Koko kesä töissä ei haittaa, kun asuu Savonlinnassa

Näin on tullut todettua jo monta vuotta. Teen kesät töitä ilman lomia ja siinä on puolensa ja puolensa. Kesästä tykkäävänä toki vähän tuntuu, että jostain jää välillä paitsi. Suurin osa kuitenkin lomailee jossain vaiheessa kesä-elokuun aikana ja se mahdollistaa matkailun Suomen lukemattomiin kivoihin kesäkohteisiin. Savonlinnassa toisaalta on kesällä aina tekemistä ja näkemistä, oli vapaapäivä arkena tai viikonloppuna.

Moni matkailukohde jää siis välistä meidän perheessä kesällä. Toki vapaa-aikaa työstä jää ja se sitten hyödynnetään tässä Savonlinnan lähialueella. Kerronkin muutaman lempipaikkani ja juttuni täällä Savonlinnassa. Niitä onneksi riittää, koska en lähde kauaksi ajelemaan yön enkä välttämättä kahdenkaan takia. Autossa istuminen tai ajaminen pitkiä aikoja on puuduttavaa.

Kesäkaupunkien aatelia

Savonlinnassa on hyvä olla ja pienen säpinän ystävänä viihdyn enemmän kuin hyvin täällä läpi kesän. Kuten kunnon kesäkaupunkiin kuuluu useat kesäiset ruokapaikat, terassit, kesäkaupat ja -putiikit, galleriat, taidenäyttelyt ja pop up-paikat avaavat ovensa. Keikkoja ja konsertteja on runsaasti. Aktiviteetteja niin ettei kaikkea kerkiäkään.

Eli täällä asuvana ja työssäkäyvänä on tehtävä itsensä kanssa sopu jo kesän alussa siitä, että kaikkeen kivaan ei tule kerkiämään kesän aikana. Ja se on ihan ok. Kivan suorittamisellakin voi varmaan itsensä uuvuttaa. Välillä töiden jälkeen ei jaksa lähteä yhtään mihinkään – ei stressiä siitä. 

Kesän suunnitelmia Savonlinnassa

Ennen lapsia kesäjutut olivat iltapainotteisia töiden jälkeen. Milloin meni ystävän veneellä koko ilta seurustellen tai mukavassa ravintolassa pitkän kaavan mukaan. Nyt lasten myötä kesän vietto on muuttanut muotoaan.

Jotain suunnitelmia ilman lapsukaisia on kuitenkin täksikin kesäksi. Lukematon konserttitarjonta on hyödynnettävä ja suunnitelmissa on lähteä kokemaan uusi tapahtuma-areena Savonlinnassa. House of Olaf  on aloittanut toimintansa vanhoilla, upeilla veturitalleilla. Punatiilinen rakennus on kaunis ja sisätilat tehty keikkoja ja tapahtumia varten viimeisen päälle. Heinäkuussa Agents Maustetyttöjen kanssa tulee olemaan elämys ja iso poppoo ystäviä on lähdössä mukaan. Välillä suorastaan tarvitsee tällaista irtiottoa arjesta ja livemusiikkia kuuntelemaan.

Musiikkia Savonlinnassahan siis riittää. Klassisia konsertteja, jazzia, yösoittoja, Suomen suosituimpia artisteja ja tietenkin oopperaa. Olen aina nauttinut siitä, että maailman ja tietenkin kotimaan suurimmat oopperatähdet tulevat tänne kotiovelle. Tasokasta oopperaa koko kuukausi Savonlinnan Oopperajuhlilla. Välillä olen kolmekin teosta kesässä käynyt kokemassa. Täksi kesäksi tällä hetkellä vain yhteen näytökseen liput. Sinnekin iloisesti isommalla porukalla Suomessa harvinaisempaa barokkioopperaa kuuntelemaan. Luonnollisestikin tällaiset illat alkavat jossain savonlinnalaisessa ravintolassa syömällä hyvin. Ihanaa kesäluksusta.

Lasten kanssa pörräämme kesäisin kahdessa paikassa. Ensimmäinen on Savonlinnan vanha kaupunki, jossa mukulakivien varrella kauniit puutalot tarjoavat silmänruokaa ja sisätiloista löytää milloin käsityöputiikkeja, designia, taidetta ja milloin ruokapalveluja. Lasten kanssa käymme taidenäyttelyissä pyörähtämässä. Toivoisin, että löytäisivät ilon taiteesta.

Savonlinnan vanhaa kaupunkia

Savonlinnan vanhassa kaupungissa on kaksi kovaa kesäistä taidepaikkaa, joissa pitää aina vierailla. Osoitteesta Linnankatu 13 löytyy Galleria Linnankatu 13 (30.6.-2.8.2022) sekä sisäpihan makasiineiltä Galleria Vivace (1.-31.7.2022). Galleria Linnankatu 13 on kauniissa vanhassa puutalossa pitäen sisällään joka kesä innostavan näyttelyn useilta taiteilijoilta. Naapurin Galleria Vivace on viehättävässä makasiinirakennuksessa, puiset portaat johdattavat tunnelmalliseen yläkertaan. Punaisen makasiinin kesäkaupasta alakerrassa löytyvät mm. laadukkaat Peuran pellavavaatteet, Norppa-tuotteita, ekopesuaineita ja kaikenlaista kivaa korteista koruihin.  

Galleriat vieri vieressä Linnankadulla

Lapsia kiinnostaa aina Pikku Kakkosen leikkipuisto ja uimaranta. Sieltä meidät löytää hyvin usein kesällä. Nämä sijaitsevat noin 300 metrin päässä Olavinlinnasta. Suosittu Olavinlinna on päivittäin avoinna ja kierros linnassa kannattaa. Mielenkiintoista historiaa 1400-luvulla perustettu linna pitääkin sisällään. Kesä- ja elokuussa on jonkin verran lasten kierroksia.

Olavinlinna sijaitsee omalla saarella

Olavinlinnan naapurissa on vastikään remontoitu Riihisaaren museo. Iso museo vanhassa jyvämakasiinissa tarjoaa aikuisille ja lapsille näkemistä monien näyttelyiden, luontokeskuksen ja höyrylaivojen muodossa. Riihisaaressa tulee käytyä noin kerran kesään, pidän paikasta. Heinäkuussa parin viikon ajan museon takana laiduntaa lampaita, joita on mukava katsella lasten kanssa.

Toinen kesäinen paikka lapsille ja aikuisille on Kasinonsaarilla sijaitsevat kivat pikkusaaret Verkkosaari ja Sulosaari. Vähän vaikeampi polkuinen, pieni Verkkosaari on kiva kiertää ympäri ja saa hieman metsäseikkailun tuntua. Kivenheiton päässä torilta. Sulosaari on isompi saari, jossa löytyy leveämpää lenkkipolkua ja tiukkoja portaita kuntoaan kokeileville. Saari on suosittu paikka pulahtaa järvessä sekä piipahtaa lettukahvila Kalliolinnassa herkuilla. Lettukahvilana nykyisin toimiva Kalliolinnan huvila on rakennettu v. 1899. 

Savonlinnassa edellämainittujen lisäksi suosittelen maisemaristeilyä. Kuumana kesäpäivänä pako järvelle tuntuu aina yhtä ihanalta ja lapsetkin viihtyvät. Savonlinna on Suomen höyrylaivapääkaupunki ja vanhoissa laivoissa onkin hieno tunnelma. Risteilemään pääsee myös kaupungin ympäri modernimmilla maisemalaivoilla. 

Savonlinnassa tapahtuu koko ajan. Näiltä sivuilta kurkkaan itsekin välillä tietoa kaupungin matkailutarjonnasta ja tapahtumista.

Hah, tulinpa hyvälle tuulelle tämän artikkelin kirjoittamisesta. Hetken olin viettämässä kesäpäivää juuri noissa edellä mainituissa paikoissa. On myös kiva, kun on jotain mitä odottaa. Ja itse asiassa, tietokone meneekin juuri nyt kiinni ja pieni pulahdus Saimaan raikkaassa vedessä odottaa. Tapaamisiin Suomen parhaassa kesäkaupungissa!

2 thoughts on “Koko kesä töissä ei haittaa, kun asuu Savonlinnassa

  1. Olipa kiva postaus, kiitos. Upeat kuvat! Olen samanlainen ihminen kuin sinä: on ihanaa, kun on jotain (ihan pientäkin), mitä odottaa. Suunnitelmia. 🙂

    MInna

    1. Kiitos paljon! Joo, eikö se näin olekin. Tasapaino pitää olla sen suhteen, että tekee vähän extempore juttuja ja toisaalta sitten on kiva odottaa jo lukkoon lyötyjä menoja 😁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *