Omannäköinen sisustus moodboardin avulla

Ei tässä mitään sisustussuunnittelijoita olla, vaikka niin saattaisin halutakin. Omaa kotia on silti ihana sisustaa, ja myös ylläpitämääni airbnb:tä. Tykkään, että joka huoneessa on jokin setin koossa pitävä punainen lanka. Tietyt, samat värit seuraavat toisiaan tai kalusteet, jotka näyttävät yhdessä harmoniselta, vaikka eri merkkejä olisivatkin tai sitten fiilis, että huoneeseen astuessa siirtyy ihan eri paikkaan. Täydellisen bohot, rustiikkiset tai ultramodernit sisustustyylit vievät mennessään johonkin muualle kuin pimeään, sateiseen lokakuuhun. Ajatuksena oikein lohduttava, että koti on se viihtyisä paikka, jossa voi unohtaa ikävät ulkopuoliset seikat.

Onnistuneen, omannäköisen sisustuksen voi luoda moodboardin keinoin. Innostuin pitkästä aikaa kokoamaan muutaman moodboardin, vaikka ne suurimmaksi osin haavetta ovatkin. Lähtötilanne oli uusi tuoli makkariin ja jotain pientä kivaa olkkariin.

Moodboard eli mielikuvataulu voi olla fyysinen unelmataulu, johon on revitty lehdistä mieluisia kuvia kalusteista, sisustuksen yksityiskohdista, valittu haluttuja värejä sekä fiiliskuvia tyylisuunnasta. Se pitää sisällään omia muistiinpanoja, erilaisia konkreettisia osia kuten kangas- ja maalivärinäytteitä.

Tässä minun leikkaa – liimaa versio moodboardista. Jos saisin uuden olohuoneen, niin se saattaisi olla tämäntyylinen!

Tietokoneellakin moodboard onnistuu ja on varmaan monelle mieluisampi tapa luoda oma sisustuksen unelmien taulu. Minusta hirmu simppeli ohjelma siihen on ilmainen Canva. Sen ilmaisversiolla pääsee jo pitkälle, löytyy sieltä tietenkin laajempi maksullinenkin versio. Tietokoneella tehdessä voi plärätä pinterestiä, instagramia, blogeja.. ja ottaa näyttökuvia omaan käyttöön, omalle moodboardille. Kuvat on helppo ladata Canva-ohjelmaan ja vetää valittuun kuvakollaasiin mukaan. Takaan, että pienellä ohjelman pyörittelyllä olet hyvin pian taitava luomaan upeita moodboardeja itsellesi.

MOODBOARD – MIELIKUVATAULU

Osa sisustussuunnittelijoista käyttää moodboardia apunaan, niin miksi ei napata hieno idea alan ammattilaisilta meille taviksillekin. Olen käyttänyt sisustussuunnittelijan palveluksia, mutta huomannut, että jotain osaan tehdä itsekin. Ainakin haaveilla.

Kun alan pyöritellä sisustussuunnitelmaa mielessäni käy yleensä niin, että ideat vain vilisevät ja vaihtuvat turhan reippaasti. Nopeasti tilanne on se, että en välttämättä muista puoliakaan ideoistani enää seuraavalla viikolla. Tässä mielessä moodboard pitää ideat tallessa ja niihin voi palata kerta toisensa jälkeen ilman, että kuormittaa omaa muistia.

Käytännössä makuuhuoneemme tarvitsee kauniin tuolin, kenties kivan lampun sen viereen. Ja seuraavaksi onkin moodboardillinen tavaraa.

Inspiraatio oman kodin esikuvaksi voi löytyä naistenlehtien sivuilta. Tai kauppojen lukuisista sisustuslehdistä. En tyhjästä osaa keksiä kaunista sisustusta, vaan luon mielikuvaa omasta sisustusratkaisusta lainaamalla idean sieltä, nappaamalla idean tuolta -periaatteella. Lehtien palstoilla osa sisustuksista on kertakaikkisen mahtipontisia, mutta kuten muotinäytösten catwalkeilta, sieltä valitaan vain ne osaset yhtälöstä mitkä miellyttävät. Ja se on helpompaa kuin uskoisi. Inspiraatiota omaan moodboardiin löytyy muualtakin kuin sisustuksesta. Luonnosta, muodista, käsitöistä. Ota itseäsi puhuttelevat mukaan.

Moodboard ei valitettavasti kerralla tule valmiiksi. Se on jotain, joka muuttuu alkuasetelmistaan kohti haluttua. Antaisin moodboardille aikaa muotoutua juuri itselle täydelliseksi. Värien valinta, halutun näköiset kalusteet, tyylisuunta. Moodboardiin voi nostaa fiiliskuvia, jotka kuvastavat haluttua tunnelmaa, vaikka ihan yksyhteen omien unelmien kanssa ne eivät olisi. Matkan varrella saattaa joitain kohtia haluta tai joutua vaihtamaan.

Miksi vaivautua tekemään moodboard? Työlästä. Selailla lehtiä, katsella nettiä. Sanoisin tähän, että kannattaa harkita, jos sisustaminen tuntuu vaikealta. Ei saa luotua sitä mitä aidosti haluaisi kokea sisustuksen kautta. Jos oma koti on jämähtänyt edelliselle vuosikymmenelle ja kyllästyttää. Tai haluaa pelata varman päälle siinä, että oma sisustus on varmasti harkitun tyylikäs kokonaisuus. Sellainen, että siihen on itse tyytyväinen.

Jos vain mahdollista, niin kannattaa piipahtaa kaupoissa katselemassa sopivia värisävyjä. Pyytää itseä kiinnostavista tuotteista näytepaloja esim. sohvien kankaista, verhoista. Vähintään hypistellä niitä. Moodboardia täyttäessä otetaan muutosta kaipaavan huoneen mitat ylös. Mittoihin sopivat kalusteet ja sisustusratkaisut ovat aika oleellinen juttu. Huoneen saa näyttämään hassulta liian isolla sohvalla tai liian pienellä matolla. Silmämääräisesti on todella vaikea arvioida kokoja, eikä kannatakaan. Itse olin vastikään tilaamassa tuolia makuuhuoneen nurkkaan, kunnes vaivauduin kaivamaan mitan esiin ja päädyin toteamaan, että unelmien tuoli on liian iso. Nyt makuuhuoneen moodboardia koristaa vaalea pehmoinen tuoli. Sitä oikeaa odotellessa.

Omassa taulussa voi tulla myös pettymyksiä vastaan. Mielessä täydellisesti yhdistyneet asiat näyttävätkin moodboardiin koottuna epäsopivilta yhdessä. Onko se sitten liian pliisu yhtälö tai liian samankaltaisten asioiden soppa, niin tällöin on syytä olla vain tyytyväinen, että aloitti tekemään mielikuvataulua. Ikävämpi juttu olisi tajuta, että tilatut tuotteet eivät livenä koottuna näytäkään ihan siltä mitä mielessään kuvitteli.

Tätä artikkelia kirjoittaessa tajuan, että meidän kodissa on kyllä yksi huone, joka olisi akuutisti moodboardin ja sen tuoman muutoksen tarpeessa. Auts. Minä haaveilen vain näistä muista huoneista, kun lasten huone on iso, iloinen kaaos tällä hetkellä. Siinä olisi tekemistä: kaksi ihan eri ikäistä ja eri sukupuolta olevaa nukkuvat ja leikkivät samassa huoneessa. Tämä lienee jonkinlainen akilleen kantapää itselle. Haluaisin luoda mukavan näköisen huoneen, mutta siihen on yllättävän vaikea tarttua. Lasten huoneen sisustus ei taida olla minun juttuni. Kumpikaan lapsista ei ole huoneesta (vielä) valittanut, joten jos olisin järkevä, aloittaisin suunnitteluprosessin nyt. Ja kenties vuoden sisään jotain huoneessa tapahtuisi.

Olisin voinut lopettaa tuohon, mutta mainittakoon vielä, että vuosi ei ole vitsi. Meillä isohkot sisustusjutut eivät tapahdu hetkessä. Minä ja mieheni olemme aika loivia mitä tulee näihin suurempiin ratkaisuihin. En tiedä kannattaako mainita, että akustiikkalevyt puuttuvat meiltä edelleen. Mutta hei, vasta reilu 8 vuotta takana tässä kivitalossa. Yleisesti olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen sisustukseemme. Sitä on pikku hiljaa täydennetty vuosien myötä. Alkuaikoina hyvin pitkään mentiin ilman mattoja. Vuosia ilman tauluja. Oikeat löytyivät kuitenkin, kun jaksoi vertailla ja etsiä. Antaa niiden moodboardienkin tekeytyä. Ei kuitenkaan ehkä vuosia.

6 thoughts on “Omannäköinen sisustus moodboardin avulla

 1. Tämä on kiva idea! Tykkään tehdä työssä ja opinnoissa moodboardeja, joskus voisi kokeilla myös sisustukseen – sitten, kun uudistaa jotain isompaa…?

  Sun moodboardit on kauniita!

  Minna

  1. Moodboard sopii kyl niin moneen juttuun. Tykkään kun näkee silmien edessä kokonaisuuden, oli se sitten sisustussuunnitelma tai muu unelmakartta!

 2. Tämähän on loistava idea sisustamiseen! Moodboardin kautta pääsee hahmottamaan sekä kokonaisuutta että jokaista elementtiä erikseen. Näin kauppoihin lähtiessä tietää aika hyvin, mitä on haussa, missä väreissä ja mittasuhteissa. Eikä turhia tai vääränlaisia huonekaluja tai esineitä tule ostettua. Ja silloin, kun tulee aikaa uusia sisustusta, voi näin havainnoida, mikä osa on muutosta vaille, mitä tarvitaan lisää ja mitä pitää poistaa kuviosta. Hiljaa hyvä tulee!

  1. Kiitos, samaa mieltä! Tämä tyyli sopii itselle. Varsinkin kun koko homma on kerralla silmien alla. Olen ostellut huteja, kun en ole suunnitellut tarpeeksi etukäteen.

 3. Kiinnostava 🙂
  Joskus tekisi mieli tehdä vähän isompaa remppaa ja sisustaa uudella tyylillä. Usein haaveet kaatuvat vähintäänkin rahaan. Onneksi pienillä valinnoilla voi saada myös omaa silmää hiveleviä ratkaisuja aikaan.

  1. Näinhän se on, välillä kaipaa jotain uudistusta. Onneksi aina ei paljon rahaa siihen tarvitse. Ja jos jaksaa, niin omin käsin saa aika upeita juttuja aikaan.. netti pullollaan Diy-ohjeita, joita itse ainakin hämmästellen ihailen✨️💖

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *