Äidin huoltoviikonloppu

Kyllä, äitikin voi mennä hieman epäkuntoon joskus ja huoltotoimenpiteet ovat tarpeen. Tässä tapauksessa epäkuntoon tarkoittaa hieman väsynyttä, ystäviään kaipaavaa henkilöä, jolle kunnon nauru ja arkitoimien unohtaminen tekisi terää. Ja näin onneksi kävi. Vaikka olen hetkiä ihan itsekseni kaivannut myös (http://www.tyylimuru.fi/hetki-itselle), yhtä lailla sitä tarvitsee rentoa seurustelua vanhojen ystävien kanssa aika ajoin. Uskomatonta kyllä, kuusi meistä pääsi samana viikonloppuna samaan paikkaan. 

Näin äiti-ihmisenä nautin perheen parissa olosta ja lapsiani parempaa ei olekaan. Erityisesti koronan alettua olen lasteni kanssa ollut intensiivisesti oikeastaan koko ajan. Mies kun käy töissä, niin häntä näen itse asiassa vähemmän. Arjen pyörittäminen on mieluisaa, mutta kun mahdollisuus lähteä tapaamaan ystäviä tuli, kieltäytyminen ei käynyt mielessäkään. Tällainen äidin oma itsekäs viikonloppu, jossa huolletaan vain ja ainoastaan äitiä, tuli kuitenkin ihan tarpeeseen. 

Photo © Anne Pärnänen

En omista mökkiä ja harvemmin sellaista kaipaankaan. Toisinaan ja vielä oikealla hetkellä, ei parempaa paikkaa voisi ollakaan. Mökin ei tarvitse olla huvila, mutta kantovesi ja ulkohuussi saavat olla korvattu hieman modernimmalla tavalla, kun mökkielämä kutsuu.

Ilokseni pääsin tapaamaan ystäviäni nyt koronarokotusten sen mahdollistettua. 20 vuotta sitten olemme tavanneet Savonlinnassa opiskelujen merkeissä ensimmäisen kerran. Kuulostaa kamalalta, että yhtään mistään merkittävästä on 20 vuotta. Se on pitkä aika. En kysy itseltäni kuinka vanha oikein olen! Mutta 20 vuodessa on myös jotain merkittävää. Se on oikea muistojen arkisto ja näitä arkistoja tulee kaiveltua ystävysten tavattua. 

Perillä

Eihän mökillä kauaa tarvitse olla, kun jo rentoutuu. Aluksi pieni kävely ympäristössä. Harvemmin mökkiä Suomessa löytää kovin rumasta paikasta. Olen tällä mökillä nyt ensimmäistä kertaa. Terassilta avautuu äärettömän kaunis järvimaisema. Kapea, pitkä laituri kuin haikeasta runosta. Vanha savusauna. Mäntyjä, mättäitä ja kantarelleja. Hyvinvointi kohentuu pelkästään tästä.

Monet meistä varmasti lukivat joku vuosi takaperin suuresti otsikoidun uutisen siitä kuinka luonnossa kulkemisen on tieteellisesti todistettu vähentävän stressiä. Hienoa toki, että asialle on tieteellistä näyttöä ja toivottavasti jotkut saivat tästä pontta lähteä metsään. Ja moni hymähti, tyytyväisenä, koska asia on todellakin ollut tiedossa. Itsestäänhän sen huomaa. Stressi häviää luontopolulla. Kaunista maisemaa katsellessa. Hieman liikkuessa ja luonnon ihmeitä katsellessa. Ne eivät meiltä onneksi lopu. 

Photo © Anne Pärnänen

Onnistunut viikonloppu pitää sisällään muutamia oleellisia asioita. Urheat ystäväni selvisivät kauppareissusta, jolta tuli metrin mittainen ostoslista. Kulinaariset nautinnot olivat jälleen taattuja. Vähän kuplivaa, naurua, vertaistukea ja keskeytyksetöntä yöunta. Näiden lisäksi ei haittaa, jos mukana on luontoa, saunaa, uskaliaimmille järviuintia ja tällä kertaa myös paljuilua. Laittautuminen ei kuulu juttuun, mökillä voi kulkea lökäpöksyissä ja kumisaappaissa joka päivä. Metsälenkiltä löydetty suuri saalis kantarelleja hävisi viikonlopun aikana parempiin suihin. 

Oman hyvinvoinnin merkitys on niin suuri, että sietäähän siihen panostaa. Se vaikuttaa muihinkin kuin vain itseen, läheisimpiimme. Uskallan sanoa, että jokainen meistä tähän tyttöjen viikonloppuun osallistunut lähti kotia kohden virkistyneenä ystävien seurasta ja luonnon ääressä olemisesta. Ystävien tapaamisesta saa voimaa. Kaikki tukevat toisiaan, saa kertoa tuntemuksistaan, joskus ongelmia ratkotaan ja höpistään niitä näitä. Porukkamme on erinomainen, kaikki omanlaisia persoonia ja sellaisia saavat ollakin. Monista soista on noustu ystävien avulla ja onnistumisista riemuittu ystävien kanssa. 20 vuotta nyt takana näiden kettujen kanssa – skool. 

Photo © Eveliina Pätsi, IG: elama_varjossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *