Kotimaisissa kalusteissa muotoilu ja puusepän osaaminen ovat omaa luokkaansa

Kodin sisustaminen on tärkeä juttu meistä monelle. Tällä hetkellä tuntuu, että tietty rauhallisuus, turvallisuus sekä luonnonmukaisuus ekologisuutta unohtamatta ovat haluttuja tunteita ja tärkeitä valintoja mitkä liittyvät omaan kotiin. Näihin aatoksiin vastauksena on ainakin puu. Materiaalina helposti lähestyttävä ja tuttu juttu suomalaisille. Moni kotimainen muotoiluyritys valmistaa monipuolisesti kalusteita ja sisustustuotteita puusta.

Tavaran lisääminen tähän maailmaan tai omaan kotiin ei aina tunnu oikealta. Tavaroille ja kalusteille on oltava tarve ja niiden ostoa on hyvä harkita. Omaan kotiin juuri sopiva ja pitkäikäinen uusi huonekalu voi joskus olla vaikea valinta. Juuri sopiva saattaa maksaakin. Vähän enempi. Ratkaisu tähän on toki säästäminen mikä tarkoittaa, että hätäinen nykyihminen joutuu odottamaan haluamaansa. 

Mutta siihen se olisi pyrittäväkin. Harkittuihin ratkaisuihin, rahaa jemmaan ennen kuin hyökätään ostoksille. Nykymenossa olisi enemmän kuin hyvä tietää mistä materiaalit ovat tulleet. Missä ja miten omat kalusteet ovat valmistettu. Kotimaisilla toimijoilla on onneksi hieno, avoin linja tämän suhteen.

Kotimaisuus

Kokosin pientä listaa mielenkiintoisista, vastuullisista kotimaisista kalustevalmistajista. Suomessa tuntuu olevan intohimoa käytännöllisten, virtaviivaisten ja ajattomien kalusteiden suunnitteluun. Ja se toki huomataan. Muotoilijat saavat palkintoja työstään ja heidän osaaminen ja innovatiivinen ote huomioidaan kotimaassa ja maailmalla.

Taitavat kalusteiden tekijät ovat arvossa arvaamattomassa ja Suomessa osataankin valmistaa puusta mitä tahansa. Suomalaiseen puunkäytön taitoon liittyy mm. suomalaisten puuseppien osaaminen ja tekemisen pitkä historia, uudenlaisten menetelmien kehittäminen, moderni teknologia, joskus materiaalien jalostus ja tietenkin halu hyödyntää luonnollista, helposti kierrätettävää materiaalia. 

Näiden alla olevien designmerkkien takana on iso joukko luovia ammattilaisia, jotka pitävät huolen, että kalusteita voi hankkia hyvällä omallatunnolla, ne kestävät ja näyttävät hyvältä, vieraat huokailevat niiden ääressä (ihastuksesta) ja ne kulkevat helposti mukana loppuelämän.

aGus
aGus perustettiin vuonna 2020 ja heidän valikoimistaan löytyy massiivipuusta valmistettuja ajattomia kalusteita ja valaisimia. Kotimainen koivu on päämateriaali ja tuotteissa on silmää hivelevä selkeä muotoilu skandinaavisella otteella. Suomalainen muotoilu ja puuseppäosaaminen kohtaavat täydellisesti näissä tuotteissa.

Made by Choice
Vuonna 2015 perustettu suomalainen muotoiluyritys ja huonekaluvalmistaja. Kalustemallisto on jännittävä yhdistelmä kekseliästä ja luovaa muotokieltä luopumatta kuitenkaan ajattomasta tyylistä tai modernista otteesta. Valmistetaan tilauksesta ja ainakin osaa kalusteista voi tiedustella mittatilausperiaatteella. Tuotteet valmistetaan omassa tehtaassa Halikossa.

Nikari
Nikarilla on kunnioitettavasti kokemusta huonekaluvalmistajana, sillä merkki on aloittanut vuonna 1967. Nikari luo kestäviä, laadukkaita kokopuisia huonekaluja minimalistisella ja ylevällä otteella. Puumateriaalin kunnioitus ja ekologinen valmistustapa ovat olleet arvoja alusta alkaen. Nikarin tuotteissa perinteiset kädentaidot yhdistyvät sulavasti moderniin estetiikkaan. Tuotteita myynnissä mm. Finnish Design shopissa.

Pilke Lights
Käsityönä kotimaisesta koivuvanerista syntyvät kauniit valaisimet viimeistelemään kodin tyylin. Pilke Lights valmistaa varjostimet kokonaan puusta eikä niihin käytetä liimaa tai ruuveja. Katseen ja käytön kestävää muotoilua sukupolvelta toiselle. Suomalaista osaamista vuodesta 2010.

Poiat 
Poiat aloitti toimintansa v.2010 ja sen huonekalumallisto koostuu hienostuneen virtaviivaisista ja palkituista kalusteista. Heiltä löydät elegantit tuolit ja pöydät sekä taidokkaasti valmistetut senkit ja kaapit. Ne ovat oikeita muotoilun helmiä eikä tämän brändin tuotteita suotta kutsuta tulevaisuuden klassikoiksi. Tuotteita ostettavissa mm. Finnish Design shopissa.

Punkalive 
Punkaharjun Puutaidon Punkalive-tuotteisiin kuuluvat linjakkaat kalusteet ja kätevät säilytysratkaisut. Kauniin muotoiset säilytinkalusteet sopivat sivupöydiksi, yöpöydiksi, istuimiksi ja niiden sisään voi säilöä tai piilottaa kaikenlaista. Tuotteet valmistetaan viilupuulevystä, joka on suomalaista kuusta. Lähialueen metsistä saadaan käytetty puuraaka-aine. Tuotteet myynnissä Made in Finland shopissa.

RUOKO design
Vuodesta 2017 toiminut RUOKO design valmistaa kotimaisesta koivusta ja koivuvanerista pienkalusteita ja designtuotteita. Valikoimissa oleva skeittilaudan muotoinen penkki on monikäyttöinen ja hauskasti muotoiltu. Lastenhuoneiden suosikki varmasti! Kalusteita saa mittatilaustyönä. Pientuotteissa on mm. leikkuulautoja, tarjoiluvateja, lehtitelinettä. Käytännöllisiä designtuotteita päivittäiseen käyttöön.

Tapio Anttila 
Monipuolinen palkittu kalustemallisto, josta löytyy laatukalusteet kodin kaikkiin tarpeisiin. Tuotteita yhdistää ajaton muotokieli, joissa samalla aina jokin visuaalisesti mielenkiintoinen yksityiskohta. Tapio Anttilalta löytyy perinteisellä suomalaisella taidolla tehtyjä pitkäikäisiä aarteita jokapäiväiseen käyttöön. Hyödyntävät tuotannon ylijäämämateriaalia valmistamalla esimerkiksi naulakoita niistä. Löydät tuotteita mm. Finnish Design shopista.

Twise by Timberwise
Kotimainen laatuparketteja valmistava Timberwise otti hukkapalat käyttöön ja niistä syntyi Twise tuotekonsepti. Yksinkertaisella muotoilulla näyttäviä yö- ja sivupöytiä, jakkaroita ja penkkejä. Ja paljon muuta. Kahvipöytä samaa materiaalia kuin lattia? Kuulostaa hyvältä!

Vaarnii 
Vaarnii on valinnut kestävän männyn designtuotteidensa materiaaliksi. Suomalaisesta männystä valmistuvat kalusteet, joissa on vankka muotokieli ja pohjoismainen jylhä estetiikka. Näistä saa luottokalusteen loppuiäkseen. Mäntyiset pientuotteet kuten kulhot, peilit ja tarjottimet täydentävät v. 2021 perustetun Vaarniin tarjontaa.

Kotimaisuuden edut
Vaihtoehtoja kotimaisille kalusteille on, mutta kotimaisuuden lyömätön etu on aina siinä, että tuotteet kestävät aikaa, ovat lähellä valmistettuja ja osa on pitkältikin maailman parhaiden ammattilaisten käsityönä tehtyjä. Maailmalla suomalainen design on arvostettua ja siitä saa olla ylpeä.

Kotimaiset tuotteet ovat hienoja kokonaisuuksia, joiden takana on usein tarina. Tuotteet ovat innovatiivisia oivaltavin tekniikoin, viimeistelyin ja kaikista yksinkertaisimmatkin ovat käyttömukavuudella ja käytännöllisyydellä viimeisteltyjä.

Itse pyörittelen mielessä miten lisäisin järkevimmin meillekin kotiin kauniita kotimaisia tuotteita, materiaalina puu. Onko teidän sisustuksessa puuta näkyvissä vai jotain ihan muuta?

8 thoughts on “Kotimaisissa kalusteissa muotoilu ja puusepän osaaminen ovat omaa luokkaansa

 1. Kattava listaus. Monta uutta nimeäkin mukana. Täytyy tutkailla tarkemmin, vaikka juuri nyt ei kalustehankintoja olekaan näköpiirissä. Mutta kiinnostuksesta.

 2. Hyvä listaus mielenkiintoisia yrityksiä. Meillä on kotona sekä puuta että muuta, kotimaista ja ulkomaista, designina ja ikeaa. 🙂

  Tärkeimpiä kalusteitamme on ruokapöytä, jonka päädyimme lopulta tekemään itse, kun täysin haluamaamme ei löytynyt valmiina. Teettää olisi tietysti voinut, mutta kun miehellä rakennusalan ihmisenä oli osaamista, niin päädyttiin tähän tehdään itse ja säästetään -ratkaisuun. 😀 Nyt meillä on upea ja uniikki tammilankkupöytä. Projekti meni jopa niin hyvin, että silloin pöytien hintoja paljon tutkittuani ajattelin, että tätähän voisi tehdä vaikka sivutyönä. 😄

  1. Mahtavaa, jos löytyy taitoa omasta takaa, että voi tehdä itse. Uniikki pöytä teillä!

   Mielenkiintoinen sisustushan on juuri sopiva sekoitus uutta ja vanhaa, puuta ja muuta.

 3. Kiitos tästä koonnista! Laitan muutaman linkin talteen, perehdyn tarkemmin tuotteisin ja tekemiseen! Kannatan myös kotimaista. Aina, kun voin. 🙂

  1. Mahtavaa, jos listalta osui jotain mielenkiintoista silmään. Kannattaa ehdottomasti tutustua kotimaisiin tekijöihin 🙂

 4. Silloin, kun minulla oli tarvetta ostaa kalusteita, ei ollut varaa ostaa uutta puhumattakaan kotimaisesta.
  Sitten, kun oli vara ostaa talon, niin otin tavaksi ostaa talot kalustettua 😀. Koko elämäni aikana olen ostanut siis yhen ruokapöydän ja yhden sohvan. Molemmat oli kotimaisia ja ne meni perinnöksi seuraavalle talon ostajalle, kun talot meni myyntiin. Maailmalla se on muuten yleinen käytäntö ja se on tosi näppärää tapa päästä eroon omaisuudesta. Toki, jos sitten haluaa sisustaa itse, tai talo on uusi, niin kalusteita voi pikkuhiljaa kerätä.

  1. Asunnon osto kalustettuna taitaa olla vähän vieras asia Suomessa?! Toisaalta kuulostaa niin kätevältä, jos valmiina olisi siisti kalustus. Muuttorumba olisi paljon helpompi. Joissain maissahan pääsee/joutuu ostamaan itse keittiökalusteetkin (jääkaapit, tiskikoneet) kun muuttaa sisään. Itseä ei haittaa täällä Suomessa yhtään, että edes ne löytyvät. Pidän kyllä tapaasi helppona ja kätevänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *