Vastuullinen muoti – miten ottaa mukaan omaan elämään?

Monella alalla vastuullisuus on v. 2022 (elin)tärkeä osa arvoja ja sitä miten yrityksestä viestitään ulospäin. Asiakkaat äänestävät jaloillaan, jos huomaavat, että asiat eivät ole kunnossa. Samat asiat pätevät muodissa ja puhetta vastuullisen muodin ympärillä riittää. Kuluttajat haluavat ostaa tuotteita, joiden teossa ei riistetä, myrkytetä tai tuhlata luonnonvaroja. Aina ei voi olla varma onko näin tehty. Koen välillä ostajana turhautuneisuutta totuuden etsinnässä. Sitä ei aina ole tarjolla. Joskus luulen toimineeni oikein, myöhemmin huomaan asian olleen suorastaan päinvastoin. 

Mitä on vastuullisuus? Ainakin sitä, että yritys on tietoinen koko tuotantoketjun vaiheista, sieltä raaka-aineiden hankinnasta alkaen, vaikka ketju olisi kuinka pitkä. Yritys myös kertoo oma-aloitteisesti tästä ketjusta eli yrityksen tuotteiden tuotanto on läpinäkyvä. Muodissa tekisi mieli vielä lisätä, että mitä vähemmän luonnonvaroja, vettä ja kemikaaleja käytetään, sen parempi. Ekologinen näkökulma pitää luonnon puolia, eettinen näkökulma pitää huolta työntekijöistä ja eläimistä. Tässä pähkinänkuoressa mistä puhutaan.

Yrityksien sivuilla, ulostuloissa, markkinoinnissa mainitaan usein eettisyys, ekologisuus, vastuullisuus. Muodin saralla monella isolla brändillä on omia ekologisuudesta viestiviä mallistoja tavallisten mallistojen rinnalla. Tämä tarkoittaa, että yrityksen sisällä on määritetty itsenäisesti rajat sille mikä on heidän silmissä ekologista ja mikä ei. Koen tämän sillä lailla haasteelliseksi kuluttajana, kun en voi oikeasti tietää onko tuotteen teossa säästetty luonnonvaroja ja miten. Jos ekologisuus-merkinnän olisi antanut puolueeton kolmas taho, jolla olisi selvät, kaikille kerrotut kriteerit, niin asia olisi eri. 

Olen toiminut erään yrityksen ympäristövastaavana ja ulkopuolinen taho teki auditointeja yritykseen, tutkien ja mitaten. Eri asioille oli kriteerit, mm. kuinka nopeasti vesi sai juosta hanasta. Ympäristösertifikaatin omasta toiminnastaan sai, kun auditoija toimitti raporttinsa tuomaristolle, joka kävi sen läpi ja hyväksyi. Väitän, että ulkopuolisen antama sertifikaatti ympäristöystävälliselle toiminnalle on parempi niin yritykselle kuin kuluttajalle. Tällöin yrityksellä on selvät kriteerit, viherpesusta ei tule vihjauksia ja kuluttaja tietää mitä ostaa. Missä ihmeessä on muodin maailmassa tällainen vastuullisuussertifikaatti?

Tämän kirjoitukseni tarkoitus ei ole sanoa, että älä osta mitään. Seuraavaksi kerron keinoja, joilla aloittaa oma vastuullisempi kuluttaminen muodin saralla. Jokainen pystyy tekemään jotain. Itse olen vähän sellainen sekaostaja. Kaapissani on pikamuodin kukkasia, mutta viime vuosien aikana niitä on syrjäyttänyt enemmän ja enemmän vastuullisen muodin kappaleet. Pidän pienten puotien kiertelystä, siellä usein tapaa yrittäjän itse ja kuulee tuotteen tarinan. Väitänpä, että kun otat askeleita vastuullisuuden maailmaan, se vie mennessään. 

Pienyrittäjiltä on vuosien varrella tarttunut omaan matkaan mm. monia kivoja pussukoita ja laukkuja.

Vastuullinen kuluttaja

Ei kannata ahmaista kerralla liian kovaa tavoitetta. Maailmaa ei pelasteta päivässä. Ei ole tarkoitus, että jo alkumetreillä masentuu, kun ei voi täydellisesti suorittaa tätä. On hyvä ymmärtää, että jokainen ekologinenkin ostos kuluttaa luonnonvaroja. Mutta pointti onkin siinä kuinka paljon vähemmän ne kuluttavat. Itse en ole luopumassa ostamisesta. Muoti, oma tyyli ja vaatteet ovat osa identiteettiä, niillä voi ilmaista itseään. Vaatetus on osa meitä, ollut aina, ei voi mitään. 

Ostovaiheessa voi jo tehdä paljon. Ellei ole kyse heräteostosta, asiaa on varmasti pohtinut jo jonkin verran. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa löytyykö haluttua tuotetta joltain kotimaiselta taholta? Löytyisikö se käytettynä? Tarvitsetko tuotteen oikeasti? 

Ota huomioon nettikaupoilla
Jos päätyy nettikaupoista tilaamaan, niin kannattaa tehdä harkiten päätös. Kenties jopa tutkia netissä mitä tuotteen koosta tai laadusta on kirjoitettu aiemmin, koska turha tuotteen tilaaminen ja tuotteen palauttaminen on hyvinkin ympäristöä kuormittavaa. 

Kotimaisuus
Suomalaisilta merkeiltä löytyy vaatteita ja asusteita, jotka ovat Suomessa tehty. Tai vähintäänkin vastuullisesti jossain Euroopan maassa. Suosi suomalaista on tuttu sananparsi monesta, mutta se onkin todella tärkeä sanoma. Tukemalla pienyrittäjiä ja suomalaisia yrityksiä kotimainen tuotanto monipuolistuu ja kasvaa. Moni suomalainen tekijä kertoo avoimesti kotisivuillaan tuotannon vaiheet. Lyhimmillään se on teollisuuden ylijäämätuotteista synnytetty tuote omassa kotikylässä. Tuotantomäärä pieni, kaupan päälle aitous ja yksilöllisyys. Valitsemalla tällaisia kotimaisia yrittäjiä ja läpinäkyvästi toimivia suomalaisia yrityksiä vastuullisen muodin kauppa kasvaa, muuttuu kannattavammaksi ja pystyy haastamaan ns. pikamuodin myyjät.

Käytettynä ostaminen
Kirpputorit, nettikirpparit, second hand-sovellukset, huutokaupat… Jonkin tietyn tuotteen tai tietyn tyyppisen käytettynä ostaminen voi olla oma hommansa. Sitä ei välttämättä löydy heti, mutta kannattaa aina tarkistaa tilanne, edes yrittää. Käytettynä ostaminen on ekoteko, jossa vaatteen elinkaari pitenee. Se on yksi vastuullisen vaateteollisuuden sekä kuluttajan tavoitteista. 

Harkitse ostoa
Harkittu ja suunnitelmallinen ostaminen johtaa vaatekaappiin, jossa eri osaset sopivat muiden kaapissa olevien kanssa. Kaiken voi oppia, harkitun ostamisenkin. Plussana rahan säästyminen, kun turhat ostot jäävät pois. 

Kierrätetyt materiaalit
Suosi kierrätetyistä materiaaleista tai tuotannon ylijäämästä valmistettua muotia. Niistä valmistetut kappaleet säästävät luonnonvaroja ja vähentävät tekstiilijätteen määrää. 

GOTS ja Öko-Tex
Vaikka muodissa kaiken kattavaa ympäristösertifikaattia ei löydy, on tiettyihin asioihin keskittyviä ympäristömerkkejä. GOTS ( Global organic textile standard) seuraa luomupuuvillan tuotantoa alusta alkaen sekä ottaa huomioon ekologiset ja eettiset tekijät. Esimerkiksi tuotannossa käytetty vesi puhdistetaan ennen luontoon laskemista eikä lapsityövoima ole sallittua

Öko-tex sertifikaatti rajoittaa tiettyjen haittakemikaalien käyttöä ja määrää. Öko-Tex 1000 ottaa huomioon tuotantotapojen ympäristöystävällisyydenkin. Ostaessa kannattaa suosia tuotteita, joissa on edes joku puolueettoman kolmannen tahon myöntämä ympäristömerkki, kuten nämä edellämainitut.

Inventaari omaan kaappiin
Sieltä löytyy ainakin yksi unohdettu vaate, joka pääsee heti käyttöön. Kunhan sen löytää sieltä takarivistä tai henkarin alimmaisimpana. Vaatekaappi on hyvä käydä läpi aika ajoin. Turhaa ostaa uutta harmaata neuletakkia, jos sellainen siellä jo lymyää. 

Ompelija
Kaapissa saattaa olla vaate, joka ei huonon istuvuuden tai koon muutoksen takia sovi enää mukavasti päälle. Tarkista ennen siitä luopumista voisiko vaatetta muokata. Taitavat ompelijat tekevät melkein mitä vain. Tai siis, siltä itsestä tuntuu kun kiikutan vaatteitani heille. Olen muokkauttanut useita vaatteitani niin, että nykyään käytän niitä kaapissa seisottamisen sijaan. 

Hyvät kädentaidot ovat tässäkin asiassa kultaa. Ompelijan sijaan taitavampi toteuttaa muutokset itse. 

Juhliin
Pikku hiljaa lisääntyneet vaatelainaamot ovat oikein oiva vaihtoehto ostamiselle. Osa postittaa, jos asuu kaukana sellaisesta. Itse olen harkinnut, mutta viimeiset kaksi vuotta on mennyt ilman juhlia. Lukiossa vanhojen tanssimekkoni muuten vuokrasin aikanaan vaatelainaamosta. Sellaista mekkoa kun tuskin toiste käyttää, niin pidin sitä erittäin järkevänä ja myös lompakkoa säästävänä asiana jo silloin.

Huolla oikein
Vaatteiden oikeanlaisella hoidolla elinkaari pitenee. Hellävaraiset pesut silloin kun on oikeasti tarve. Villatuotteet puhdistuvat ulkona tuulettamalla, pese käsin pienet tahrat sen sijaan, että koko vaatteen laittaa pitkään pesuohjelmaan. Tähän liittyy olennaisesti se, että muistettaisiin arvostaa vaatteitamme. Ei pilata niitä ennenaikaisesti, vaan muistetaan säilyttää niitä oikein, käyttää niitä ja pestä vain tarvittaessa. Vaatteen pitkäikäisyys on iso juttu. 

Kierrätys
Vastuullisuutta mitataan myös vaatteiden kierrätyksessä. Jos haluat pidentää oman vaatteesi elinkaarta, mutta se ei enää sinun päälläsi onnistu, niin etsi oikea taho, jonne lahjoitat. Ellet myy. Pakkaa vaatteet huolellisesti, jotta perille päästyään ne ovat mahdollisimman siistissä kunnossa. Ulkona olevat lahjoituslaatikot saattavat kostua tai kastua, joten pussit umpeen. Lahjoituksia vastaanottava, useimmiten hyväntekeväisyystaho ei välttämättä korjausompele, pese tai siisti, joten on turha niitä hieman reikäisiä, tahraisia vaatteita ja kuraisia kenkiä sinne lahjoittaa. Ne todennäköisesti joutuvat roskiin. Mutta sitä ennen niitä on kuljetettu autolla sinne tänne. Käyttökelvoton vaate laitetaan kotona sekajätteeseen, josta se päätyy poltettavaksi. Lumppujen keräyspisteitä löytyy varmasti jo kaikista isoista kaupungeista, ja se saattaa olla maksullista.

Aina voi tehdä edes jotain

Kuten edellä huomasimme, aina voi tehdä jotain. Ja aina voi tehdä vähän enemmän. Meistä itsestämme se vain on kiinni. Jokaisen ostopäätöksellä on merkitystä. Vaaditaan enemmän muodin alalta. Enemmän läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta, kysytään kysymyksiä. Näihin on vastattava jossain vaiheessa, koska muutos on jo täällä. Valveutuneet nykykuluttajat ovat valmiita muutokseen ja se tulee vaikuttamaan muodin maailmaan. Jokainen voi olla mukana kysymässä tuotteiden alkuperästä, valmistamisesta ja ostamalla niitä tuotteita, joiden tekemiseen on nähty vaiva toimia eettisesti, ekologisesti ja vastuullisesti.

Vastuullinen muoti aiheena tulee poikimaan varmasti lisää artikkeleita tähän blogiin. Tässä nyt alkuun meille jokaiselle arkeen toimia, joilla otamme kantaa käytännön toimilla kestävämmän kulutuksen puolesta. En ole ääripäiden ihminen, joten kannustan toimimaan siten kuin sinun elämäntilanteesi tällä hetkellä sallii. Aihetta on vaikea kuitenkaan kokonaan väistää, koska se koskettaa meitä kaikkia. Käytämme päivittäin vaatteita ja asusteita, ja todennäköisesti yhteinen tahto on vähentää maapallomme ympäristökuormitusta. Ollaan mukana muutoksessa kohti parempaa.

10 thoughts on “Vastuullinen muoti – miten ottaa mukaan omaan elämään?

  1. Tämä oli kattava postaus! ??
    Mulla on minimalistina ensisijaisena se, että kaikki ostetaan todella pitkään harkiten ja toisena sitten vaatteiden pitkäikäisyys. Valitettavan huonolaatuisista materiaaleista vaatteita tehdään, mutta onneksi kuluttajat alkavat vaatia parempaa ja sitä myöten tuotantotavatkin muuttuvat ja eettiset yritykset menestyvät.

    1. Hieno tapa ostaa, sitä kohden tässä pyritään koko ajan. Samaa mieltä, että se muodin suunta tulee muuttumaan vastuullisemmaksi kunhan jaksamme sitä ostajina vaatia.

  2. Vastuullisuuden näkökulmaa on hyvä tuoda esiin. Olen itsestänikin löytänyt pienen viherpiipertäjän olemassa olon jo useamman vuoden ajan. Tärkeitä asioita!

    1. Täysin samaa mieltä, tärkeitä asioita. Onhan siinä vaate- ja muotiteollisuudella tekemistä, aiheuttavat suuren suuret päästöt joka vuosi. Onneksi me voidaan toimia ympäristöystävällisesti, eikä pelkästään vaatteita ostaessa..

    1. Kiitos paljon! Sehän on hieno juttu, vastuullisia asioita voidaan joo mielestäni aika paljonkin tehdä. Että se ei tarkoita aina vaatteen ostotapahtumaa. Minunkin katse on kääntynyt aika lailla pikamuodin ohi.

  3. Kiitos tästä. Minulla on paljon opittaavaa, erityisesti vaatehuollon suhteen. Hävettää oikein.
    Pitäisi siivota kaikki kaapit, karsia turha ja kierrättää. Huoltaa talvi- ja syystamineet ja katsoa kevättä ja kesää “sillä silmällä”.

    Minna

    1. Liekö kenenkään vaatehuone nyt ihan täydellisessä kunnossa 😉 mutta oikein kiva kuulla, jos tästä oli iloa. Kevään tullen itsellä alkaa vähän innokkaampi kausi vaatteiden läpikäymisessä. Huoltotarvekin ilmoittaa itsestään kevätauringon myötä, se jotenkin aina paljastaa esim. kenkien ja suosikkilaukun todellisen kunnon.?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *