Sisustuksen peruspilareita

Valkoinen kivitalo, kahdessa tai oikeastaan kolmessa kerroksessa, jos autotalli lasketaan mukaan. Rakensimme tällaisen omanlaisen kodin rinnetontille vuonna 2013-2014. ( Ajatuksiani unelmakodista täällä.) Talon sisustuksesta tuli niin asujien kuin talon itsensä näköinen. Sisustustyyli on jossain skandinaavisen tyylin rajamailla. 

Sisustaminen on herkkä aihe. Kaikilla on jonkinlainen mielipide asiasta ja siitä mikä on paras sisustustyyli. Olemme asuneet nyt 8 vuotta tässä kodissa ja kokosin ylös muutaman hyväksi havaitun sisustusjutun kodistamme. Näitä asioita voisi varmastikin kutsua sisustuksemme peruspilareiksi. Peruspilari on mielestäni pohja koko sisustamiselle. Peruspilarit tuovat kotiin toimivuutta, arjen helppoutta sekä haluttua tyyliä ja tyylikkyyttä.

Laadukkaat kalusteet

Suurin osa kotimme kalusteista päädyttiin ostamaan uutena, kun muutimme vastavalmistuneeseen taloon. Osa vanhoista kalusteista myytiin, mutta toki muutamia pääsi mukaamme. Edellisen kodin kalusteet eivät tyylinsä puolesta enää tuntuneet sopivilta uuden karheaan kotiin.

Uusia kalustehankintoja yhdisti se, että halusimme niiden olevan tietyntyylisiä. Laadukkaita ja kestäviä. Tyytyväisin tällä hetkellä olen varmaankin keittiön pöytäryhmäämme. Paikallinen puuseppä teki meille kauniin saarnipöydän, jonka mittasuhteet ovat just eikä melkein. Tila, joka pöydälle on varattu, on pitkä ja kapeahko. Pöydän ympärille päädyimme hankkimaan mustat Calligariksen -tuolit, jotka ovat olleet nappivalinta. Tukevat ja miellyttävät istua. 

Lämmin suositukseni onkin, että kodin pöytäryhmään panostetaan sen verran, että vuoden jälkeen ei tarvitse aamiais-, lounas- tai illallispöydässä istua kiikkerien tuolien tai hivenen huojuvan pöydän ääressä. Meillä ruokapöytä on paljon muutakin kuin syömistä helpottava tekijä. Sen ääreen istutaan pelaamaan, piirtämään, tekemään läksyjä ja naputtamaan tietokonetta. Ja miten kivoja illanistujaisia olemme saaneet sen ääressä pitää.

Muutenkin kodin isommat kalusteet ovat harkiten ostettu. Sohvat, sängyt, kaapistot… Vaikka niitä ei välttämättä loppuikää pidetäkään, niin haluan niiden palvelevan monia vuosia.

Linjakas keittiö hyvällä pohjaratkaisulla

Keittiössä vietetään paljon aikaa. Aamukahvin keitosta iltanaposteluihin. Siihen väliinkin mahtuu aika lailla toimintaa. Jos sinulla on mahdollista vaikuttaa keittiön kalustehankintoihin, niiden sijoitteluun, tilaratkaisuihin ja ulkonäköön, niin älä vaan lintsaa. Juuri itselle suunniteltu keittiö tekee elämisestä paljon helpompaa. Joskus pieni remonttikin voi tehdä ihmeitä ja löytyy lisää kaivattua laskutilaa tai paremmat ratkaisut kaiken keittiötavaran säilyttämiselle. 

Ei meillä ihan täydellinen keittiö ole (aiemman artikkelin aiheesta voi kurkata täältä), mutta suurimmaksi osaksi olen onnellinen siellä touhutessani. Valkoiset kivitasot ja koivuviiluovet olivat hyvä valinta. Muu sisustuksemme sulautuu keittiön kanssa yksiin. Miksi se ulkonäkö on tärkeää? Keittiömme on ruokailutilan ja oleskelutilan kanssa yhdessä. Yhtä isoa avointa tilaa. Jokainen meillä vieraileva näkee koko keittiömme. Siellä ei ole edes nurkkaa, johon piilottaa ylimääräiset roinat. Toisekseen, minä näen sen näistä muista tiloista. En halua saada jotain slaagia joka kerta omaa keittiötäni katsoessa. Rauhallisella värimaailmalla on rauhoittava vaikutus, ainakin minuun. 

Erilaiset materiaalit

Tämä vanha virsi on aivan totta. Erilaisia materiaaleja yhdistämällä kotiin tulee särmää. Kovan kanssa pehmeää, kiiltävän kanssa rouheaa ja niin edelleen. Kotimme ruokapöytä lienee hyvä esimerkki tästä. Saarnipöytä kivitasojen ja nahkatuolien maailmassa. Puolustaa paikkaansa aika hyvin siellä. 

Myös pehmeät villaiset viltit nahkasohvalla toimivat. Lampaantalja majailee usein meillä sulassa sovussa vilttien kanssa samalla sohvalla. Musta puinen sohvapöytämme saa aika usein kiiltävän teräksisen koristevadin kaverikseen. On mielestäni taitolaji löytää juuri sopiva määrä erilaisia materiaaleja kotiinsa. Uuden ja kuluneen rouhean yhdistely on parhaillaan taidetta. Itse taidan vielä olla opettelemassa paremmaksi ja paremmaksi. Jostain se on kuitenkin aloitettava, turha arastella kokeilujen suhteen sisustuksen maailmassa.  

Taide

Pidän seinistä, joissa on jotain. Siis muutakin kuin maalia. Taidetta tai kaunis lamppu tai jokin mielenkiintoinen omistajalleen tärkeä koristus. Omassa kodissa suosin tauluja. Niitä jo muutama löytyy, uusia on koko ajan etsinnässä. Tyhjiä seiniä löytyy vielä. Niitä en nyt kuvaa, mutta olohuoneessamme ovat kaksi värikästä Soile Yli-Mäyryn maalausta. Ympärillä on yksivärisiä asioita, mustia kalusteita ja valkoista seinää. Tyylipuhtaaseen skandinaaviseen tyyliin sopisi paremmin hillityt taulut ja grafiikka, mutta meillä pientä potkua tähän kaikkeen tuo juuri erilaiset taideteokset. Vaikka kaikki muu kalustus pyritään saamaan yhteen sointuvaksi, niin taulujen suhteen on tällainen hassu pieni juttu. Saavat ne olla vaikka kuinka värittömiä, mutta niissä pitää olla sitä jotain. Jokainen tietää mitä se on, jos puhutaan omasta kodista ja sinne ripustettavasta taiteesta.

Yritän sanoa, että tuo kotiisi rohkeasti taidetta. Se antaa parhaillaan voimaa tai rauhoittaa, se voi viimeistellä kotisi ilmeen ja nostaa sisustuksen seuraavalle tasolle. Sopivan taiteen etsiminen on joskus vaikeaa. Mutta kun se oikea astelee vastaan, on se kaiken sen etsimisen arvoista. 

Edellä mainitut sisustuksen pilarit ovat henkilökohtaisia näkemyksiäni. Sisustukseen ja kotona viihtymiseen liittyy paljon muitakin seikkoja, mutta tällä hetkellä nostan yllä mainitut neljä asiaa aika sinne kärkeen, mitä tulee omiin pilareihini.

Muista, sisusta aina omalla tyylilläsi.  

10 thoughts on “Sisustuksen peruspilareita

  1. On kyllä aivan ihana koti! ❤️ Erityisesti tykkään teidän keittiöstä. Itsekin haaveilen tuollaisesta valkoisesta kivitasosta.

  2. Hei, teillä on kaunista, kuten moni olikin jo todennut. Seesteistä. Itse opin tätä kotia sisustaessamme sisustussuunnitelijan avulla, että tavarat pois seinien vieriltä (ettei kaikki huonekalut ole pitkin seiniä ikään kuin ympyränä, huonetta kiertävänä), kannattaa yhdistellä useita erilaisia pintoja (pehmeää, rouheista, kovaa jne.), päävärien lisäksi joitain tehostevärejä ja mikä tärkeintä: kaikkia kohtia ei pinta-aasta tarvitse täyttää huonekaluilla tms. Opin paljon. 🙂

    1. Kiitos! Tosi hyviä pointteja nuo! Kyllähän sitä aina kiinnittää huomiota sisustukseen, jossa esim. sohvat ovat vastakkain. Ollut aina kiva sisustusratkaisu minusta. Ja siitä huolimatta meillä vähän kiertää seiniä pitkin kalusteet. Heh, aina voi parantaa.. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *