaalejakaan siinä tule sitten hengiteltyä 🙂

    1. Hyvä idea! Sepäs olisikin, kun saisi aikaan itse tehtyä ja edes jollain lailla hyväntuoksuista etikkapesuainetta. Ei sitä tiedä milloin innostuu, vaikka helpomman kautta usein tuleekin siivoilut tehtyä. Ja ihana juttu tuo lasten kanssa siivoilu, ihan ilman kemikaaleja. Oppivat samalla aika lailla 🙂

    1. Kiitos paljon! No sehän se, kun käyvät silmään. Lasi on kylpyhuoneessa kaunis, ainakin niin kauan kun siitä näkee läpi. Taistelu kalkkia vastaan siis jatkuu…

  2. Komppaan aiempia kommentoijia, upea kylpyhuone! Kiitos tästä vinkistä, tulee todella tarpeeseen. En tajua, miksen ole aiemmin kokeillut tätä kikkaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *