Joulutunnelmaa etsimässä

Ei se oikeanlainen joulutunnelma automaattisesti joka joulu niin vain tule. Pidän joulusta ja tavallaan toivoisin jo etukäteen löytäväni jouluista fiilistä oman pään sisään ja ympäristöönkin. Monena vuonna erilaiset aina jouluun asti kestäneet kiireet söivät joulunodottamisen tunnelmaa. Milloin työt, milloin opiskelut. En ole hyvä rauhoittumaan silloin, kun on paljon tekemistä toisaalla. Toisinaan lumen puute ja pimeys ovat hieman latistaneet jouluista tunnelmaa. 

Kas kummaa, tänä vuonna ei ole sellaista huolta töistä, opiskeluista saati lumen puutteesta. Olen jo kuunnellut joululauluja, ostellut joululahjat. Ja silti vähän vielä joulutunnelma oli hakusessa tuossa jokin aika sitten. Päätinkin kokeilla josko aktiivisella etsimisellä löytyisi vähän joulumieltä.

Tuomaan markkinat

Kaksi viikkoa ennen joulua on perinteeksi muodostuneet Tuomaan markkinat Olavinlinnassa. Paikalla aina paljon myyjiä, käsityöntekijöitä, pienyrittäjiä, jouluista mieltä. Toki sinne tänäkin vuonna tuli lähdettyä katselemaan ja ostelemaan. Jyhkeä 1475 rakennettu linna antaa jo oman tunnelmansa tapahtumalle. Olavinlinna oli saanut myös väliaikaisen valaistuksen. Linna ja linnan pihat olivat valaistu sinisin, punaisin ja violetein sävyin. Heti linnaan astuttua avautui eteen mitä kaunein joulukuusi, josta näköjään onnistuin ottamaan tasan nolla kuvaa. 

Tunnelma oli iloinen, paljon myyjiä ja väkeä jouluostoksilla. En siis osaa itse käsitöinä mitään tehdä, joten kaikkea villasukista kynttilöihin tulee ostettua käsityöntekijöiltä. Tuomaan markkinat on täälläpäin siihen tarkoitukseen mitä mainioin. Jälkeenpäin jää toki aina jokin ostamatta jäänyt tuote kaihertamaan. Siellä olisi ollut lampaantaljoja. Yksi sellainen sopisi meille vielä oikein hyvin. Ostan mieluummin suoraan tuottajalta, kuin kaupasta niitä.

Jouluvalot

Täällä Savonlinnassa on mielestäni pikkukaupungiksi mukavasti jouluvaloja. Vaikka omassa kotona niitä ei ihan kamalan paljoa olekaan, niin pidän todella paljon jouluvaloilla täytettyjen katujen tallaamisesta. Kauniista jouluvaloista tulee hyvälle mielelle. Erityisen onnistuneet jouluvalot ovat puihin ripustetut kullankeltaiset valot, joita löytyy pääkadun varrelta ja vanhasta kaupungista. Aluksi niitä oli muutamassa puussa ja nyt tuntuu, että joka vuosi tulee puu tai kaksi lisää näitä. Ne ovat suosikkini! Myös kadun yli viritetyt valot sekä valopylväissä olevat lumihiutaleet ovat kauniit. Niinä jouluina kun lumi jää (melkein) tulematta, nämä jouluvalot pelastavat kyllä melkein katoavaa joulumieltä.

Joulukonsertti

Olen säännöllisen epäsäännöllisesti käynyt laulamassa kauneimpia joululauluja, joita ennen joulua järjestetään. Nyt jotenkin maskiin laulaminen tuntui masentavalta ajatukselta. Onneksi joulukonsertteja oli tänä vuonna ja näinpä ystäväni kanssa kävimme Savonlinnan Tuomiokirkossa kuuntelemassa Diandran joulukonsertin. Varpunen jouluaamuna, Leonard Cohenin Halleluja sekä Taivas sylissäni Diandran tulkitsemana ei olisi paljon paremmin voinut upota. Kaunista, herkkää ja upeaa. Tällaisia joululaulujen sekoituksia lisää, kiitos. 

Näin joulumarkkinoilla, jouluvalojen alla ja joulukonsertissa käyneenä orastava joulutunnelma on syntynyt. Toki kotona tehdyt jouluisat puuhat piparin paistamisesta ja joulukuusen koristelusta tuovat tunnelmaa. Mikäpä ihanampaa kuin aamulla makkarista kömmittyään tuntee kuusen tuoksun. Se tuo jouluisen olon viimeistään.

Odotan joululta lasten riemua, yhdessäoloa, uusien muistojen luomista sekä tietenkin ruokaa ja herkkuja. Jos muulloin on kiirettä, ei mieluusti joulun pyhinä kiitos. Mukava rauhoittumisen hetki ja akkujen lataaminen tärkeimpinä. Viikon päästähän se jouluaatto jo onkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *