Lomakohteeksi Gran Canaria vai Teneriffa?

Kirjoitin viime lomamme päätteeksi muutaman suosituksen Gran Canarian kohteista ja missä meidän perhe siellä viihtyi. Samalla mietin postausta siitä miten naapurisaari Teneriffa eroaa Gran Canariasta ja kumpi saarista on oma suosikkini. Tämä postaus oli jo jäämässä puolitiehen, mutta kiitos ihanalle lukijalle kommentista, jossa pähkäiltiin näiden saarten välillä.

Me päädyimme näille saarille, koska ensimmäisen lapsen synnyttyä tuntui helpolta valita Kanariansaaret kaukoloman sijaan. Ensimmäinen loma Teneriffalle peruuntui aikanaan pari päivää ennen lähtöä miehen työtapaturmaan, mutta seuraavana vuonna 2016 matkasuunnitelmat onnistuivat ja kohteena Gran Canaria. Vuonna 2017 Teneriffalle. Pari talvea meni muissa maisemissa, mutta vuonna 2020 palasimme Gran Canarialle, v. 2022 valitsimme Teneriffan ja viimeisimmäksi 2023 loma sujui Gran Canarialla. Vietämme yleensä noin kuukauden kohteessa isoja hotellikomplekseja vältellen. Tältä pohjalta tässä muutama mielipiteeni saarista sekä mukavaa tekemistä kohteessa.

Yksityismajoituksen parvekkeelta

Perusjuttuja
Gran Canaria sekä Teneriffa ovat tuntuneet hyvin turvallisilta kohteilta. Lentomatka nippanappa inhimillinen 6h lasten kanssa. Matkailemme talvisin, jolloin sää on ihan mukava eli reilu 20 astetta eikä pahemmin sada vettä. Ruoasta ei tule vatsatautia ja lapsista pidetään kaikkialla. Ensimmäinen lapsemme taisi olla järkyttynyt, kun tarjoilijat halusivat pelleillä hänelle ja häntä kehuttiin. Suomessa aika usein saa vain naaman nyrpistyksen, kun lapsen kanssa kulkee.

Iltoihin kannattaa varata esim. lämpoisempi neuletakki. Joka ilta ei todellakaan tarkene pikkuvaatteissa. Lapsillekin vaatetta mukaan, jos päivä venyy. Asuntojen laattalattiat ovat jääkylmät, aina, joten niitä varten sukkia/lipokkaita mukaan kaikille. Asuntoa varatessa kannattaa katsoa, että on lämmitys ja ilmastointi.

Gran Canaria

Gran Canariasta löytyy hieman pidempi artikkeli täältä, mutta pieni referaatti siitä sekä kokemuksiani nyt tähän. Olemme aina majoittuneet eteläpuolella saarta, koska se on hippu lämpöisempi. Ensimmäisen kerran olimme Bahia Felizissä. Kolme viikkoa oli aivan liian kauan. Tuulinen, kivikkoinen ranta ja ravintoloissa kerta toisensa jälkeen mautonta, kuivaa jne. ruokaa. Sinnikkäästi useana iltana eri paikoissa kävimme. Vuokra-auto pelastaa yleensä näissä tilanteissa, joten vaihdoimme tarvittaessa maisemaa aina päiväksi.

Bahia Felizin jälkeen olemme majoittuneet lounaammassa: Arguineguin, Maspalomas, Tauro.. Näistä päiväretki Puerto Ricoon, Anfin maisemiin tai Puerto de Moganiin helppo tehdä. Puerto Rico on hyvin suosittu lukuisine palveluineen. Se onkin rakennettu täyteen vaaleaa turistimajoitusrakennusta mikä ei valitettavasti kaunista paikkaa. Satamasta pääsee monille delfiini- ja kalastusreissuille ja lasipohjaveneellä ihanaan Puerto de Moganiin päiväksi seikkailemaan. Kiva Amadores-ranta on silkkisellä Karibian hiekalla kuorrutettu helppo ranta, jossa ei ole suuria aaltoja.

Lapsia kiinnostanee Puerto Ricon Angry Birds -puisto, joka on hivenen hinnakas, mutta viimeksi siellä meni 4h. Ei se nyt älyttömän laaja ole, mutta riippuu miten lapsi innostuu siellä leikkimään, niin se saattaa olla ihan huippujuttu. Me kävimme puistossa ollessa useamman kerran samoissa jutuissa. Uikkarikin oli mukana sellaista vesiruisku-paikkaa varten. Aurinko kun paistoi nätisti, niin silloinen nelivuotiaamme kirmasti onnessaan pitkät ajat vesiruiskuja väistellen.

Puerto Ricosta hieman eteenpäin löytyy jännännäköinen Anfi del mar. Varakkaan norjalaisen rakentama majoituskompleksi luonnonkivineen oikeastaan hivelee silmää kaikkien vaaleiden samannäköisten hotelli-bungalow majoitusrivien jälkeen. Kerran kävimme hotellissa tutustumassa, olisin voinut jäädä asumaan. Anfin ranta on kaunis ja siellä viihtyy: valkoinen hiekkaranta ja turkoosi meri. Kelpaa leikkiä rantavedessä. Nyt 2023 käydessämme moni alueen kauppa oli suljettu, mutta ravintoloita oli vielä useampi pystyssä. Ruoka oli aika keskitasoa. Pieni kävelylenkki tehtiin kivalla sydämenmuotoisella “saarella”, jonka norjalainen oli rakkaalleen aikanaan rakennuttanut.

Anfin ranta

Päivävisiitti Puerto de Moganiin on must, ellei sitten valitse suoraan asumispaikakseen. Upeat bougainvilleat, kaunis satama, pienen kylän tuntua, paljon palveluita.

Puerto de Mogan

Las Palmasissa on kaupungin tuttua vilinää, vanhaa ja uutta osaa. Pitkä ranta, jonka varrella paljon ruokapaikkoja. Viihtyisä kaupunki, jossa olemme aina vain päivävierailleet. Lasten kanssa piipahdimme tiedemuseo Elderissä. Periaatteessa ihan kiva, edullinen, mutta ollakseen tiedemuseo niin ihan vähän nuhjuinen fiilis jäi. Mutta olihan siellä paljon lapsille ihmeteltävää. Nuorempi istui puoli tuntia aidossa hävittäjässä käyden kaikki 300+ nappia läpi. Museossa kaikkea avaruudesta aikamme keksijöihin ja tiedemiehiin. Vain espanjan kielellä.

Las Palmasissa on myös iso akvaario Poema del mar. Kaikki viihtyvät, vaikka meren elävät eivät niin kiinnostaisikaan. Kaikkea uutta sain minäkin nähdä mitä en ehkä olisi halunnut. Isoja mustekaloja, jättirapuja… sukeltajaksi en ryhdy tämänkään kokemuksen jälkeen, mutta merta ja sen eläviä kunnioitan. Toivottavasti herättää suojeluhalua vierailijoissa.

Kuljemme vuokra-autolla, koska lasten kanssa se on helpoin. On turvaistuimet sun muut. Liikenne on rauhallista, tarkkana toki pitää olla mm. moottoritiellä, mutta hiljaisemmilla kaduilla ja sisämaassa saa ajella välillä ihan itsekseen.

Gran Canarialla pitää tietenkin lähteä sisämaahan, ihailemaan erinäköistä maisemaa. Jos eteläosa on karua, niin toisella puolella saarta vehreää. Vuorilla maisemat ovat upeat, palmupuut vaihtuvat havupuihin. Voisi jopa unohtaa, että on etelän lomalla. Käy katsomassa Roque Nubloa, maailman suurinta kivipaasia tai vieraile pittoreskeissa pienissä kylissä. Tarkista sää vuorilla, ota vaatetta mukaan. Runsaasti patikointimahdollisuuksia.

Patikoimaan pääsee myös Maspalomaksen dyyneille, luonnonsuojelualue. Hiekkaa silmän kantamattomiin. Viimeksi kävelimme vain reunamilla kävellen kohti rantaa ja rantaravintoloita. Matkan varrella oli paljon innokkaita lintubongareita säntäilemässä. Olisi ollut hauska nähdä mikä lintu siellä heitä niin kiihdytti. Maspalomaksen majakan luona uimaranta ja kiva rantatie johtaa ravintoloihin ja putiikkeihin. Toki merimaisema mitä hienoin.

Majakalta

Viihdyimme myös Maspalomasin Holiday Worldissä, joka on pienehkö huvipuisto, mutta meidän perheelle oli riittävästi toimintaa. Kaikki laitteet eivät ole ulkona, sisätiloissa oli useita karuselleja perheen pienemmille. Yläkerrassa aika hyvä ruokamaailma, erimaalaisia ruokia eri tiskeiltä.

Calima eli Afrikasta kantautuva hiekkamyrsky on kahdesti osunut kohdalle. Ensimmäisen kerran se toi mukanaan hyvin lämmintä ilmaa ja iltaisinkin oli yli 25 astetta. Pientä hiekkaa oli kaikkialla ja aurinkoa ei näkynyt. Ilma näytti sumuiselta. Lähdimme caliman ollessa päällä, mutta jo seuraavana päivänä lentokenttä oli sen vuoksi suljettu. Viime reissullakin oli päivän kahden verran calimaa.

Elämäni kauheimman flunssan kärsin ensimmäisellä Gran Canarian reissulla. Se kesti kaksi viikkoa ja korvat olivat niin kipeät, että vuorille ei ollut silloin mitään asiaa. Sen verran korvat menevät noustessa ja vuorilta laskeutuessa lukkoon. Lapsillekin kannattaa yleisesti mainita, että tajuavat tarvittaessa nieleskellä.

Gran Canaria on viihtyisä, sopii lapsiperheille ja koko lomalle löytyy varmasti mieluisaa tekemistä. Isoissa hotelleissa usein lämmitetyt uima-altaat ja ohjelmaa lapsille. Merivesi on tosi viileää (minun mielipide), mutta niin on turhan usein asuntojemme “lämmitetyt” altaatkin. Pitäisi varmaan joskus kokeilla niitä hotelleja!

Teneriffa

Kahdesti Teneriffalla ja hienot muistot molemmilta kerroilta. Majoitus etelän puolelta lämmön vuoksi. Teneriffa on jollain lailla kauniimpi kuin Gran Canaria, rakennuskanta raikkaampaa ja luonto monipuolista.

Ykkösjuttu tietenkin on kivuta autolla/bussilla katsomaan tulivuori Teideä (3718m). Matkalla voi ja kannattaa pysähtyä näköalapaikoille. Kiemuraisia teitä, henkeäsalpaavia maisemia. Lippu Teiden näköalapaikalle kannattaa ostaa etukäteen. Me emme näköalapaikalla ole päässeet käymään, viimeksi oli jäätä köysiradalla ja se oli aamulla laitettu kiinni. Teideä ympäröi laaja kansallispuisto lukuisine patikointireitteineen. Talvikuukausina voi sataa jopa lunta, joten sääennusteet syyniin ennen vuorelle lähtöä.

Teiden huippu pilkottaa auringon paisteessa

Jatkoimme Teideltä pohjoiseen La Orotavan kaupunkiin. Yksi Teneriffan parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungeista löytyy täältä. Kertakaikkisen kaunista, historiallista ja koko on kompakti. Aikamatka muutaman sadan vuoden taakse. Suosittelen.

Etelässä puolestaan rantakaupungit ovat järjestäen kivoja, vaikkakin eri tyyppisiä kuin sisämaan kaupungit. Vähän fiinimmän oloinen Costa Adeje on viihtyisä paikka. Siistiä, monipuolisesti ravintoloita ja kauppoja. Luksustakin löytyy. Playa de las Americas on iso paikka, kaikille jotakin. Ehkä hieman ruuhkainen, jotta sieltä majoitusta olisimme ottaneet. Jos paikalliset kalat ja paellat alkavat kyllästyttää, niin hyvät hampurilaiset löytyvät tämän kohteen Hard Rock Cafesta. Jos yleisesti tykkää kierrellä paikkoja, niin ehdottomasti myös Los Cristianosiin sekä La Caletaan visiitti. La Caleta ei ole rantalomakohde, enemmänkin viihtyisä merenrantakylä, jossa hyviä ravintoloita ja jylhiä rantamaisemia.

Costa Adeje

Rannat La Caletaa lukuunottamatta ovat suurimmaksi osaksi pitkiä ja hiekkaisia. Fanaben ranta on eri kiva, mutta toisaalta pehmeä hiekka, rantatuoli ja lumoava meri löytyy jokaisesta etelän kaupungista helposti.

Jos haluaa jännitystä elämään sekä kauniita maisemia, suosittelen vuokraamaan auton ja ajamaan länsipuolelta vuorten yli Garachicon kylään, Kanariansaarten vanhimpaan sellaiseen. Vuorireitti on se jännittävä osuus. Serpentiiniteitä, korkealle kivuttiin, mitä rotkoja, mitä maisemia. Garachico on 1400-luvulla perustettu, siellä on upeat vulkaaniset merivesialtaat ja historiaa tihkuva kaunis vanha kaupunki. Vuorten yli kannattaa kyllä kivuta tämän takia. Tosin kiemuraiset tiet saattavat aiheuttaa pahoinvointia lapsille.

Garachico

Pieniä kyliä kierrettäessä espanjan kielen taidosta olisi hyötyä. Menin kalalistalta tilaamaan seepiaa vain todetakseni, että eihän se ollutkaan kalaa vaan niin, seepiaa. Söin hieman, ei ihan minun makuun valitettavasti.

Aikuisten kahvijälkkäri Barraquito

Kaakosta löytyy Güimarin pyramidit ja kävimme ne katsastamassa. Pyramidien alkuperä ja tarkoitus on hämäränpeitossa. Pyramidien vieressä sijaitseva puutarha on oikestaan mielenkiintoisempi. Valtavassa kasvitieteellisessä puutarhassa on paljon nähtävää ja yksi puutarhan osio sisältää myrkkykasveja. Yli 70 tappavan myrkyllistä kasvia ympäri maailmaa. Älä koske.

Güimarista siirryimme vai pitäisikö sanoa laskeuduimme (huimat korkeuserot) upeaan rantakylä Candelariaan. Mieleenpainuvin oli iso aukio, jonka reunalla on kaunis Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria. Basilikan vierestä avautuu hieno näky: rivissä on 9 suurta pronssista patsasta kuin merestä nousemassa. Viehättävät kapeat kadut ja iloinen meno oli Candelariassa.

Saaren itäosassa on kaunis San Cristóbal de La Laguna, entinen pääkaupunki. Tämä on taas sellainen kaupunki, jonka kaduilla tekee aikamatkan menneeseen. Viihtyisä, kaunis. Pohjoisen Puerto de la Cruz taas on jäänyt meille tuntemattomammaksi. Vain pikainen piipahdus samalla matkalla Loro Parqueen mennessä. Lapsille Loro Parque on kokemisen arvoinen, iso eläintarha, jossa menee koko päivä.

Valitettavasti vesipuistoista en voi mitään sanoa, ne olemme passanneet. Ilmeisen viihtyisiä lapsiperheille, mutta vesi ei vissiin ole lämmitettyä.

Teneriffa on mielestäni ilmeikkäämpi kuin naapurinsa Gran Canaria. On useita historiallisia paikkoja, arkkitehtuuria, viehättäviä rantakyliä, kauniimpi rakennuskanta. Ei Gran Canaria kauaksi jää, mutta minun suositukseni ensimmäistä kertaa Kanariansaarille matkatessa on ehdottomasti Teneriffa.

Osaa asioista ei ole helppo pukea sanoiksi. Se on se fiilis, joka loman aikana ja loman jälkeen tulee. Tunnelma ja ihmeellinen saaren taika, joka saa Teneriffasta haaveilemaan nytkin. Makuasioita toki ja mainitsen vielä, että hyvin olen viihtynyt molemmilla saarilla. Viikko on vierähtänyt myös Fuerteventuraa kierrellen, mutta viikko riittikin oikein hyvin. Ilolla palasin tuolloin lautalla takaisin Gran Canarian puolelle.

Enemmänkin voisi varmasti kertoa lisää saarista ja kaivella muistiansa, mutta vaikkapa sitä ensimmäistä lomaa ajatellen yllä mainituista voi hyvin aloittaa, jos hotellin uima-altaalta vain saa ne lapsukaiset houkuteltua liikkeelle. Ihanaa lomaa kellä sellainen tiedossa!

10 thoughts on “Lomakohteeksi Gran Canaria vai Teneriffa?

 1. Upean koonnin olit kirjoittanut. Jos olisi heti pitänyt vastata otsikon kysymykseen, olisin vastannut Gran Canarian. Ja ihan vain siksi, että oman kokemukseni mukaan siellä tuulee vähemmän ;).

  Pakko vielä mainita, että Mogan oli upea pikkukohde, tykkäsin.

  Minna

  1. Molemmilla saarilla on varmasti kannatusjoukkonsa😄 Voi todeta, että näkemistä riittää mukavasti molemmilla saarilla loman ajaksi.

 2. Gran Canarialla ollaan kerran syysloma vietetty. Saatiin silloin jo melko aikuiset lapset mukaan. Oli ihan passeli kokemus.
  Oma tapa lomailla on myös sellainen, että vältetään hotelleja ja turistikeskuksia. Vuokraamalla saa oikein mukavan kodin lainaan useammaksi viikoksi.
  Teneriffalla vois joskus käydäkin.

  1. Juu, kyllä Gran Canarialla viikko sujahtaa ja turhan nopeaankin. Tykkään vuokrata asunnon, kun saa mukavasti lisätilaa ja edullisemmalla hinnalla, yleensä myös pihaa ja pienen oman altaan, vähemmän hälinää ympärillä.. Teneriffaa kannattaa kokeilla, jos ulkomaan matkaa lämpimään miettii 🙂

 3. Itse en ole käynyt Gran Canarialla, pelkällä Teneriffalla. Kohde oli mielestäni varsin hieno. Mekin oltiin siellä juuri talven aikana, jouluna ja uutena vuotena. Teide oli upea kokemus, samaten Loro Parque oli tosi hauska, näin aikuisellekin.

  Sattumalta majoituimme Costa del Silenciossa, joka on siinä samassa nurkassa Costa Adejen ja Los Cristianoksen kanssa.
  Puerto de la Cruz oli silloin v. 2008 varsin pieni paikka vielä, tai siltä se vaikutti meidän silmissä. Siellä on tosin varmaan saaren ainoa talvisin lämmitetty uima-allas. Se oli ihan jees, ottaen huomioon, että olen yhtä patoutunut vilukissa kuin sinäkin.

  Meidän hotellikompleksissa (ei ollut aikaa miettiä majoitusta, varattiin koko loman parin päivän varoitusajalla) iso allas ei ollut lämmitetty lainkaan, vain lasten allasta lämmitettiin. Se oli tietysti niin täynnä, ettei sinne edes yritetty. Vedet Kanarian ympärillä ovat aika viileät kesät-talvet: Atlantihan se on.

  1. On Teneriffa kyllä hyvä kohde. Mutta se oikeasti lämmitetty allas on aina plussaa. Ja sanon “oikeasti”, kun majapaikoissa aina mainostetaan lämmitettyä allasta, mutta pirun kylmiä ne silti on. Ja merestä oli pakko mainita kanssa, koska aina kun palaamme Kanariansaarilta joku tiedustelee, että noh uitteko meressä paljon? Mikä kenellekin on kylmä, mutta merivesi sielläpäin saa olla ihan rauhassa meikäläiseltä.

 4. Kiitos, oli kiva lukea postaus! Näiden kahden välillä ollaanki mietitty kumpaan lähdettäis lasten kanssa. Taitaa molemmat olla aika lapsiystävällisiä 👍

  1. Hei kiva kuulla! Joo, molemmat ovat minusta erittäin lapsiystävällisiä. Leppoisa loma onnistuu kummallakin saarella.

 5. Tosi hyvä postaus! Me ollaan myös matkusteltu molemmilla saarilla ja tykätty niin ikään kumpaisestakin. Ollaan tykästytty molemmilla saarilla pääkaupunkiin asuinpaikkana, vaikka pohjoisemmassa ovatkin, ja pikkukyliin on mukavaa tehdä päiväreissuja. Tänä talvena Teneriffalla mietin kovasti tuota, kumpi saari on kivempi. Mies sanoi, että tarvitseeko sitä edes päättää. Päädyin sitten siihen minäkin, että ei tarvitse. 😁

  1. Ihan totta, vähän vaarallisille vesille sitä menee, kun alkaa vertailla ja julistaa suosikkia. Mutta molemmissa on puolensa. Pikkukylissä on sitä jotain, aina kiva vierailla niissä! Hmm, miten musta tuntuu, että ihmiset jakautuvat joko etelän tai pohjoisen kannattajiksi mitä majoittautumiseen tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *