Muotikaupungit osa 1: Pariisi ja Lontoo

Muutamia kaupunkeja tulee mieleen, kun puhutaan muodista. Kuten Pariisi, New York, Milano ja Lontoo. Ehkä pienen matkakuumeen muodossa tämäkin juttu alkoi päässäni pyöriä. Olen kyseisissä kaupungeissa käynyt muutamia kertoja, tosin Milanossa vain kerran tänä keväänä. Vaikka en ole muodin ammattilainen millään muotoa, niin ei näiden kaupunkien kohdalla voi välttyä kokemasta tietynlaista muodin tuomaa sykettä ympärillään. Vaikka muoti ei millään lailla kiinnostaisikaan.

Kirjoitankin nyt kaksiosaisen jutun maailman muotikaupungeista. Titteli on muiden antama näille kaupungeille, mutta niissä vierailleena en voi poikkisanaa asiaan sanoa.

PARIISI

Ensimmäisen kerran Pariisiin astuessani 17-vuotiaana rähjääntyneenä reilaajana muodin olemassaolon kyllä tunsi. Ja näki. Vaikka oma olemus ei katujen sykkeeseen sujuvasti sujahtanutkaan, oli sitä sykettä silti mielenkiintoista seurata. Tuli huomattua, että pariisilaiset pukeutuivat selvästi erityyppisesti kuin meillä kotona Turengissa. Ja ei, tämä ei ole tämän artikkelin pointti, vaan enemmänkin oma konkreettinen muisto ja kokemus siitä miten maailma näyttäytyi erilaiselta ensi kertaa matkatessa. Mitä siitä oppi ja miten tulla osaksi globaalia maailmanmenoa. Sitä halusin kovasti.

Pariisissa on taikaa. Minä todella pidän tästä kaupungista, vaikka ranskan kieli ei suju pätkääkään. Kielen osaaminen ei olisi haitaksi, mutta onhan se hieman jännittävämpää asioida tässä kaupungissa osaamatta kieltä. Pariisissa siirryn välittömästi eri maailmaan, rakastan arkkitehtuuria ja ruokaa. Ja silmät pyöreinä katson, kun elegantit, muodikkaat, yllättävät, ei ikinä tylsät pariisilaiset kulkevat kotikatujaan muina miehinä ja naisina näyttäen huolettoman tyylikkäiltä ja siltä etteivät olisi ajatustakaan suoneet ulkonäölleen. He saavat oman tyylin näyttämään maailman luonnollisimmalta asialta. En ihmettelisi, vaikka heräisivät aamulla näyttäen siltä kuin näyttävät. Tykkään kuljeskella mukana, vaikka huutomerkin lailla turistin olemukseni joukosta erottuukin.

Pariisissa olen usein ikkuna-ostoksilla ja tykkään kurkkia Champs Elyseen ja Avenue Montaignen high end kauppojen ikkunoista sisään. Kynnys astua sisään on suuri, jos ei edes jossain määrin harkitse ostavansa jotain. Pientä. Lompakkoa tai avaimenperää. Mutta silti, näistä näyteikkunoista näkee minkä tyylisinä ja värisinä moni kulkee parin kuukauden sisään. Kunhan edullisemmat muotiketjut kerkiävät vain tuutata mallistot ulos.

Pariisissa on vaate- ja muotikauppoja sekä kirpputorejakin valtava määrä. Yksi muodin mekka on Galeries Lafayette (40, Boulevard Haussmann), joka menee myös nähtävyydestä. Ostoskeskus on komea 10. kerroksinen rakennus ja v.1896 avattu.

Pienempien putiikkien ystävät suuntaavat shoppailemaan Marais’n suosittuun kaupunginosaan. Se on tunnettu mm. mielenkiintoisista pikkuputiikeista ja vähän omaleimaisemmista vaihtoehdoista ketjuliikkeisiin verrattuna. Paikallisia designkauppoja, käsitöitä, koruja, asusteita, taidetta ja vintagea.

St-Germain-des-Prés on idyllistä aluetta, joka tunnetaan kapeista kaduistaan ja Saint Sulpicen valtavasta kirkosta, joka vetää vertoja Notre Damelle. Alueella on myös kauppojen ja ravintoloiden ympäröimä Boulevard Saint-Germain. Tämän kadun varrella pääsee ihastelemaan Pariisin kauneimpia taloja, historiallisia rakennuksia ja lukemattomia putiikkeja. Shoppailu saattaa käydä kukkarolle, mutta juuri tämän kadun varrella voi bongailla tyylikkäitä pariisilaisia ihailemassa oman kaupungin tunnelmaa.

Forum des Halles (101 Porte Berger) on laaja maanalainen ostoskeskus aivan Pariisin ydinkeskustassa. Paikka on itse asiassa toiminut markkinapaikkana vuodesta 1183 saakka. Nykyinen moderni kauppakeskus ei millään muotoa hengi historiaa, mutta toisaalta kaupankäynti jatkuu, vähän eri näköisenä vain.

Pariisilaista tunnelmaa kokee enempi Galerie Vivienne (4 rue des Petits-Champs) tyyppisillä katetuilla ostoskujilla. Tämä Galeria Vivienne on kertakaikkisen kaunis paikka, vaikka vain läpi kävellä. Ostoskatu on ollut olemassa vuodesta 1823, nyt katettu upealla lasikatolla kun taas lattia on kaunista värikästä mosaiikkia. 

Pariisin pohjoispuolella on valtava kirpputorialue Saint-Quen, joka tarjoaa vintagea, antiikkia, sisustusta, taidetta, oikeastaan mitä vain. Alue on muodostunut useista pienistä eri aloihin erikoistuneista toreista. Kauppaa on tällä alueella käyty yli 100 vuotta, se on laajentunut vuosien saatossa valtavaksi. Täällä viettää mukavan päivän löytöjä tehden. Alue on itse asiassa niin valtava, että jotkut jopa ottavat siellä oppaan mukaan, joka näyttää paikkoja.

Pariisi on niin paljon muutakin kuin vain kauppoja ja ostosmahdollisuuksia. Mutta jos niitä etsii, niin tässä historiallisen upeassa miljöössä se käy kovin helposti.

LONTOO

Jos Pariisi oli aikanaan ensi kosketukseni (tai enemmänkin näköaistin varassa toiminut kokemus) muodin maailmaan, niin Lontoo oli itselleni se paikka, jossa innostuin ostamaan muotia. Olin 21-vuotias, kun vietin neljä kuukautta Lontoossa kesätöissä kahvilassa. Kämppäkavereiden joukossa oli jo Lontoossa pidempään asuneita suomalaisia, jotka ihastuttivat vaatteillaan ja niiden määrällä. He näyttivät parhaat, omalle budjetille sopineet kaupat ja siellä oma vaatemakuni muuttui kerralla. Nyt en voi sanoa sen olleen kovinkaan tyylikäs siihen aikaan, mutta enemmänkin se aika oli sellainen herääminen itselle, että pukeutuminen on kivaa ja siihen saa satsata.

Lontoon kesässä 20 vuotta sitten panostin vain bilevaatteisiin, mutta onhan sitä muutakin tarjontaa kaupungissa. Muutama vuosi takaperin kävin viimeksi ja huomasin katumuodin olevan rohkeaa, rouheaa, neonväristä, mustaa nahkaa ja leikkisää. Ihan eri tuntu ja fiilis kuin vaikkapa Pariisissa. Täällä ei esitetä fiiniä, vaan pukeutuminen on enemmänkin itsensä toteuttamista, trendien edellä kulkemista ja joskus jopa shokeeraamista.

Hotellimme sijaitsi viime reissulla Knightsbridgessä, kivenheiton päässä Harrodsissa ja tällä alueella näki rahan liikkuvan. Viimeisen päälle merkkivaatteissa ja Hermesin laukuissa kuljettiin. Piipahdin toki minäkin Harrodsilla kuolaamassa muutamaa laukkua ja samalla vähän väistelemässä siellä aidosti shoppailevia leidejä.

Fiini Bond Streetin alue on luksusputiikkeja ja kauniita kahviloita täynnä. Ikkunashoppailua ja tyylikkäitä ihmisiä katsellen menee toki aika. New Bond Streetillä on kuuluisa Sotheby’s huutokauppa. Tilaisuuksiin saa osallistua, vaikka ei olisi aikomusta mitään huutaakaan itselleen. En ole sattunut paikalle, kun huutokauppa olisi käynnissä, mutta mielenkiintoista se voisi kyllä olla.

Shoppailumielessä taidan viihtyä parhaiten Oxford Streetillä. Siellä on monipuolinen kattaus lompakolle ystävällisiä liikkeitä ja todennäköisesti löydät kaiken mitä tulit ostamaan tältä kadulta. Ruuhka on yleensä mahdoton, mutta monia perushintaisia liikkeitä löytyy kymmeniä. Täällä tosin voi muutakin menettää kuin rahansa kauppoihin. Kännykkäni lähti uuteen osoitteeseen tällä kadulla kävellessä, joten taskuvarkaita varten pidä omaisuutesi hyvin tallessa.

Lukuisia kivoja kauppoja löytyy myös Carnaby Streetiltä, Sohossa. Siellä on oikea vaate- ja kenkäkauppojen keskittymä, jossa on myös helppo istahtaa pubiin tai kahvilaan levähtämään.

Sadepäivänä shoppailuintoa voi sitten käydä purkamassa Westfield Stratford city- kauppakeskuksessa. Yli 300 liikettä, tunnetut merkit. On komean kokoinen paikka.

Yöelämä Lontoossa on vauhdikas ja baareja, klubeja ja yökerhoja on mistä valita. Siellä saa monipuolisen vilahduksen bilemuodin maailmaan. Välillä kangasta on näkyvissä vähemmän kuin ihoa, mutta tuntuu, että sama meno on ollut muotinäytösten catwalkeillakin viime aikoina. Liekö Lontoon yöelämästä hakeneet vaikutteita.

Ihmisvilinää, markkinameininkiä, antiikkilöytöjä ja itse asiassa vaikka mitä löytöjä Portobello Road Marketilla. Pääpäivä on lauantai, mutta suurin osa kaupoista avoinna viikon jokaisena päivänä. Muotia, sisustusta, erityisesti antiikkia ja vintagea. Tänne voi varata koko päivän.

Lontoo on muodin mekka siinä missä Pariisikin. Lontoon katumuoti on piirun verran mielenkiintoisempaa ja sanoisinko, että välillä myös paljastavampaa kuin vaikkapa Ranskan pääkaupungissa. Kun me tavikset vedetään viileällä ilmalla hanskaa käteen, lontoolainen kulkee napapaidassa ja helposti.

Kumpaan sinä matkustaisit mieluummin, Lontooseen vai Pariisiin?

Muotikaupungit osa 2: Milano ja New York

10 thoughts on “Muotikaupungit osa 1: Pariisi ja Lontoo

 1. Pariisissa en ole käynyt, mutta Lontoossa olen, ja ennakko-odotusteni vastaisesti pidin kaupungista kovasti! Pariisi ei ole oikeastaan koskaan kiinnostanut, mutta mistäpä sitä tietäisi, vaikka sinne mentyään tykästyisi. Tämän hetkisen kokemuksen ja fiiliksen perusteella matkustaisin Lontooseen. 🙂

  1. Suurkaupungit tuntuvat vähän etäisiltä, ainakin ennen kuin on käynyt. Lontoohan on tosi kiva, siellä on jotenkin niin helppo olla ja paljon nähtävää. Pariisi taas on minusta jollain lailla kauniimpi kuin Lontoo, ja on kyllä visiitin arvoinen.

 2. Sopiva matkakuume tuli tästä postauksesta! En ole aiemmin ajatellutkaan Pariisia kohteena (en osaa ranskaa ja olen kuunnellut negatiivisia kokemuksia) mutta nyt otin sen korvan taaksee että jos sittenkin vähän vilkaisisi mitä kaupungilla on tarjottavanaan!
  Rakastin Lontoossa Camdenin rockhenkisempää meininkiä, niitä ihania putiikkeja olisi voinut kiertää vaikka viikkokausia.. ehkä vielä joku päivä pääsen jatkamaan missiotani.

  1. Ihanaa jos inspiroi 🥰 Ei ne jutut ranskalaisista aina ihan hirveän mairittelevia ole, mutta yllättävän ystävällistä kohtelua olen aina saanut. Osa ei todellakaan englannista pahemmin välitä, mutta kyllähän niitä ylläriruokia esim. on tullut ihan hyvällä ruokahalulla syötyä, kun on tökännyt sormensa johonkin kohtaa menua😅 Ymmärrän, Camdenissa tuli pörrättyä enempi nuorena, paljon ostettavaa ja se fiilis siellä.

 3. No niin, nyt sitten pääsi jonkin sortin matkakuume iskemään 😀
  Molemmissa olen käynyt ja hyviksi kohteiksi havainnut. Kiinnostavia paikkoja, vaikka en ole aistinut niitä mitenkään muodon näkökulmasta. Ehkä enempi tunnelmapuolelta.

  1. Tunnelmaa näissä kaupungeissa riittää. Vaikka suurkaupunkeja ovatkin. Ja sitä tunnettahan on vaikea selittää. Se on ihan erilainen kummassakin.

 4. Nämä matkajutut ovat kiinnostavia, kiitos niistä! Olen käynyt sekä Pariisissa että Lontoossa, itse viehdyn enemmän pariisista ja sinne mieleni halajaa uudelleen.

  1. Kiitos paljon! Pidän matkajutuista itsekin. Kiva, kun kumppanikin on innostunut, joku päivä sitten Pariisiin taas! Sinne toivon minäkin pääseväni..

 5. En minäkään ikinä uskaltanut yhtäänkään maineikkaan brändin putiikkiin. Ei missään kaupungissa 🤗. Vaikka hinku oli suuri, tiesin, ettei mulla ole varaa edes siihen avaimenperään sieltä.
  Ikkunashoppailua olen harrastanut senkin edestä.

  Pariisi on ihana kaupunki. Siellä olen käynyt ihastelemassa High End brändejä myös läheltä Galerie Lafayettessa. Olen jopa kokeillut yhden Chanelin puvun outletissa, mutta näyttihän se karsealta päälläni. Väri oli hieno kyllä – vaalea turkoosi.

  Pariisin ostokset teimme lopulta marokkolaisella basaarilla kaupungin laidalla. Siellä oli silloin jopa käärmeennahkalaukkuja myynnissä. Ne oli ällöjä. Ostin sieltä käsintehdyt mules-kengät ja pashminan lempivärissäni turkoosissa. Kumpikin on muuten edelleen käytössä, vaikka äiti sai ne itselleen jo (23 v tuli täyteen 😁).

  Myös Lontoossa on helppo olla tyylikäs. Siellä se on muuten edullisempikin kuin vaikkapa Helsingissä.

  Harrods on kyllä ikoninen paikka. Sielläkin olin vain pällistelemässä, join kahvin ja lähdin.

  Matkustaisin mielelläni Milanoon tai new Yorkiin. NYC:ssä en ole käynyt vielä ja Milanosta olen tykännyt kaikista muotikaupungeista eniten.

  1. Milano on niin viehättävä ja monipuolinen, ei ihme että on suosikkisi! Lontoossa oli aikanaan minusta edukasta kanssa. Pitäisi kyllä taas vierailla, vaikka hinnannousu ollut kuulemma ihan roimaa parin vuoden aikana 😬

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *