Nämä unohtuvat minulta usein joulunaikaan ostaa

Joulu on täynnä perinteitä ja ne toteutuvat onnistuneesti, jos on muistanut tietyt rekvisiitat hommata. Ajattelin olla kaukaa viisas ja olla tänä vuonna unohtamatta tiettyjä joulunaikaan ja joulun viettoon (itselle) oleellisesti liittyviä asioita. Jostain syystä vuosittain sattuu ne samat muistikatkokset joulun alla kaupassa käydessä. Olen tässä kuussa nyt mm. kolmasti unohtanut ostaa englanninkielisen joulukortin kaupassa käydessä. Kohta senkin lähettämisen voi unohtaa.

Nykyään kauppaan pääsee melkein milloin vain, mutta kokemuksesta pakko sanoa, että ainakaan jouluaaton kaupassakäynti ei tuo joulumieltä. Ehkä vähän stressiä jopa. Tämä julkinen muistilistani usein unohtuvista asioista toivon mukaan tuo sinulle mieleen jotain, mitä olisi mukava joulun aikaan kaapista löytyä.

Pipareiden sokerikuorrute
Pipareiden teko kuuluu olennaisesti monen joulunaluspuuhiin. Lapsellisessa perheessä kun asutaan, niin pipareiden teon lisäksi pitäisi muistaa ostaa valmista sokerikuorrutetta koristeluihin. Jostain syystä lapset rakastavat sitä. Ja minä en ikinä sitä kuorrutetta muista ostaa. Ja tiedän, sitä voi tehdä myös itse. Mutta kellä on sillä hetkellä tomusokeria saatavilla tai niitä kauniita väriaineita. Meillä piparit nyt toista vuotta blankkoina, ei koristeen koristetta. (Vielä kerkiän tosin ostaa kuorrutetta, jos tulisi kolmannen kerran piparit leivottua)

Mantelit
Kahteen tarkoitukseen. Ensinnäkin rusina+manteli on kiva glögissä. Erityisen kiva se on silloin, kun ennen joulua tai joulunaikaan kylään tulee ystäviä, vieraita.. Glögiä löytyy meidän kaapeista aina (kesälläkin, kun sitä sitten jää yli), mutta tykkäisin niin kovasti tarjota sen vieraille niiden perinteisten höysteiden kanssa. Olen kenties ennenkin maininnut, että tykkään kun meillä käydään kylässä ja laittaa pöydän koreaksi. Luonnollisesti alkuglögiinkin haluaisin niitä manteli/rusinoita löytyvän. Nauttiessa itsekseni glögi menee alas ilman niitä. Ja kenties siksi ne aina unohtuvat kauppaan.

Jouluaamun riisipuuroon kuuluu perinteiden mukaan laittaa yksi manteli. Eihän sitä tähänkään tarkoitukseen ihan joka vuosi ole löytynyt, jos ei glögiinkään. Viimeksikin taidettiin mennä cashew-pähkinällä.

Tonttulakki
Jos lapsi taloudesta löytyy, niin saattaa käydä niin, että viime vuotinen tonttulakki ei mahdu enää päähän. Tai se on hävinnyt. Lakin etukäteen kätköistä kaivaminen vaikka marraskuun puolella olisi varmaan ihan hyvä juttu. Hoitoon ja kouluun sellainen toivotaan kuitenkin jossain vaiheessa joulukuuta. Jäisi pois se aamuhässäkkä, kun puetaan ja samalla etsitään kissojen ja koirien kanssa sopivaa tonttulakkia. Tavallaan surkea ajatus sitten, jos kaikilla muilla se punainen lakki on eikä omalla muksulla.

Pieni joulumuistaminen
On jouluja, kun naapuri tai työkaveri pääsee yllättämään. Hei hyvää joulua, tässä pieni joulutervehdys. Apuva, eikä mitään vastalahjaa antaa. Näin se on välillä kohdallani mennyt ja tuntuu vähän pöljältä. Naapurimme on yllättänyt mitä upeimmilla itsetehdyillä kukka-asetelmilla sun muilla, kolmantena jouluna muistin alkaa vastalahjan ostamaan. Olen kamala, tiedän. Mutta hetkinä, kun saat joululahjuksen, niin olisi vain tosi kiva, jos voisi tuikata takaisin edes suklaarasian tai jonkun nätin pienen kynttiläpaketin.

Jouluservetit
Välillä, ellei jopa usein kaapit pursuavat erilaisia servettejä. Se saattaa olla yksi syy miksi servettihyllyt kaupassa tulee kierrettyä kaukaa. Kun ainahan sieltä mukaan lähtee joku nätisti kuvioitu paketti ja sitten se survotaan kotona jo valmiiksi ahtaaseen servettilaatikkoon. No, onpahan käynyt niinkin, että joulun tullen en ole löytänyt yhtään jouluista servettiä tarjolle. Nyt jos muistaisi tehdä inventaarin ja hommata jotkut kauniit servetit. Olisihan se jouluaterialla kiva olla hetkeen sopivat lautasliinat kattauksessa.

Kinkkupussi
Milloinhan tämän oppisi muistamaan ja tarkistamaan ennen h-hetkeä, eli ennen kinkun laittoa uuniin?

Meillä myös kinkun kuorrutukseen käytettävä sinappi meinaa jäädä kauppaan. Ja kun sanon meinaa, niin se siis jää. Ihan ilman sinappia ei yhtenäkään jouluna ole tarvinnut olla. Aina löytyy joku hivenen omituisen makuinen, joka on jäänyt kaapin perukoille juuri mainitun syyn vuoksi. Itselle kun se kinkku ei niin maistu, niin tämä ei kamala katastrofi ole ollut.

Joulukuusen valot
Jos joulukuusi on tärkeä ja tuodaan lähellä aattoa sisään, niin kannattaahan se tarkistaa kuusenkynttilät/valot etukäteen, jotta toimivat. Olen niitäkin aatonaattona ollut ostamassa, tasan yksi paketti silloin kyllä löytyi. Toinen asia: jos ostaa ison kuusen, kuten me muutama vuosi takaperin, niin se ei välttämättä pysy pystyssä ihan siinä perinteisessä pienessä jalassa. Kas kummaa. Onneksi isompi kuusenjalka löytyi vielä kaupan hyllystä.

Joulusiivous
En mitään suursiivousta ikinä tee, mutta aina olen ajatellut tekeväni enemmän kuin lopulta saan aikaan. Ei se auta kuin aatonaattona todeta, että näin nyt mennään. Kynttilät onneksi tuovat tunnelmaa ja pieni villakoiralauma istuu kiltisti siellä sohvan alla joulunakin.

Puuroriisi
Ennen joulua ostan yleensä pussin puuroriisiä vain todetakseni kotona, että vähintään kaksi löytyy jo ennestään. Joulupäivän aamuna niistä sitten tähyilen mikä on vanhin, pohdin uskaltaako näin vanhaa vielä käyttää ja teen siitä lopulta puuron. Puuroa kuluu n. 2 dl paketista. Pitäisi ryhdistäytyä ja käyttää puuroriisejä vaikka ihanaan peltijauhelihapiirakkaan vuoden ympäri.

Siinäpä nyt muutama muistettava ostettava, tai ei ostettava. Kaiken hössötyksen keskellä toivoisin iloisen joulumielen säilyvän. On ihana toteuttaa tiettyjä traditioita, ja niiden epäonnistuttua jatkaa joulua ihan muina naisina. Ei se ole niin vakavaa, vaikka ei sitä cashewta sinne puuroon mielellään heitäkään.

2 thoughts on “Nämä unohtuvat minulta usein joulunaikaan ostaa

  1. Puuroriisin varmistin itse tänään. Manteleiden kanssa tuppaa olemaan toisenlainen ongelma. Ne katoavat pussista ennenkuin pääsevät siihen käyttöön mihin on hankittu 😀

    1. Joulupuuroa vähän kyllä jo odottaa 😍 vaikka voisihan sitä useammin tehdä kuin vain joulun aikaan! Silloin ei tarvitsisi manteliasioitakaan miettiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *