Kehukaa toisianne

Osalta se sujuu luonnostaan, mutta monille yllättävän vaikeaa. Nimittäin kehuminen. Ja myös kehujen vastaanottaminen. Mutta tuohan se hymyn kasvoille, jos yllättäen saa kehun. Valoisamman mielen, joka saattaa tarttua päivän aikana seuraavaan. Toki se vaatii, että onnistuu aiheesta kehumaan toista. 

Ei se vaikeaa ole sanoa kehua naapurille, työkaverille, ystävälle, koulukaverille tai samassa kahvilan jonossa olijalle. Miksei sanoisi, jos huomaa jotain erityisen hyvää hänen taidoissaan, jutuissaan tai pukeutumisessaan. Mutta silti meinaa jäädä sanomatta. Suunsa avaamisessa on jokin kynnys, eikä aina tule kehuttua, vaikka pitäisi. 

Itse syyllistyn siihen, että jos näen jonkun päällä hyvännäköisen asun tai laukun, jää se kehu monesti sanomatta. Olisi niin helppo mainita asiasta ja varmaankaan vastaanottajaa ei haittaisi. Itse olen tämän artikkelin kuvissa ruskeassa mekossa. Miksikö? Olen tästä mekosta saanut kehuja. Mielestäni minulla on vähän parempiakin, mutta niistä ei ole tullut kommentin kommenttia. 

Joskus tuntuu, että ikävä kommentointi on monille luontaisempi tapa olla äänessä. Voiko olla, että pahan mielen aiheuttajat eivät välttämättä sitä itse huomaa? Vai nauttivatko vain tietynlaisesta vallasta. Vaikka sitä olisi kuinka monissa liemissä keitelty, niin onhan se narisevalla äänellä annettu piikki todellinen fiiliksen latistaja. 

Toisen menestymisestä voi ja saa iloita

Jos jossain olen hyvä mielestäni, niin osaan iloita ja ihan ääneen, kun muut menestyvät elämässään. Ihanaa kun ystävät saavuttavat tavoitteitaan. Se on aina työn takana! Kun on tehnyt vaikeita valintoja ja rohjennut yrittää jotain uutta, niin pelkästään siitä pitäisi muistaa sanoa jotain positiivista. Saattaahan olla, että hetkeä aiemmin on jonkinlainen epäilys iskenyt ja jarruvalot syttyneet. Itseluottamus kasvaa, kun muut kannustavat. Minusta ainakin on tärkeää yrittää tuupata kavereita eteenpäin, luottamaan itseensä ja omiin valintoihin. 

Kehuminen ja kannustaminen nostavat itsetuntoa. Se tuo paremman mielen ja siihen hetkeen rohkeutta. Sisällä syttyy palo. Ihminen on todellakin kokonaisuus. Hymyillä jaksaa, jos voi hyvin sisäisesti ja ulkoisesti. Naiset voisivat ylipäänsä vähän enemmän boostata toinen toisiaan. Turha nousta takajaloille, kyllä, mainitsin nimenomaan naiset. Suomessa kehumisen kulttuuri ei ole mitenkään liian laajalle levinnyttä. Naiset voivat tehdä mitä vain. Joskus se on helpompaa, kun saa kannustusta ja inspiraatiota toisilta. 

Omakin päivä muuttuu paremmaksi, kun pystyy aidosti iloitsemaan toisen onnistumisesta, menestyksestä ja saavutuksista. Vaikka itsellä ei menisi yhtä hyvin sillä hetkellä. 

Mekko Sandwich_, Paita Marc O´Polo,
second hand kengät Geox

Otetaan tavaksi kannustaa ystävää tai työkaveria. Se meinaan antaa takaisin. Et varmasti jää ilman. Kannustaminen ja toisesta välittäminen tarttuu. Toisen onnistumisen pitäisi olla itsellekin tönäisy eteenpäin. Tuoda uskoa siihen, että minäkin pystyn omiin tavoitteisiini. 

Vaikka kehuminen ei ole suomalaiseen kulttuuriin vielä montaa vuosikymmentä kuulunut, niin voisi olla aika, että kuuluu. Johan se on tutkimuksissa todettu, että kehuminen ja kannustaminen tekevät onnellisemmaksi. Se tekee ihmiselle hyvää. Puhumattakaan hyvästä karmasta, joka siitä seuraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *