Kesäkengissä on ihanaa. Ostaisiko käytettynä vai uutena?

Välillä tätä kysymystä mietin, kun taas tekisi mieli uutta paria. Siistin tuossa kesällä eniten käytössä olleita kenkiäni ja pistin portaisiin riviin. Seitsemän paria uutena ostettuja, viisi paria käytettynä. Silti aina välillä tekee mieli uutta. Espadrillot puuttuu, kunnon lenkkikengät… itselle on tullut tapa ensin vähän kurkkia vaikkapa nettikirppareita, jos haluamaani kenkätyyppiä löytyisi. Usein käännyn kuitenkin kaupan puoleen.

Ymmärrän, että ekologisemmin pitäisi elää. Välillä se onnistuu paremmin, välillä huonommin. Second hand -putiikit ovat minusta hieno juttu ja enemmänkin niitä saisi olla. Hutiostoksia tulee itse kullekin. Mieluummin uudelleen myyntiin, kuin kaapin perukoille seuraaviksi vuosiksi.

Tiedän, että kaikki eivät oikein ymmärrä käytettyjen kenkien ostamista. Kerran radiossa arvuuteltiin kisatehtävänä mitä tietty prosentti kansasta ei ikinä ostaisi käytettynä. Juontajat arvuuttelivat mm. hygieniatuotteita, petivaatteita, koruja ja kenkiä. Tuumasin, että olen varmaan erilainen nuori. Olen niitä koruja ja kenkiä todellakin ostanut. Tosin ostan vain hyväkuntoisia, vähän käytettyjä. Kengät kuluvat aina käytössä, että ei niitä kovin kauan näyttelyesineinä saa pidettyä. Eli jos joku on paristi kenkiä käyttänyt ennen minua, niin ei haittaa.

Pidän ajatuksesta, että ei tarvitse upouutta paria kaupasta aina kotiuttaa, vaan voi tehdä hyvän työn ja ostaa vähän käytetyn. Tavaran elinkaari pitenee ja tavallaan on kuluttanut luonnon resursseja vähemmän kun jättää sen upouuden kauppaan.

Kesäkengät käytössä

Kesä on pukeutumisen suhteen ihan parasta aikaa. Kesävaatevarastoni onkin komeampi kuin talven. Kesän mittaan eniten käyttöön pääsevät kepeät balleriinat. Muutamat löytyy kankaisina ja nahkaisina. Parasta on, kun kengän voi sujauttaa jalkaan ilman nyörejä tai kenkälusikkaa. Sandaalitkin päätyvät lämpöisillä keleillä jalkaan, mutta kavionhoidon unohtuessa en paljasta varpaita tai kantapäitäni.

Käytän paljon lenkkareita ja tennareita. Ihan vastikään mallailin peilin edessä kesämekon kanssa laitanko illan rientoihin korkokengät vai tennarit. Päädyin tennareihin hieman pitkin hampain, mutta ilta venyikin ja tanssilattialla matalat kengät tuntuivat täydellisiltä. Moni muu heitti korkkarit pois ja paljain jaloin tahmaisella lattialla sitten pistettiin jalalla koreasti.

Sää on sopiva, kun nämä tulevat sujautettua jalkoihin

Viime vuosien suosikkikenkäni ovat matalavartiset kumisaappaat. Voi niitä aikoja, kun varpaat tuli aina kasteltua trendikkäissä tossuissa ja missä muissakin. Nyt valitsen saappaat jalkaan joka sateella ja ovathan ne kätevät metsäpoluilla myös. Suositus siis tyylikkäille kumisaappaille, kelpaa kaupungin keskustassakin kulkea.

Oma korkokenkien käyttö on vähentynyt koko ajan, mutta on ne kiva välillä vetäistä jalkaan. Olavinlinnan epätasaisilla lattioillakin tottunut niillä vuosien varrella menemään eri tilaisuuksissa. Epätasainen lattia ei tunnu pahalta vaan enempi ärsyttää, jos korko juuttuu johonkin väliin terassilla tai ravintoloiden ovien edessä oleviin ritilikköihin. Olen alkanut siirtyä enempi matalampiin n. 7 sentin korkoihin, joissa jaksaa seistä koko illan. Päiväsaikaan tarvitsen korkokenkiä harvoin mihinkään.

Puukorkoiset ovat Prahasta kotiutettu, muut korkkarit Vestiairesta

Kesäkenkiä olen ostanut uutena nettikaupoista sekä pari paria jostain kenkäkaupasta Hämeenlinnassa, kotipuolessa vieraillessa. Kovin moni kivijalka-kenkäkauppa on sulkenut ovensa viime vuosina. Merkkikenkiä katselen usein käytettyjen vaatteiden/asusteiden nettikaupasta Vestiaire Collectivesta. Luulen nuo Jacobsin hiiriballerinat ostaneeni Facebookin kirpparilta. Ostan toisinaan käytettynä myös, kun en raaski maksaa uudesta niin paljoa.

Oma kenkävarastoni on lisääntynyt pikku hiljaa. Sitä ei aina huomaakaan montako paria omistaa, kun kengät ovat kenkälaatikoissa milloin missäkin kaapissa. Kaikki kengät kuitenkin ovat käytössä pikku hiljaa. Yritän niitä muistaa putsailla käytön jälkeen, kun likaiset kengät vaan ovat vähän nihkeän näköiset. Kenkähuolto on tylsää, mutta kengän elinkaari pitenee, kun vähän pitää huolta käytön ohella.

Tässä kolme paria käytettynä ostettuja ja kolme paria uutena. Psst, tuossa vasemmalla kumisaappaat – ilman niitä ei enää selviä

Onneksi kesä on vasta puolivälissä, saa kulkea kevyemmissä kengissä ja vaatteissa vielä mukavan tovin! Kesäkengät ovat parhaita ja joka syksy harmittaa pakata ne “talvivarastoon”. Myönnän, että tällä hetkellä yhdet kankaiset kesäkengät ovat kadoksissa jossain varastossa. Kangaskengät menevät pieneen tilaan enkä ymmärrä mihin ne olen työntänyt viime vuonna. Joskus vähempi on parempi vai riittäisikö vain järkevästi suunniteltu varastointi. Olo ollut vähän kuin oravalla, joka etsii liian hyvin piilotettuja ruokakätköjään…

************************
Harmaat lenkkarit – Geox
Valkoiset loaferit – Vamsko
Kangasballerinat – 2Moons
Kumisaappaat – Tommy Hilfiger
Tennarit – Gucci
Hiiri ballerinat – Marc by Marc Jacobs
Korkokengät – Lasocki
Mustat korkokengät – BCBGMAXAZRIA
Denim korkokengät – Aquazzura
Sandaalit – Rieker
Remmisandaalit – Aldo
Ballerinat – Aldo

6 thoughts on “Kesäkengissä on ihanaa. Ostaisiko käytettynä vai uutena?

 1. Oi, miten ihania ja hyvin pidettyjä kenkiä – niistä jokaisen ainakin voisin hankkia käytettynä! Itsekin arvostan ekologista ajattelutapaa ja pyrin mahdollisuuksien mukaan hankkimaan kenkiäkin käytettyinä.

  Minna

  1. Samaa mieltä! Käytettyjä, hyväkuntoisia kenkiä on järkevä ostaa. Ympäristö, ja oma lompakkokin kiittää.

 2. Itse en koskaan ostanut käytettyjä kenkiä enkä meinaa. Syynä on se, että lestini on niin kapea, että jopa sellainen pari, jota on kokeiltu paljon kaupassa, tuntuu epämukavan leveältä. Yleensä silloin yksi kenkä (oikea yleensä) on huomattavasti leveämpi kuin toinen. Joskus olen uskonut myyjä ja ostin sellaisia pareja, siinä toivossa, että kengät tasoittuu ajan kanssa. Totesin jälkeenpäin, ettei sitä koskaan tapahdu, ja oikea kenkä aina jää minulle liian leveäksi.

  1. Ei taida käytetyn osto tosiaan sopia sinun jalkamallille! Itsestä tuntuu, että oma jalka vaan leventynyt iän myötä..😅

 3. On sinulla paljon kauniita kenkiä 🙂
  Itse taidan omistaa vain parit kesäkäytössä olevat kengät.

  1. Jep, huomaan toki kenkieni määrän. Omassa päässähän tämä..aikanaan kun olisi halunnut, ei ollut kuin yksi pari. Nyt “pitää” joka asuun olla sopivat. No, eiköhän tähänkin tasapaino joku päivä löydy 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *