Muotikaupungit osa 2: Milano ja New York

Milanoa ja New Yorkia ajatellessa tulee aika nopeasti mieleen muoti. Aiemmin kirjoitin Pariisista ja Lontoosta, löydät artikkelin täältä, ja nyt näistä kahdesta muodin mekasta. Näistä muotikaupungeista on pakko sanoa, että jokaisesta tulee ihan erilainen fiilis. Mutta yhtälailla inspiroiva.

Milanon eleganttius ja vankkumaton tyylitaju ovat vieneet sen ylpeästi maailman muotipääkaupungiksi. Haute couture sopii tänne. Toki muoti muuttuu täälläkin ja vaatteiden mukavuus ja käytännöllisyys ovat saaneet jalansijaa. Nuoremmat suosivat enemmän lenkkareita ja tennareita kuin huikeita korkoja.

Uusia trendejä luodaan tasaiseen tahtiin New Yorkin kaduilla, jossa leikkisä ja värikäs katumuoti on tuttu näky. Muoti, jossa amerikkalaiset vaikutteet ovat sekoittuvat muun maailman vaikutteisiin. Mitä täällä ei näe tai löydä, sitä ei tarvitse.

NEW YORK

Kaupunki, johon tullessa tuntuu kuin olisi tullut kotiin. Siis siinä mielessä, että kaikki on niin tuttua. Väitän, että moni muukin on ennen saapumistaan New Yorkiin nähnyt paljon New Yorkia ja siellä kulkiessa ei valitettavasti tule fiilistä, että kaikki olisi uutta ja ihmeellistä. Olen itse viettänyt sen verran aikaa amerikkalaisten sarjojen ja leffojen parissa, että New York todellakin oli kuin vanha tuttu sinne ensimmäisen kerran matkatessani. 

Vaikka yleisnäkymä on tuttu juttu, kaupunginosat ovat itselle vähän vähemmän. Niitä on monia eikä kaikkiin kerkiä todellakaan tutustua ellei viivy kaupungissa pidempään. Yleisilme turistina keskustan alueella pyöriessä on, että kaupunkilaisten pukeutuminen on rennon tyylikäs. Paino sanalla rento. Keskustassa turistit ja paikalliset erottavat aika hyvin toisistaan… Paikalliset tunnistaa mm. varmasta menosta ja kärsimättömästä ilmeestä hitaiden matkailijoiden keskellä 

Tyylikkäitä pukumiehiä ja -naisia näkyy Financial Districtin alueella. Istuvat puvut, kalliit kellot ja kiireinen askellus kuuluu kuvaan. Luulen kaikkia lopulta houkuttelevan rento kotiasu pitkän työpäivän päätteeksi. Eipä sillä, rentojakin toimistoihmisiä on minusta ollut näkyvissä ja olisiko niin, että toimistopukeutuminenkin olisi rentoutumassa. Ei pelkästään casual Fridayta?

Brooklyn on iso alue, josta käytännössä olen vilauksen nähnyt vierailullani. Luoteessa sijaitsevat alueet ovat kauniita ja viihtyisiä. Riveissä kulkevia taloja, tiukkoja portaikkoja. Kuten elokuvissa olemme tottuneet näkemään. Brooklyn Heightsissa ja Carroll Gardensissa saattaa bongata maailman tähtiä kahvia ostamassa ja koiraansa ulkoiluttamassa oman kotinsa lähistöllä. Kuten minäkin tein 😉

Vilkas alue on toki Broadway, Theater Districtillä. Musikaaliin meno kuuluu olennaisesti New Yorkin huveihin. Tällä seudulla näkee iäkkäitä tyylikkäitä diivoja, jotka selvästi ovat tehneet elämäntyönsä esiintyvän taiteen parissa, mutta nyt ”ura” jatkuu teatterin emäntinä ja paikannäyttäjinä. Musikaaliin saa pukeutua halutessaan vähän paremmin, sanotaanko hillityn tyylikkäästi ja samalla voi katsella muiden tyylejä. 

Urheilullisten lenkkeilijöiden ja rauhallisesti käyskentelevien vapaapäiväänsä viettävien newyorkilaisten sekoitus löytyy Central Parkista. Puisto on mukava paikka hengähtää pois kaupungin tungoksesta. Central Parkin ympäristössä on paljon nähtävää mm. museoita ja eläintarha. Viereinen asuinalue Upper West Side on hinnakkaampaa aluetta ja siltä seudulta löytyy hinnakkaampia putiikkeja hienostuneeseen makuun.

Ostosmatkailu New Yorkissa on helppoa ja muotia löytää melkein mistä päin kaupunkia. Alekausina kuten joulun jälkeen ja kesällä tekee hinnaltaan parhaat löydöt.

Isoa tavarataloa vailla olevat suuntaavat valtavaan Macy’s tavarataloon (151 West 34th Street). Tänne kannattaa lähteä passin kanssa vaateostoksille, koska infotiskiltä saa ulkomaalaisille matkailijoille tarkoitetun 10% alennuskortin tavaratalon liikkeisiin.

Macy’s tavaratalon vieressä löytyy ketjumuotiliikkeitä vieri vieressä, jos jättitavaratalo hengästyttää. 

Luksustuliaisia löytyy kuuluisalta Fifth Avenuelta! Houkutteleeko Tiffanys, Gucci vai Saks Fift Avenue tavaratalo.. Fifth Avenuella sijaitsee myös Empire State Building. Shoppailun ohessa voi käydä ihailemassa New Yorkia 86. kerroksesta. Suurkaupunkimaisema on näkemisen arvoinen ylhäältä katsottuna. 

Rento, boheemi Soho on täynnä omaleimaisia pikkuputiikkeja ja kauppoja. Etsit sitten vintagea tai viimeisimpiä katumuodin trendejä. Kahvilasta käsin on paras katsella katumuotia eli ohikulkevia ihmisiä. Moni uusi trendi lähtee liikkeelle isoista kaupungeista..

Tunnettu ja suosittu newyorkilainen liike Century21 avaa ovensa tauon jälkeen uudessa osoitteessa toukokuussa 2023. Uusi liike on One World Trade Centeriä vastapäätä. Kaupan juju on myydä merkkivaatteita edellisiltä kausilta edukkaasti, joten löytöjä voi täällä päästä tekemään. 

New Yorkissa Garment Districtillä löytyy Fashion Walk of Fame. Maassa on Hollywoodissa sijaitsevien tähtien tapaan laattoja, joissa kunnioitetaan amerikkalaisia muodinluojia. Jalkoihinsa pääsee katsomaan 7th Avenuella, 35th – 41st välissä.

New York on muodin näkökulmasta monipuolisin näistä neljästä kaupungista, joista kirjoitan. Mielikuvitus on aidosti rajana täällä. Jos koti-Suomessa on vaikeuksia pukeutua juuri niin kuin haluaa, niin täällä viimeistään estot häviävät ja omasta pukeutumisesta saa ottaa kaiken irti.

MILANO

Milano on maailman muodin keskus. Näin ainakin yleisesti tunnustetaan. Pääsin asiaa todistamaan vastikään reissullani sinne. Milanon arkkitehtuurista minulle tulee vähän mieleen Pariisi ja milanolaiset vetävät kyllä tyylikkyydessään vertoja edellämainitulle. 

Kiinnitin Milanon reissulla huomiota, että erityisesti ikäryhmä noin 55+ oli huolitellusti ja kauniisti pukeutunut joka paikassa. Niin miehet kuin naiset. Istuvia tyylikkäitä takkeja, elegantteja asusteita. Pariskuntien vaatteet sointuivat toisiinsa ja pukeutumisen taso oli tasapuolista. Niin miehet kuin naiset panostivat asuihinsa. Vähän iäkkäämpien ikäryhmässä naisilla oli poikkeuksetta hame, sukkahousut ja kauniit kengät. Ihan ilo oli seurailla paikallisten menoa. 

Nuoremmilla paikallisilla oli tennaria, trenssiä ja lippalakkia. Katumuoti oli rentoa ja trenssi aina ajaton valinta. Me turistit olimme mukavissa vaatteissa, koska Milanon kaduilla tulee käveltyä aika paljon, vaikka ratikka toimi moitteetta. Pitkän talven jälkeen Milanon kevät tuntui ihanalta ja tässä ilmastossa on toki helpompi kulkea korkokengissä ja trensseissä. Suomen -20 ei niin oikein pärjää.

Heti ensimmäisenä päivänä menimme Milanon suurimman nähtävyyden katsastamaan eli Duomo di Milanon-tuomiokirkon. Duomon vieressä on korskean kaunis Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskus. Siellä ihminen tuntee olonsa vähän pieneksi, onhan lasikatto huiman korkealla ja valtava lasikupoli on ihastusta herättävä. Liikkeet olivat kalliimmasta päästä, joten me vain kävelimme ostoskeskuksen läpi. 

Duomosta ja Galleria Vittoria -kauppakeskuksesta koilliseen /länteen löytyy uskomaton määrä kauppoja ja ostoskatuja. Kaikkea edullisista liikkeistä kalleimpiin. Zarat ja Celinet ovat kivenheiton päässä toisistaan. Kadut ovat täynnä matkailijoita ja shoppailijoita. Kaikkea mitä tarvitsee muodin saralta löytyy tältä seudulta. Normibudjettiin sopivat liikkeet löytyvät Corso Vittorio Emanuele kadun varresta. Muodin lisäksi löytyy toki vaikka ja mitä koruja, elektroniikkaa, leluja. Etsin tuliaiseksi metallista pikkuautoa, jossa olisi aukeavat ovet. Sitä en muuten löytänyt.  

Pieniä putiikkeja, paikallisia käsitöitä ja taidetta piilottelee pittoreskeissa myymälöissä Naviglin kanava-alueella. Osa on oikeasti vähän piilossa, mutta kapeille kujille, jopa ränsistyneiden talojen ohitse kannattaa hipsiä. Osa ateljeista on takapihoilla, mutta opastekyltit ohjaavat perille. Värikästä, persoonallista muotia löytää näistä pienistä paikoista. 

Naviglin kanava-alue on muutenkin viehättävä ja kiinnostava kohde Milanossa. Lukuisia ruokapaikkoja, risteilyjä ja kiireetön tunnelma. Joka kuun viimeisenä viikonloppuna on kirppispäivä kanaalin rannalla. Toinen puoli oli meidänkin vierailulla täyttynyt satojen myyjien kojuista täynnä second hand vaatteita, sisustustavaraa, antiikkia ja oikeastaan hyvin monipuolisesta vaikka ja mitä. Olimme liikkeellä lauantaina, mutta pääpäivä on sunnuntai. Suosittelen käymään, jos kuun viimeisenä viikonloppuna olet liikkeellä. Kaikkialla ihmiset olivat hyväntuulisia ja kauppa kävi. 

Paikkoja, joissa emme kerinneet oikeastaan pyöriä olivat Via Torino -katu, yksi Milanon vanhimpia katuja täynnä trendikkäitä kauppoja. Shoppailemaan emme myöskään päässeet Corso Buenos Aires-kadulle tai Via Dantelle. Nämä olkoon siis shoppailuvinkkejä, kaupat eivät lopu kaupungista kesken. Näillä eri kaduilla on eri profiili eli mitä kaikkea on myynnissä. Tarkista mikä on itselle sopiva kohde, jokaiselle löytyy kyllä jotakin. 

New York ja Milano ovat aivan omanlaisensa muotikaupungit. Eroa selittänee ihan se, että sijaitsevat eri mantereilla ja erilaisissa kulttuureissa. Molemmissa on pitkät juuret muodin parissa ja ovat ylpeitä siitä. Koen, että osin pitkän historiansa vuoksi nämä kaupungit ovat mielenkiintoisia ja ehdottomasti muotikaupunkien eliittiä. Kumman kaupungin muoti uppoaisi sinuun, New Yorkin vai Milanon?

Aiempi artikkeli: Muotikaupungit osa 1 Pariisi ja Lontoo

6 thoughts on “Muotikaupungit osa 2: Milano ja New York

  1. Nämä kaksi kaupunkia ovat olleet toivelistalla jo vuosikausia enkä kyllä osaisi päättää kumpaan matkustaisi ensin. New Yorkissa olisi kiva käydä tv:stä tutuissa paikoissa pyörimässä mutta Milanossa olisi paljon kiinnostavia vanhoja rakennuksia ja museoita.. pitää vain heittää kolikkoa kun on aika lähteä pitempään reissuun!

    1. No sepäs se kun ovat tosiaan niin erilaiset kaupungit! Kolikonheitto olisi ainakin jännittävää, eikä tarvitsisi itse päättää 😁

  2. Oijoi, kiva postaus, ihanat kaupungit. Olen käynyt molemmissa. New Yorkiin tekisi erityisesti uudelleen mieli, sillä edellisestä matkasta on kulunut yli 30 vuotta! Milanoon lennämme nyt toukokuussa miehen kanssa kahdenkeskiselle kolmen yön reissulle. Emme jää Milanoon, vaan ajamme muualle viettämään minilomamme. Ehköä yhtenä päivänä kurkistamme hieman Milanoakin.

    Minna

    1. Kyllä, nämä kaupungit todella ovat visiitin arvoisia. Oi ihana Italian breikki odottaa teitä! Varmasti mukava reissu tiedossa!

  3. Niin kuin tiedän, New Yorkissa toimistopukeutuminen on aika lailla riippuvainen ammattikunnasta. Uudemmat eivät vaadi mustia pukuja ja tiukkaa ilmettä naamassa 😀.

    Minä olen niin tykästynyt Milanoon, että sanoisin, etä Pariisi oli hakenut sieltä vaikutteita eikä toisin päin. Milano on myös virallisesti ainakin 600 vuotta vanhempi, kuin Pariisi 😀.

    Milanossa kauppakatuja on niin paljon, että niihin tutustuminen on jonkin sortin ikuisuusprojekti. Olen käynyt Milanossa viitisen kertaa enkä voi väittää, että olen nähnyt kaikkea. Hyvää, jos puolet. Minusta Italian shoppailussa on se hyvä puoli, että siellä on edelleen edustettuna hyvin paljon paikallisia, erittäin laadukkaita, mutta suurelle yleisölle tuntemattomia merkkejä, jotka on kertoja edullisempia, kuin tunnetut brändit.

    1. Pakko myöntää, että tuossa ekaa kertaa Milanossa käydessä jouduin muistuttamaan itseäni siitä, että en ole Pariisissa vaan Milanossa. Ihan hullua, mutta fiilikset siellä olivat niin samat kuin Pariisissa! On samankaltaisuutta näissä kaupungeissa.

      On ihan mahtavaa, että pienemmät, paikalliset merkit pärjäävät isojen puristuksessa. Jos löytää laatua eikä lompakko kokonaan tyhjene, niin aina riemuvoitto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *