Enempi kotimaisia vaatteita? Tässä pieni listaus mielenkiintoisista merkeistä

Olen miettinyt ostanko tarpeeksi suomalaisia vaatteita. Asetin tavoitteeksi tänä vuonna olla harkitsevaisempi ja vastuullisempi kuluttaja. Samalla mieleen tuli muodin saralta, että hyvä alku olisi, jos lisäisin kotimaisten tuotemerkkien suosimista.

Kotimaisten merkkien suosiminen tuo työtä ja veroja Suomeen. Osalla toki vaatteiden valmistus on Euroopassa, tai muualla maailmassa, mutta luinpa onneksi Suomen tekstiili ja muoti ry:n sivuilta, että vähintään 80% suomalaisen brändin tuotteen hinnasta jää tällöinkin Suomeen. Onhan se jo jotain.

Kotimaiset vaatemerkit tuntuvat järjestäen tekevän laadukkaita vaatteita. Ne ottavat hyvin huomioon ihmisten kasvavan tarpeen löytää pitkäikäisiä kumppaneita, ajattomia ja käyttöä kestäviä. Sehän on toki vissi keino erottua markkinoilla. Tarjota laatua. Listasin mielenkiintoisia kotimaisia vaatemerkkejä ja pieniä brändejä tähän artikkeliin muutamien saatesanojen kera. Minusta on hyvä olla listaa valmiina, kun seuraavan kerran on tarve ostaa vaatteita.

Kotimaisia vaatemerkkejä

Aarre
Monipuolinen mallisto, klassisia värejä sekä räiskyviä printtejä. Jos mielii puristamattomia, miellyttäviä sukkahousuja, niin kannattaa kurkata tämän merkin valikoima. Vaatteet valmistetaan Aarteen omassa tehtaassa Portugalissa.

Alpa
Monipuolinen valikoima alpakan villasta tehtyjä neulevaatteita. Kaikki vaatteet ovat 100% luonnonmateriaaleista: alpakan villan lisäksi silkkiä ja pellavaa. Vilukissojen ykkösvalinta on alpakan villa, jota pidetään yhtenä lämpimimmistä villamateriaaleista.

Archetype
Täältä löytyvät ne vaatekaapin kulmakivet. Kauluspaidat, villakangashousut, klassiset värit, minimalistinen tyyli. 2020 perustetun Archetypen mallisto on täydellisen ajaton modernilla otteella.

Arela
Laadukkaita kashmir vaatteita sekä paljon muuta ylellistä. Ja mitkä värit. Kotisivuilla upeasti second hand tuotteet muun malliston joukossa.

Ekta Helsinki
Suomalaisesta lampaan hukkavillasta valmistuvat ilmastoystävälliset, ajattomat neuleet, jotka sopivat ympärivuotiseen käyttöön. Vaatteisiin käytetään itse kehitettyä villalankaa. Edelläkävijöitä 100% lampaanvilla-neuleiden valmistuksessa.

Kaiko
Kaiko on tunnettu kauniista kuoseista ja laadukkaista materiaaleista. Nettikaupassa kätevää on tuotteiden kohdalla oleva vaatteen huolto-ohje sekä tarkka kokotaulukko. Täältä on vaikea tilava vääränkokoinen vaate. Vaatteet valmistetaan osin Suomessa, mutta myös maailmalla. Kaiko ottaa sosiaalisen vastuun vakavasti ja 7% tuotoista lahjoitetaan kehitysmaihin naisten koulutukseen.

Kuusama
2020 perustetulta Kuusamalta löytyy laadukkaat neuleet, mekot ja housut. Tämän hetken mallistossa on ihanasti raikkaita värejä ja kauniita kuoseja. Vaatteet ovat samalla innostavia että klassisia.

Lumoan
Rentoja ja persoonallisia vaatteita löytyy Lumoan merkin mallistosta. Mallistot eivät ole suuren suuria, koska hidas muoti on tärkeä asia merkille. Jokaiselle vaatteelle halutaan löytää koti. 3% tuotosta menee suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseen, kuten mielenterveystyöhön.

Nakoa
Nakoalla on upea valikoima pellavamekkoja ja -paitoja. Nämä kannattaa tsekata! Trikoovaatteiden kuosit ovat erityisen kauniita ja vaatteet ovat suunniteltu monikäyttöisiksi ja pitkäikäisiksi.

niinmun`design
Klassinen, selkeä muotokieli löytyy niinmun merkin vaatteista. Kestäviä luonnonmateriaaleja ja inspiraatio saariston luonnosta. Kaunista käsityötä, vaatteet ommellaan Suomessa.

Nomen Nescio
Minimalistinen ja musta, löytyy kaikki vaatekaapin perusvaatteet modernilla eleettömällä designilla. Tyylikäs. Pisteet sukupuolineutraaliudesta.

Nouki
Klassisia paitoja, hameita ja kietaisumekkoja. Laadukkaat materiaalit ja tuotteet, jotka valmistetaan Suomessa. Osa vaatteista tehdään vasta tilauksen jälkeen, mikä on hieno juttu. Vaatteet tulevat silloin todella tarpeeseen.

Papu
V. 2012 perustettu merkki, joka aloitti lastenvaatteilla. Suurin osa myynnistä tulee tänä päivänä naisten vaatteista. En ihmettele, naisten mallisto on monipuolinen ja houkutteleva. Kotisivuilta voi mukavasti valita oman tyylilajin vaatteita kuten cozy, minimal tai premium.

Pura Finland
Yksi suosittu poncho siivitti tien monipuoliseksi vaatemerkiksi. Pura Finland tunnetaan laadukkaista neuleista, pellavavaatteista ja printtimallistostaan. Paljon laadukkaita merinovillavaatteita. Suuri osa vaatteista valmistetaan Suomessa.

R/H
R/H on tarjonnut vuodesta 2010 rentoja, rohkeita ja leikkisiä vaatteita laatutietoisille muodin ystäville. Laadukkaat materiaalit, iloinen ote ja hauskoja printtejä. Mm. Mickey-tuotteet suosikkeja.

Riva Clothing
Rentoja, hyvännäköisiä käyttövaatteita. Hieno valikoima t-paitoja ja kivoja, persoonallisia printtejä collegeissa. Mallistossa myös huppareita ja housuja. Vaatekaapin käytännölliset perusvaatteet.

Uhana
Uhana on kerännyt mainetta, Voguen kannessakin komeilleena. Uhanalta löytyy niin rentoa kuin eleganssia sekä näyttäviä printtejä. Mallistossa kaikkea valkoisista t-paidoista villakangastakkeihin. Osa tuotteista valmistetaan Suomessa.

Viljava
Viljava Design tekee monikäyttöisiä ja mukavia vaatteita. Vaatteiden on tarkoitus olla niin mukavia, että päivän päätteeksi ei tarvitse vaihtaa erikseen kotivaatteita. Tämäpä vasta miellyttävä ajatus. Kaikki vaatteet valmistetaan Suomessa.

Yhteistä kaikille näille upeille merkeille on heidän vaalima vastuullisuus. Jokaisen kotisivuilta on luettavissa ajatukset, teot ja tavoitteet liittyen vastuullisuuteen. Muodin saastuttavuus on tiedossa ja sitä vastaan taistellaan monin keinoin. Mielenkiintoista oli lukea keinoista ja asian haasteista. Jäi olo, että eettisyys ja vastuullisuus otetaan vakavasti.

Paljon muitakin kotimaisia merkkejä on. Yhtä hyviä ja vastuullisia. On myös monia merkkejä, joita en vielä tunne. Omana tavoitteena on pikku hiljaa tutustua yhä useampaan ja oppia minkä merkin puoleen kääntyä missäkin vaatekriisissä. Ajattomia ja kestäviä vaatteita hankkiessa ei vaatekaupoilla tarvitse niin usein rampatakaan.

Toivottavasti listauksesta oli hyötyä ja se inspiroi tutustumaan kotimaisiin vaatemerkkeihin. On kyllä varaa mistä valita. Löytyikö sinun suosikki tästä? Jos ei, niin minkä suomalaisen merkin vaate löytyy sinun kaapista? Saa jakaa vinkkejä ja kokemuksia.

8 thoughts on “Enempi kotimaisia vaatteita? Tässä pieni listaus mielenkiintoisista merkeistä

 1. Hyvä listaus, johon täytyy perehtyä vielä ajan kanssa tarkemmin. Itseltäni löytyy Kude.fi vaatteita, jotka sopivat vartalolleni ja tyylilleni parhaiten. Vaatteita tuotetaan kyllä muuallakin kuin Suomessa.

  1. Pitipä Kude -mallisto käydä heti katsomassa. Hyvännäköistä minustakin! Ja pisteet siitä, että paljon kokoja S-4XL.

 2. Erinomainen listaus, kiitos! Tuli monta uutta tuttavuutta, myös vanhoja tuttuja läysin: Papu, Uhana, Niinmundesign ja Kaiko. Pakko lisätä listaan Nanso, jonka uusissa mallistoissa on tosi kivoja juttuja. Ostin heiltä juuri yhden mustan mekontapaisen. Laadukasta. Aiemmin en innostunut Nansosta, nyt diggaan!

  Olen pohtinut pitkään, että nyt loppui omalta kohdaltani pikamuodin kulutus. Kun tarvitsen jotain, satsaan laatuun ja mahdollisuksien mukaan kotimaisuuteen.

  Minna

  1. Olen minäkin katsellut Nansoa sillä silmällä. Tuntuu, että vuosien saatossa muuttunut enempi omaan makuun heidän leikkaukset ja tyyli. Hyvä lisäys tähän listaan! Ja hei, ihan samat asiat mielessä. Mahdollisuuksien mukaan laadukasta ja kestävää, kiitos.

  1. Kiitos, hieno lisäys! Muutaman Nosh vaatteen omistan ja niiden laatu on moitteeton. Tosi tyytyväinen käyttäjä siis täälläkin!

 3. Minulle tuli yllätyksenä kuinka paljon uusia suomalaisia merkkejä ja nettikauppoja nykyään on olemassa. On ainakin valinnanvaraa. Hinnat ovat tosin aika suolaisia, joutuisin harkitsemaan aika tarkkaan, mitä voin ostaa sieltä. Ymmärrän toki, että laatu maksaa.
  Olen vasta listan puolivälissä ja toivon, että jokin tuote tulisi alennukseen. Mulla on ollut tuuria sen kanssa, koska yleensä tykkään väreistä, joista kukaan muu ei huoli 😁

  1. Kiva, jos uutta ja mielenkiintoista löytyi! Laadulla lienee hintansa, mutta ehkä se lopulta maksaa itsensä takaisin käyttökerroissa. 🤗

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *