Herkkusalaatti Välimeren mauilla- varma hitti tarjoilupöytään

Miltä kuulostaisi salaatti, jota vieraat rakastavat aina? Olen kymmenisen vuotta tehnyt tätä salaattia eri tilaisuuksiin, juhliin ja kotiruoan lisukkeeksi. Joka kerta salaattitarjotin on tyhjä ruokailun päätteeksi. Tämä salaatti on lihansyöjille, tällä kertaa, muita versioita en ole kokeillut.

Välimerelliset maut eivät turhaan ole kehuttuja ja tässä salaatissa niitä on sillä lailla sopivasti. Makuelämys saattaapi olla uudenlainen suurimmalle osalle. Pientä askaretta salaatin valmistus vaatii, mutta suosittelen silti kokeilemaan. Työnmäärään nähden maku korvaa kaiken. 

Salaatin salaisuus on ilmakuivattu kinkku, joka paahdetaan rapeaksi uunissa. Ilmakuivattuja kinkkuja, serranoa, parmaa löytyy monenlaista kaupan hyllyltä. Harvemmin otan sitä kaikista kalleinta, koska erinomaisen täydellinen maku syntyy myös edukkaammalla ilmakuivatulla kinkulla. Olen kirjoittanut alkuperäisen reseptin paperille ja hieman muutellut sitä paremmaksi. Kinkkumäärän tuplasin heti ensimmäisen teon jälkeen, eli sitä saa olla reippaasti n. 120-140 g.

Tällä reseptillä teen salaattia kymmenelle hengelle, mutta tarjolla on aina muutakin. Esimerkiksi maukkaan suolaisen piirakan kanssa tämä on poikaa.

Välimerellinen herkkusalaatti
n. 10 hlö

120-140g ilmakuivattua kinkkua
1 rs kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
mustapippuria
paria makoisaa salaattia (esim. Pehtoorinsalaatti, jääsalaatti tai frisee)
1 ruukku rucolaa
½ kurkku
½ rasiaa viinirypäleitä
½ dl pinjansiemeniä
60g Grana Padano -juustolastuja / parmesaania

Helppo kastike 
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
½ rkl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria ja suolaa

Valmistus
n. 30-40min.

-Levitä pellille leivinpaperin päälle ilmakuivattu kinkku sekä puolitetut kirsikkatomaatit. Valuta öljyä tomaattien leikkauspinnalle ja rouhi reippaasti pippuria päälle. Uunin yläosassa 225 astetta ja noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen salaattiin lisäämistä. 

-Paahda pinjansiemenet kuivalla ja aika kuumalla paistinpannulla. (ei siis öljyä pannulle). Vähän pyörittele siemeniä, pieni väri pintaan. Siementen maku tulee mukavasti esiin paahdettuna. Heti paahtamisen jälkeen kippoon jäähtymään.

-Pilko kurkku, puolita viinirypäleet. Leikkele uunista tulleet kinkkuviipaleet oman maun mukaan pienemmiksi.

-Levitä tarjoiluastiaan valitsemasi salaatit ja rucola. Jos olet salaatinkastikkeiden ystävä, voi itsetehdyn kastikkeen kaataa nyt joukkoon. Vaihtoehtoisesti salaatinkastike voi olla omassa tarjoiluastiassa, jolloin syöjät valitsevat itse paljonko ottavat.

-Lisää kurkut, rypäleet, kirsikkatomaatit, kinkkupalat, pinjansiemenet ja juustolastut. 

Makoisa salaatti on valmis tarjoiltavaksi. Hyvää ruokahalua!

Tämä salaatti päätyi lounaakseni ja illalla koko perheelle pääruoan kaveriksi. Hyvää oli!

4 thoughts on “Herkkusalaatti Välimeren mauilla- varma hitti tarjoilupöytään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.