Suomen juhlapäivä 6. joulukuuta

Juhlia ei ole tänään tiedossa, mutta se ei merkitse sitä etteikö omassa sydämessä ole juhlava, kiitollinen ja nöyrä olo. Suomen Itsenäisyyspäivä on tärkeä päivä. Suomen kansallis- eli itsenäisyyspäiväksi tuli aikoinaan 6.12. Sen jälkeen itsenäisyys on mm. yritetty viedä pois. Tänään muistamme heitä, joiden elämä päättyi kotimaata puolustaessaan, muistamme isovanhempien/ läheisten traumat ja kenties puhumattomuuden asiasta. Ymmärrämme vapauden, jonka itsenäisyys meille suomalaisille toi. Kenties kohotamme maljan itsenäiselle Suomelle. Kukin juhlistaa tavallaan.

Tähän 105 vuoteen itsenäisenä maana on mahtunut paljon. Köyhän maan ongelmat. Sodan tuomat haavat. Kehitys, joka kiihtyi toisen maailman sodan jälkeen. Nousu köyhästä maasta muiden varakkaiden länsimaiden rinnalle. Sitä onkin jaksettu ihmetellä ja tutkia ahkerasti. Suomessa on paljon hyvää tänä päivänä ja monia haasteita ellei suoranaisia ongelmakohtia, joita kohtaamme jo nyt sekä tulevaisuudessa.

Tänä vuonna yllätykseksi on ollut todettava, että itsenäisyys ei aina ole itsestäänselvyys. Tai no kelle oli yllätys, kelle ei, niin pahalta tuntuu. Käsittämättömältä myös tuntuu, että vielä 2022 maailma on täynnä sotia. Jopa Euroopassa. Ikävä vuosi ja vain jatkuu. Itsenäisyys merkitsee paljon ja on ihan hyvä pitää mielessä mitä sen saavuttaminen on vaatinut ja mitä vapauksia se meille kullekin antaa. Vaikka itsenäisyyteen on tottunut, niin tämä vuosi on ehdottomasti ollut muistutus sen tärkeydestä.

Itsenäisyyden vuoksi voimme olla omia itsejämme. Asumme maassa, jossa olosuhteet eivät olleet aikoinaan parhaat mahdolliset. Silti asumme täällä ja pärjäämme ihan hyvin, voisi joku sanoa. On ollut helpompiakin aikoja viime vuosina. Ollut talousnousua ja -huumaa. Tämä itsenäisyyspäivä menee huoli mielessä, kohoavien hintojen ja sähkönsäätelyn merkeissä.

Juuri tänään, kun itsenäisyyspäivä on keskellä viikkoa tarkoittaa se sitä, että koko meidän perhe on kotona. Päivä sisältänee ainakin ulkoilua ja itsenäisyyspäivästä juttelua lapsille. Todennäköisesti myös leipomista. Tuntematon sotilas tulee varmaan katsottua. Linnan juhlat pyörivät illemmalla televisiossa. Kaksi kynttilääkin löytyy. Joudun ottamaan vapauden polttaa niitä ihan pöydällä, ikkunalautoja ei talosta löydy.

Toivon hyvää Itsenäisyyspäivää ihan jokaiselle niin täällä kotimaassa kuin ulkomailla sitä viettävälle!

4 thoughts on “Suomen juhlapäivä 6. joulukuuta

  1. Itsenäisyyspäivä puhuttelee tänä vuonna varmasti enemmän kuin monina aikaisempina vuosina. Rauha on ollut itsestäänselvä asia mielikuvissa.Todellisuus on tuonut eteen sen että emme voi samalla tavalla luottaa rauhan säilymiseen kuin aikaisemmin.
    Merkitys tälle päivälle lisääntyy tai nousee väistämättä.

  2. Tänä vuonna itsenäisyyspäivässä oli todellakin erityinen tunnelma.

    Vakaus ja turvallisuus on aikaisemmin ollut Suomessa oikeastaan itsestäänselvyys, eikä ole edes tullut ajatelleeksi, että seuraavana vuonna itsenäisyyspäivää saatettaisiin viettää hyvinkin erilaisissa merkeissä ja tilanteessa. Vaikka en katso tulevaisuuteen peläten, niin kyllä tuli itsenäisyyspäivänä miettineeksi, että mitähän seuraava vuosi tuo tullessaan.

    1. Niinpä, mitähän vuosi tuo tullessaan.. ehkä parempi ettei sitä etukäteen aina tiedäkään. Onhan tämä vuosi ollut “ikävä” muistutus siitä miten tärkeää itsenäisyys on. Ja rauha. Toivotaan, että saamme parempia uutisia ensi vuoden puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *