Joulunajan asu – suositko juhlavaa vai rennompaa?

Olen huomannut, että monella on vankka mielipide siitä miten jouluna pukeudutaan. Toivon mukaan jokainen voi toteuttaa itseään ja pukeutua juuri niin kuin hyvältä tuntuu. Tänä jouluna vietämme joulun kotona, ei mökillä niin kuin monena vuonna tai ulkomailla. Meinasin jo kirjoittaa, että ihan tavan kotivaatteissa aion olla kotona, mutta itse asiassa olen kyllä aina jouluaatoksi ja jouluaaton ruokailun ajaksi laittanut päälleni jotain tavallista siistimpää.

Punaista väriä en osaa pukea päälleni, joten joulun aikaan luotan harmaaseen, beigeen ja tummiin sävyihin. Oloasuna tykkään pitää villapaitaa ja neulehousuja. Rennon lämmintä.

Hassuja joulupaitoja ei ole meille vielä ilmaantunut. Tiedättehän ne poronpäät ja tonttu-ukot räikeillä väreillä ja joskus valotkin vilkkuvat. Saisihan siitä vähän erilaisen perhepotretin. Periaatteessa hauska ajatus, mutta mutta.. taitaa jäädä meiltä tänä vuonna hommaamatta. Onko teillä näitä trendikkäitä hassuttelevia joulupaitoja?

Joulun aikaan suosin erilaisia neulemekkoja. Tämä harmaa neulemekko on viimeksi pari vuotta sitten ollut jouluaaton asuvalintani. Tyylini on yleisesti aika simppeli. Tämän mekon kanssa valitsen samanväriset sukkahousut ja helmikorut.

Jouluahan on melkein se kolme päivää, joten monenlaista vaatetta kerkiää pitämään halutessaan. Tapaninpäivä menee tänä vuonna rauhallisesti kotosalla, joten pehmeät olovaatteet ovat todennäköisesti minun sen päivän uniformu. Välillä toppavaatteet siihen päälle ja avot.

Joulupäivään kuuluu rento aamiainen joulupuuron kera ja aamu yleensä jatkuu edellisiltana lahjapaketeista paljastuneiden lahjojen ihmettelyllä, kokoamisella ja leikkimisellä lasten kanssa. Tv-ohjelmia ei pahemmin olla katsottu, mutta muistan kyllä itse lapsena niistä pitäneeni.

Niin, viime vuonna ostamani paperiset “sipulit” ja valkoiset lasipallot saivat kyytiä kuusesta, kun lapsi ne bongasi. “Taas nämä rumat, anna kun minä koristelen”. Ja näin kuusi meni uusiksi ja nyt mm. kultaa, punaista ja hieman Ryhmä Hautakin löytyy kuusesta. Tulihan siitä hieno!

Tänä vuonna meillä on kemut ystävien kanssa joulupäivän illalla, jolloin lapset pääsevät viettämään aikaa isovanhempien hemmoteltavana. Joskus näitä kemuja vietetty meilläkin, mutta nyt päävastuu järjestelyistä muilla ja vähän isompi tila tiedossa. Illan asuksi ajattelin laittaa jotain mieltä piristävää, eli hieman juhlavahkoa. Ihan itseäni varten. Se ei ole pukukoodi, koska ystävien kesken pukeudutaan omaan tyyliin: kellä villapaita, kellä kauluspaita. Itsestäni tuntuu, että olen se vähän ylipukeutunut aina toisinaan, mutta minkäs teet. Milloin muuten käyttää kauniita mekkoja ja koruja.

Nahkahame ja kimalteleva paita on itselle mieluisa asu. Puin samat harmaat sukkikset kuin edellä. Vaatteita ja asusteita valitessa kannattaa etsiä sellaisia, joita tulee käytettyä lopulta useammassa asussa.

Pidän tästä perinteestä tavata ystäviä joulun aikaan, koska tässä vaiheessa elämää ystävät ovat aika lailla ympäri Suomea ja maailmaa. Se, että tavataan isommalla porukalla on harvinaista. Nyt kun tietty joukko ystäviämme tulee joulun viettoon Savonlinnaan, niin on mukava törmätä. Joulu on toki perhejuhla, mutta hyvissä ajoin ainakin täällä lasten koulu ja hoidot päättyvät ennen joulua, niin meillä on perheenkeskeistä aikaa monta hyvää päivää. Joulupäivän illasta voi vähän nipistää sanon minä.

Tänä jouluna, jos ei ihmeitä tapahdu, niin saatan kuljeskella näissä asuissa. Ellen keksi vielä jotain muuta vaatekaapista. Olen saman aamun fiilispukeutuja. Vaatteet eivät ole edellisenä päivänä valmiina odottamassa.

Onneksi vaatteet eivät tee joulua. Ihan muut asiat sen tekevät. Mutta mukava oli tässä hieman pohtia jo seuraavia päiviä muultakin kantilta kuin onko tarvittavat ruokatavarat hommattu ja missä ne tonttulakit taas ovat. Toivottelen jo nyt varmuuden vuoksi hyvää joulua teille kaikille, jos runosuoni ei sykikään enää ennen joulun pyhiä. Viettäkää rauhallista, omannäköistä joulua!

4 thoughts on “Joulunajan asu – suositko juhlavaa vai rennompaa?

  1. Olen itsekin monta kertaa ollut se ylipukeutunut tyyppi, mutta mitäs teet, olen tehnyt suurimman osan töistäni kotitoimistosta käsin vuodesta 2015. Joten ulos mennessä tekee mieli käyttää kauniimpaa vaatetusta, koruja, korkokenkiä… Toisaalta, hyvissä ystävissä on se kiva puoli, että he eivät katso enää vaatetustasi, vaan sisintäsi. Heidän kanssa viety aika on yhtä arvokas kuin perhekeskeinen aika.

    1. Kyllä, ystävien kanssa on hyvä viettää aikaa myös! Minäkin tykkään vähän laittautua. Hyvin harvoin työelämää varten on tarvinnut muuta kuin käytännöllisiä tamineita päällensä. Varmaan purkautuu sitten vapaa-ajalle se tarve pukeutua kauniisti. 😁

  2. Rennosti mennään, eikä asu taida muuttua tästä perusarkiasusta juurikaan.
    Punainen on jännä väri. Joku tiesi aikaan selvittää minulle, että kun nainen vanhenee niin punainen ikäänkuin hiipii elämään. Ensin asusteisiin ja sitten ihan vaatteisiin.
    Olen joultunut huomaamaan että näin on käynyt myös omalle mustanpuhuvalle tyylilleni.

    1. Rento joulu kuulostaa hyvältä! ❤️Minusta punainen on upea väri ja värin kantajan huomaa aina tummanpuhuvan väen seasta. En yllättyisi, jos itsekin sitä alkaisin käyttämään pikku hiljaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *