Nopea ja ah niin maukas omenapiirakka

Tyylin murusista minut tunnetaan, mutta usein myös keittiössä tavataan. Leipominen on itselle se ykkösjuttu. Ruoanlaitto jää niukasti hopealle. Keittiössä saavutettavat tulokset haluan hyvänmakuisina ja – näköisinä lautaselleni. Koska, miksi tyytyä muuhun.

Mehevät, helposti valmistuvat ja hyvänmakuiset piirakat ovat monen toivelistalla mitä tulee piirakoiden leivontaan. Olen kova tyttö kokeilemaan uusia reseptiyhdistelmiä, mutta on muutama resepti, joihin palaan. Ne ovat käsin kirjoitettu paperille silloin, kun vielä sain omasta käsialastani selvää.

Tämä nopea omenapiirakka houkuttelee leipomaan. Käytännössä sekoitat kapustalla pohjan ainesosat keskenään ja kaadat pellille. Joo, omenat joutuu pilkkomaan, jonka jälkeen nekin sokerin kanssa pellille. Pelti uuniin ja herkkua odottamaan.

Omenapiirakka (pellillinen)
Vartti sekoitteluun ja pilkkomiseen, 25 min uunissa

Pohja
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl sokeria
2 dl kermaviiliä (1 prk)
2 dl maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa
150g sulatettua voita/margariinia

Päälle
Omenia
2-3 rkl sokeria ja/tai fariinisokeria
Kanelia

Valmistus
– Uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi mikrossa.
– Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe sekä sokerit.
– Lisää seokseen kermaviili, maustamaton jogurtti, kananmunat ja voi. (jos jogurtti jäänyt kauppaan, niin sen voi korvata kermaviilillä). Sekoita.
– Kaada “vetelähkö” taikina leivinpaperin päälle pellille. Vetelähkö = taikina ei nouse reunoille vaan jää ihan vain pötköttämään pellin pohjalle.
– Taikinan päälle viipaloidut omenat. Kotimaiset omenat kuorineen, ulkolaiset omenat kuorittuina. Sisäisen taiteilijan saa päästää irti omenoiden sommittelussa, tai viskaista sinnepäin.
– Omenoiden päälle sokeria, fariinisokeria (jos löytyy) sekä kanelia.
– Uuniin keskitasolle, 200 astetta, noin 25 minuuttia. Lopputulos: kaunis tasainen rusketus, mehevä ja kypsä piirakka.
– Tarjoile hieman jäähtyneenä. Kaveriksi sopii vaniljakastike, jäätelö tai kermavaahto.

Taikina on pehmeää eikä se nouse reunoille.
Raakile menossa uuniin

Tästä omenapiirakasta tulee sekä mehevä että makea. Toki vähemmän makeasta pitävä ripottelee pinnalle vähäisemmän määrän sokeria, esim. 1 rkl. Pieniä kotimaisia omenoita piirakkapellilliseen uppoaa 10-12 kpl. Piirakkavuokaan tehdessä ainesosat puolitetaan ja piirakkavuoka voidellaan.

Tähän kuvan piirakkaan käytin oman Huvitus-omenapuun omenoita. Erinomainen valinta. Omenalajike kun on sellainen makean hapan tuoreena. Omenapiirakoihin sopii yleensä paremmin happamat omenat kuin makeat ja vetiset. Mukava tasapaino sitten sokerin kanssa.

Valmis herkku!

Leipomisen iloa kaikille!

6 thoughts on “Nopea ja ah niin maukas omenapiirakka

    1. Voi kyllä, tämä on hyvä resepti. Ja täällä taas kiirus leipoa lisää, kun Huvitukset niin kypsiä kuin olla ja voi!

  1. Nam, oikein vesi herahtaa kielelle. Kiitos blogin tyylilajivinkistä. Itsekin olen miettinyt, että sopiiko ruoka oman blogini “genreen”. Toisaalta, kyllä se sopii, silloin liikutaan ruokakulttuurin parissa. Mukavaa viikonloppua!

    1. Hih, kiva kuulla 🍎 Aina välillä saa poiketa polulta, blogimaailmassakin. Joten anna palaa! Nyt oli pakottava tarve tämä resepti jakaa kera herkullisten omenakuvien. Muutama hittiresepti on vielä takataskussa ja ajattelin nekin jossain vaiheessa jakaa. Mitäpä niitä piilottelemaan ja lifestyle osiooni uppoaa monenlaisia polulta poikkeamia vielä. Oikein kivaa viikonloppua sinullekin!

  2. Ai että, miten hyvän näköistä! Juuri viikonlopulla pohdin, että kohta pitää leipoa omppupiirakka. Nyt sain ohjeen, jollaisen mukaan en ole koskaan piirakkaa taikonut – taidanpa pistää harkintaan!

    Minna

    1. Välillä on oikein mukava leipoa, vaikkapa juuri omenapiirakka. Kahvihetket pelastettu hetkeksi eteenpäin 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.