Keittiön kestosuosikit – nämä merkit kestävät vuodesta toiseen

”Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”

Keittiömme sisustuksessa ovat iloisesti sekaisin kotimaiset merkit ja skandinaaviset designtuotteet. Punainen lanka on laatu ja ajan- sekä katseenkestävyys kaikissa kovassa käytössä olevissa arkituotteissa. Keittiössä jos missä arvostaa laatua ja sen tuomaa helppoutta joka päiväisissä askareissa ja ruoanlaitossa.

Suomalaiset tuotteet ovat minusta edelleen vuodesta toiseen helppo valinta, koska tiedän saavani laadukkaan ja kestävän tuotteen. Oli kyseessä sitten sakset, pyyhkeet tai koko astiasto. Ajaton, kaunis muotoilu yhdistää usein suomalaisia klassikoita.

Ihanat Iittalan astiat

Vaikka keskityn yksinkertaisen muotoilun helmiin ja laatuun keittiön sisustuksessa ja sen tarvikkeissa, niin yhtä tärkeä on se hinta-laatusuhde myös. Joskus tulee hankittua kalliimpi tuote, koska oletan sen kestävän aikaa paremmin kuin edullisempi valinta.

Olen tykästynyt verkkokauppaan nimeltä *Nordic Nest. Sieltä löytyy kattavasti skandinaavisen designin ja sisustuksen klassikkotuotteet. Usein on myös hyviä tarjouksia, joita on vaikea passata.

Jokainen tuote tässä artikkelissa on vahvasti suosittelemani ja todennäköisesti kaikkien tuntema. Tiedän, välillä olisi kiva kokeilla jotain uutta. Mikäs siinä, teen sitä itsekin, mutta näissä arkea sujuvoittavissa asioissa luotan vain ja ainoastaan vanhoihin klassikoihin. Tällä hetkellä muita saksiakaan meiltä ei löydy, kuin *Fiskarsin oransseja.

Astiasto ja aterimet

Iittalan Teeman valkoinen astiasto on palvellut nyt ainakin 15 vuotta meidän perhettä. Vuodet menevät sekaisin, mutta joo, ainakin sen. Kaj Franck on suunnitellut aikanaan astiaston Arabialle, tuotantoon se pääsi v. 1953. Erilaisia värejä Teema astiastoon lanseerataan aika ajoin, mutta valkoinen on yksi alkuperäisiä värejä.

Valkoisen värin hyvä puoli astiastossa on, että voi huoletta laittaa minkä tahansa pöytäliinan ja servetit pelkäämättä, että astiat eivät sovi kattaukseen. Käytän vain värikkäitä pöytäliinoja ja valkoinen astiasto rauhoittaa mukavasti kattausta. Teema-astiat ovat uskomattoman kestäviä kaiken hyvän lisäksi. Ette muuten usko montako kertaa olen tiskikonetta täyttäessä ja tyhjentäessä onnistunut pamauttamaan lautasen kivitason reunaan? Niin monta kertaa, että voisi itkettää. Paitsi, että lautasissa ei jälkeäkään.

*Iittalan Teema-astiasto

Luottoaterimet ovat Hackman Savoniat ja lapset puolestaan rakastavat Hackmanin muumiaiheisia aterimia. Ovathan ne söpöjä ja nämäkin Hackmanin lasten aterimet ovat olleet nyt kahdeksan vuotta aktiivisessa käytössä. Muumikuviot ovat säilyneet ihanan hyvin kulumatta.

*Hackman Muumi-aterimet lapsille ja Muumi-faneille

Ruoanvalmistus

Opiskeluaikana käytin halvimpia mahdollisia paistinpannuja ja kattiloita. Muistan hyvin vinkuraksi kääntyneet pohjat ja sen, kun paistaessa piti vähän liikutella pannua, jotta koko pohja lopulta kuumeni. Pohjan pyöristymiseen ei tarvinnut kovin pitkää käyttöä. Sanomattakin selvää, että arvostan nykyisiä paistinpannujani ja kattiloita. Toki ruoanlaittoa on lapsiperheessä enemmän kuin opiskeluaikoina, mutta onhan se ruoanlaitto paljon helpompaa kunnon välineillä. Esimerkiksi Fiskars Hard Face paistokasari kuumenee tasaisesti ja tehokkaasti. Tykkään myös jostain syystä älyttömästi tuosta lasi-silikonikannesta. Hiljainen, kiva käyttää eivätkä kahvat kuumene.

Samanmerkkinen kattila on ollut löytö myös. Veden pois kaataminen on muuten pikkasen helpompaa, kun silikonireunainen kansi ei halua valahtaa karkuun koko ajan.

*Fiskars Hard Face kannellinen paistokasari ja *Fiskarsin kattilat

Keittiöpyyhkeet

Käytössä tulee oltua aina vähintään kaksi keittiöpyyhettä. Niitä löytyy jo monenlaista, mutta eniten käyttöön pääsevät aina ne samat. Esimerkiksi nämä “Puutarhurin parhaat” Marimekolta. Pidän Marimekosta, vaikka en keittiötämme tai muitakaan tiloja ole siihen hukuttanut. Mielituomiseni ystävien mökeille, tupaantuliaisiin tai pitkän ajan jälkeen jonkun luo kylään mennessä ovat Marimekon keittiöpyyhkeet, astiat ja servetit. Aika usein kun ostan näitä viemisiä, niin omaankin keittiöön löytyy jotain. Ja miksei, ihan hyvä muistaa välillä päivittää omiakin käyttötavaroita. Ei sitä kuitenkaan joka päivä jaksa kaupoissa tai nettikaupoissa pyöriä.

*Marimekko Puutarhurin parhaat -keittiöpyyhesetti ja *ikityylikkäät Marimekon servetit

Lasit ja mukit

*Marimekon Unikko mukit ja *Aino Aalto juomalasit

En nyt esittele meidän koko lasi- ja mukivalikoimaa, mutta tässä nämä eniten käytössä olevat. Viimeisimmät mukit, jotka olen ostanut ovat nämä Marimekon Unikko-mukit. Näitä on aivan upeissa väreissä saatavana ja itse päädyin vaaleansinisen ja beigen ystävänä näihin. Muun väriset Marimekon mukit ovat mietintämyssyssä koko ajan.

Ja jos ajassa mennään taaksepäin, niin nämä Aino Aalto juomalasit ovat vuosikausia vanhat. Kestäneet elämää ja edelleen tässä. Nämä ovat 22cl kokoisia, mutta on näissä isompikin koko. Nämä pienet sopivat lastenkin käteen hyvin, joten näitä meiltä löytyy käytössä.

Koriste-esineet

Aalto maljakko on meillä milloin kukkamaljakkona, milloin tarjoilukulho ja milloin koriste-esine. Suunnittelija Aalto ei muuten aikanaan halunnut määritellä maljakolleen käyttötarkoitusta. Se oli käyttäjän itse päätettävissä. Pidän siitä, että jokainen maljakko valmistetaan käsityönä. Ja Aalto maljakko on yksi maailman tunnetuimmista lasiesineistä. Ihanan monipuolinen ja tämä läpinäkyvä on suosikkini. Täydellinen lahja.

*Upea Iittalan Aalto maljakko

Hauskoja koriste-esineitä edustavat mielestäni nämä tanskalaisen Normann Copenhagen Shorebird tammipuiset linnut. Nämä ovat viimeisin löytöni Nordic Nest verkkokaupasta, nopea oli toimitus. Jotain hauskaa näissä linnuissa vain on. Upea muotoilu ja pysyvät jämäkästi pystyssä. Hintakaan ei hirvitä, niin näitä löytyy useampi meiltä.

*Normann Copenhagen Shorebird -linnut (kolme kokoa)

Valaisimet

Keittiömme ruokailutilan päällä on kaksi tanskalaista Gubin Semi-valaisinta. Jotenkin on tuttu muotokieli mietin, kun näitä aikanaan pyörittelin mielessäni. Trumpettimainen valaisin on suunniteltu jo vuonna 1968, on ollut Tanskan myydyin designtuote aikanaan. Meillä oli useampi valaisinvaihtoehto ruokailutilaan ja niitä kyllä pohdittiin kauan. Lopulta päädyimme aina näihin Semi-valaisimiin. Ja onneksi, sopivat meille hyvin ja hillityn muotoilunsa puolesta niihin on vaikea kyllästyä.

*Gubi : Semi -kattovalaisin

En ole mikään sisustamisen edelläkävijä, myönnän tämän auliisti. Luotan vuodesta toiseen näihin klassikkokumppaneihin keittiössäni. Luulenpa, että monella muullakin suomalaisella on keittiössään näitä ihan samoja merkkejä ja tuotteita kuin meillä.

Mutta on yksi suomalainen klassikko, keräilijöiden suosikkiastia, joka uupuu kokonaan meidän keittiöstä. Nimittäin *Muumi-mukin mukia ei ole päätynyt meidän hyllyille asti. Nolla muumi-mukia. Valikoima on niin valtava, että en tiedä mistä aloittaa. Lapsia ilahduttanen joku päivä sellaiset heille ostamalla. Montako teiltä jo löytyy?

8 thoughts on “Keittiön kestosuosikit – nämä merkit kestävät vuodesta toiseen

  1. Tuttuja elementtejä ja tuotteita! Ja totta tosiaan, sekä vuodesta toiseen trendikkäitä että ajattomia ja kestäviä tuotteita. Tykkään!

  2. Aika pitkälti on suomalaista tavaraa meilläkin keittiössä. Iittalan mustaa ja valkoista Teemaa, laseja, Sarpanevan valurautapata… Nyt niistä tosin osa on varastossa Suomessa, mutta joitakin olemme tuoneet jopa Serbiaan käyttöömme vuokranantajan huonojen astioiden tilalle.

    1. Aikansa kun huonoilla keittiövälineillä tai astioilla hommia tekee, niin tulee ikävä suomalaista laatua. Näin on ainakin itselle käynyt ?

  3. Itsekin suosin valkoisia astioita, koska tykkään värikkäistä pöytäliinoista ja serveteistä. Teemaa löytyy täältäkin ja myös niitä Muumimukeja?

    1. Olen katsellut aika ajoin värikkäämpiä lautasia ja kulhoja, mutta aina ne on sinne kauppaan jääneet. Värikkäät servetit on parhaita. Muumimuki vielä puuttuu, pitäisiköhän repäistä joku päivä ja hommata ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *