Blogihaaste: 10 joulufaktaa minusta

Ah ihana joulukuu. Pidän joulusta. Täällä Savonlinnassakin oli joulun avajaiset viime viikonloppuna ja on ihan kiva alkaa miettiä jouluisia asioita. Niitä kun ei oikein karkuunkaan pääse. Ainakaan näin lapsiperheessä. Jouluisen blogihaasteen aloitti Tähän on tultu -blogin Minna ja mukana perässä tullaan. Moni muukin oli tähän jo tarttunut. Löydät linkit heidän postauksiin jutun lopusta. Tässä olisi nyt 10 joulufaktaa minusta.

1. Joulun merkitys
Se on lasten myötä muuttunut ja panostan jouluun sekä joulutunnelman luomiseen kotona enemmän kuin ennen heitä. Lapsettomina aikoina saatoimme miehen kanssa viettää jouluja kaksistaan ulkomailla. Lasten myötä joulua tulee ajateltua enempi ja on halu luoda rentouttava joulu koko perheelle, kotona.

2. Lahjat
Olen ollut kova ostelemaan lahjoja. Ei siinä aina järkeäkään ollut. Tykkään antaa lahjoja ja muistaa lähimpiä. Nyttemmin ostan maltilla, mutta harmillisesti harvemmin kovin suunnitellusti. Pari kertaa olen aattona pörrännyt vielä joululahjaostoksilla.

3. Joululaulut
Rakastan reippaita amerikkalaistyyppisiä joululauluja. Välillä vähän liian iloisia ja vähän liian romanttisia, mutta positiivinen fiilis on pääasia. Mutta ei missään nimessä itkuvirsiä ennen joulua. Jouluaattona ja joulupäivänä asia on vähän eri, suomalaiset varpuset ja muut käyvät silloin enemmän kuin hyvin. Haluan jopa muutaman melankolisen tunnelmoiden kuunnella.

4. Itse tehty
Toisille on todella tärkeää tehdä kaikki itse. Joulukuusen koristeet, kranssit, kynttilät, jouluruoat. Päästän itseni tässä hyvin helpolla. En tee mitään näistä itse. Muistan lapsuudesta, kun sukua kokoontui isovanhempien luokse joulua viettämään. Tunnelmallinen pieni talo. Mummo teki ruoat ja leivät alusta asti itse. Leivinuunissa valmistui itse tehdyt laatikot. Ja aattoillan päätteeksi ambulanssi haki mummon sairaalaan. Rasitti itsensä kerta kaikkisesti, eikä vain yhtenä jouluna.

5. Joulun maut
Sopivat aika hyvin omaan suuhun. Kaikki laatikot sekä erityisesti imelletty perunalaatikko uppoavat. Ihanat kalat ja mäti maistuvat. Rosolli on nam, mutta se vaahto turha. Glögi, piparit, tuoreet joulutortut kelpaavat. Leipähiirenä joululimppua kuluu. Sitten taas maustettua joulukahvia en kaipaa, kinkkua syön palan. Joulupöytään en kaipaa alatoopia tai lipeäkalaa. Enkä myöskään makaroonilaatikkoa tai karjalanpaistia, kun niitä muutenkin syödään aika paljon.

6. Joulukortit
Ihan joka vuosi en onnistu lähettämään. Noin joka toinen vuosi. Mikä tarkoittaa sitä, että kun meillepäin saapuu joulukortti iskee huono omatunto. Tulee olo, että nämä vaivautuivat meille sellaisen lähettämään ja meiltä ei laitettukaan kortteja matkaan.

7. Auttaminen
Joulun aikaan kuuluu auttaminen. En ole vapaaehtoisena järjestöissä tai muuallakaan, niin haluan auttaa siten kuin pystyn. Esim. Ylen Hyvän mielen joulukeräys ja paikallinen joulupuu-keräys ovat jouluvakkarini. Niihin osallistun.

8. Joulun sarjat
Mitään pakollista katsottavaa itsellä ei ole. Jos vain kerkiäisin, niin joka vuosi katsoisin Yleltä tulevan, tai ainakin Areenasta joulun aikaan löytyvän iki-ihanan Jane Austenin Ylpeys ja Ennakkoluulo-sarjan. Lasten ohjelmista puhuttaessa pidän erityisesti Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu -piirretystä. Sen sijaan supersuosittu Lumiukko-piirretty ei kuulu perinteisiini. Jo lapsena sain kylmänväreitä sen tunnuskappaleesta.

9. Haluan ottaa joulun rauhassa
Perinteistä vouhotetaan ehkä liikaakin. Anteeks nyt vain. Kai niitä muistoja ja perinteitä voi luoda ilman, että ihan kaikkea mahdollista ympätään mukaan. Jouluaaton ei tarvitse olla mikään show. Vuoden loppua kohden työssäkäyvä ihminen saattaa olla aika väsy. Ennen joululomaa saa töissä aina tehdä valmiiksi aika monta asiaa. Joulun rauha voi olla kaukana omasta mielestä eikä se ehkä kerkiä löytymäänkään joulukoristelujen, -hankintojen ja -velvollisuuksien keskellä. Joulu rauhassa meille, kiitos.

10. Joulusiivous
Niin mikä. Perussiisti on ihan hyvä. Seuraava kysymys.
Ah no nyt ne loppuivatkin. Tässä olivat minun faktani. Olisi mielenkiintoista kuulla oliko sinulla mikään samaa tai ihan päinvastoin! Erilaisia kun lopun viimeksi ollaan. 🙂 Kivaa ja rentouttavaa alkavaa joulukuuta kaikille!

Täältä löytyy vielä muiden haasteeseen osallistuneiden bloggaajien joulufaktoja:
Tähän on tultu

Sinun hyvä elämä
Via per Aspera Ad Astra
Modernimamma Blog
Please be seated for Takeoff

16 thoughts on “Blogihaaste: 10 joulufaktaa minusta

 1. Ihana postaus joulun tärkeistä asioista 🙂
  Tunnistan monta omakohtaisesti. Perinteitä on hyvä vaalia, mutta niin että on itselläkin hyvä olla.
  Joskus tein joulua niin paljon ja perinteitä vaalien, että en jaksanut mitään sitten kun itse juhla oli. Siitä olen oppinut paljon.

  1. Juu, perinteitä on hyvä olla. Pidän minäkin niistä.. on joskus vaan tuntunut, että pitää tehdä sitä ja tätä, ja tietyllä tavalla, jotta olisi hyvä, oikea joulu. Sitten illalla pää pyörällä, että huh onneksi päivä ohi. En halua näin enää suorittaa joulua.

 2. Olipa kiva kuulla näistä <3 Itse rakastan joulutunnelmaa ja joulua, joten tartun myös haasteeseen ja kirjoittelen niistä pian Moderni Mamma -blogiin. Ihanaa joulun odotusta!
  -Heidi

 3. Kivaa, kun tartuit tähän haasteeseen! Oli mukavaa lukea joulustasi.
  Aika moneen kohtaan voin samaistua.
  En enää vuosiin tehnyt erillistä joulusiivousta. Riittää, että siivoan joka viikko muutenkin. Kynttilöiden valolla saa peitettyä mitä vaan 😉.
  Rakastan rosollia ja kalaa, enkä syö joulukinkkua enää lainkaan (mahani ei kestä sitä). Ja kahvi saa olla ihan normi, ei mitään joulukahvia.
  Olen ollut vuosikymmeniä kauppa-alalla, eli meillä joulunaika oli se vuoden hulluin. Joten jouluna en kaipaa kuin rauhaa, yhdessäoloa ja unta.

  1. Joo, sai tuolla hotellialallakin jouluja tehdä. Tietty rauha toiveissa nykyään joulun aikaan. Se on kuitenkin aivan ihanaa, tunnelmallista aikaa.

 4. Saman tyylistä ajatusmaailmaa joulusta myös täällä. Tunnelmointia koristeiden musiikin ja makujen myötä, mutta ilman kiirettä ja pakkoa. Meillä ei ole miehen kanssa joulunvietossa oikeastaan mitään joka vuosi toistuvia perinteitä. Tehdään aina niin kuin sinä vuonna sopivalta tuntuu.

  1. Teidän joulun vietto kuulostaa just hyvältä 😊 Ei tule paineita toteuttaa aina samalla lailla asioita. Aikanaan oli itse asiassa vapauttavaa lähteä jouluna ulkomaille, vaikka tunnelmoinnit siinä jäivät väliin.

 5. Ihanaa, että otit tämän haasteen vastaan. Oikein odotin, että saan lukea juttusi! Tuntuu, että “opin sinusta lisää” joululistauksen myötä. Joulu on tosiaan auttamisen aikaa – itse osallistun myös joka vuosi johonkin joulukeräykseen, yleensä joulupuu-juttuun, jossa lapsille hankitaan paketti.

  1. Kyllä hyvä haaste piristää bloggaajan mieltä, kiitos hauskasta aiheesta! Samaa mieltä, joulukeräykseen osallistuminen on tärkeä osa joulua ja ken pystyy niin osallistuu varmasti. Olipahan niitäkin jouluja, kun ei pystynyt osallistumaan, mutta tilanteet muuttuu ja sitten toimitaan sen mukaan.🎁

  1. Mahtava juttu, jos tulet mukaan blogihaasteeseen! Näitä on mukava lueskella, kun ei se joulun aika ole ihan samanlaista joka taloudessa🎄

  1. Hei miten hauskaa, että osallistuit haasteeseen! Joulussa on monta tärkeää asiaa ja niin, lasten myötä huomasin konkreettisesti miten tärkeä juhla siitä tuli meidänkin perheeseen. Sitä ennen joulu oli yleensä vain kaivattu lomapätkä. Tosin välillä jouluna olin myös töissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *