Viikkoni instagramissa – estoja ja feikkitili

Tällä viikolla ärsytyskynnys instagramin käytössä on ollut aika korkealla. Pidän insta-tiliä @tyylimuru, jonne 2-3 kertaa viikossa saan tuutattua jotain kuvaa ja juttua. Samalla minusta on mukava kommentoida muiden postauksia ja tietenkin vastata omien kuvieni saamiin kommentteihin. Olen myös alkanut lämmetä 24h stooreille.

Yritän keskittää aktiivisimman aikani instagramissa siihen, kun lapset ovat muualla eikä muita velvoitteita ole. Eli ei ihan joka päiväistä herkkua. Joten kun päätän julkaista, kommentoida, tykätä, jakaa ja tehdä stooreja pienet vastoinkäymiset tuntuvat hetken suurilta. Kuten tällä viikolla kesken stoorien julkaisun.. muutamia kerkisin laittaa, kun ruutuun tulee viesti: rikot yhteisösääntöjä. Ja stoori poistetaan. “Lue tästä lisää yhteisösäännöistämme”. Klikkasin sen nyt mielenkiinnosta auki, vaikka tiesin stoorini olleen ihan tavallinen. Säännöissä kaikki ikävä on kielletty, mikä on hyvä. En minäkään noihin lueteltuihin asioihin haluaisi instassa törmätä. Olisi vaan hauska tietää mikä siinä minun monta vuotta vanhassa valokuvassa pöllöstä oli niin kauheaa!

Seuraava stoorini saa saman kohtalon. Tällä kertaa se oli kuva kynttilästä. Jassoo, ajattelen jonkin häiriön olevan päällä. Tai jotkut bottitilit tehneet liudan valituksia minun tilistäni. Mistä näistä ikinä tietää? Ärsyttämään alkoi todella, kun olin saanut mukavia kommentteja viimeisimpään kuvaani. Kovasti yritin kommentoida, mutta mitä vielä. Kommentit pysyivät harmaana ja lopulta hävisivät. Lopetin instan käytön muutamaksi tunniksi. Pohdin, että olen varmaan instan toimesta bännätty eli estetty.

Insta estää sellaisten tilien toimintaa, jotka toimivat sen mielestä väärin. Liika käyttö, liika tykkääminen, liian monen seuraaminen liian nopeasti tuovat kuulemma bänniä. Joillain se kestää pari päivää, joillain viikon. Parin tunnin jälkeen kävin kirjoittamassa instan asiakastukeen näistä rajoituksista ja pyysin heitä tarkistamaan vielä.

Illalla kaikki tuntui instan käytössä normaalilta. Kommentit ja tykkäykset toimivat. Stoorien tekoa päätin vasta seuraavana päivänä yrittää uudelleen. Avotakka oli jakanut yhden tekemäni stoorin ja kieltämättä olisin halunnut jakaa sen omaan stoorivirtaan. Harvemmin isot tekijät huomaavat meitä pieniä. Tai ainakaan minua!

FEIKKITILI

Vähän aiemmin olin saanut seuraajilta viestiä, että onkohan joku tehnyt tilin nimissäni? Onko tilini hakkeroitu? Ah, just tällaista viestiä sitä kaipaakin. Ihan eka tuijotat näyttöä, että ei kai mun tiliä ole hakkeroitu. No ei kai, jos siellä itse olen. Joku muisti laittaa kuvakaappauksen tästä uudesta tilistä minulle. Hienosti vähän hoonolla suomen kielellä siellä jotain oli, ykkönen laitettu nimen perään…. en edes avannut tuota ekaa kuvaa saati katsonut stooreja. Äh niin ällöttävää.

Feikkitili minun tilistäni. Nyt jo poistettu.

Tällaisen feikkitilin ainut tarkoitus on alkaa seurata minun seuraajiani, jonka jälkeen on hyvä alkaa urkkia heiltä henkilökohtaisia tietoja. Huijarit siis voivat ihan hyvää suomen kieltäkin kirjoitella, liekö siis suomalaisia ja pyytää vaikkapa puhelinnumeroa. Sitten seuraavaksi pyydetään koodia, joka on tekstiviestillä puhelimeen kilahtanut. Ja sen jos menet antamaan, niin good bye tili ikuisiksi ajoiksi.

Minulta on numeroa, apua ja milloin mitäkin yksityisviesteissä kyselty. Välillä pyyntö tulee tililtä, jota seuraan ja se tarkoittaa sitä, että se on hakkeroitu. Välillä on näitä tyylimuru1 -tyyppisiä virityksiä, joissa epämääräisesti pyydetään apua. En ole kysellyt, että ai mitäkä. Vaan ilmiantanut feikkitilin Instagramiin ja estänyt tilin.

Minusta tehty feikkitili poistettiin saman päivän aikana. Kiitos installe nopeasta toiminnasta. Kukaan ei varmaan haksahtanut mihinkään huijauksiin. Ne joiden tilit aidosti hakkeroidaan ja tilin nimi muutetaan ja mitä lie, niin niihin insta ei ilmeisesti korvaansa lotkauta. Voi olla vaikea todistaa, että kyllä se on minun tili, joka on viety. Jokuhan voisi niin väittää vaikkapa minun tilistäni. Mutta tuntuu ja näyttäähän se ikävältä, kun omat kuvat ja jutut jatkavat olemassaoloaan etkä mitään voi asialle tehdä.

Toivoisin jotain ratkaisua instagramilta tähän. Ei vaan ole järkeä, että joku on tehnyt vuosikausia instatiliä, se voi olla osa tulovirtaa, siellä on verkostot ja vaikka mitkä jutut. Sitten se tili häviää. Tai kaapataan. Ja ikinä et haluttua reaktiota/apua instan puolelta saa.

Monet palvelujaan myyvät asiantuntijat puhuvat blogien ja sähköpostilistojen puolesta. Ne säilyvät, eivät katoa ja se on toki totta. Mutta jos tykkää tehdä instagramissa hommia, niin eivät nämä muut vaihtoehdot ole yhtä hyviä.

Miksi jatkaa instagramissa

Jokainen tekee omat ratkaisunsa asian suhteen ja minä ainakin tällä hetkellä jatkan tilini pitoa. Vaikka estot, bännit ja rajoitukset ovat kieltämättä ärsyttäviä. Yleensähän ne tulevat turhaan, koska tavan aktiivisia instagramin käyttäjiä luullaan “boteiksi”. Hakkereita varten olen ottanut kaksivaiheisen todennuksen käyttöön, jonka pitäisi hillitä ulkopuolisten pääsyä omalle tilille.

Olen löytänyt instagramista mielenkiintoisia ihmisiä, upeita tilejä ja samanhenkistä sanailua, hassuttelua ja tukea. Me tavan ihmisethän instagramin sisällön pääsääntöisesti luomme. Pidän tästä someyhteisöllisyydestä kyllä.

Elämääni on instagramin sekä blogin myötä astunut täysin uusi ulottuvuus. Olen muutamia yhteistöitä tehnyt erilaisten yritysten kanssa. Niin pienten yksinyrittäjien kuin maanlaajuisten suurten toimijoiden kanssa. Huh, pari vuotta sitten olisin nauranut tällaiselle väitteelle ja makeasti.

Mutta muutosta omaan elämääni halusin ja sitä olen tainnut tosiaan jo saada. Yhteistöiden tekeminen on minusta erikoista, mielenkiintoista ja opettavaista. Erikoista sen takia, että en ole ajatellut sen olevan minulle ikinä mahdollista. Mielenkiintoista, koska pääsen tutustumaan paremmin yrityksiin, joiden tuotteita ja palveluita käytän. Keskustelu lukijoiden ja seuraajien kanssa testaamistani tuotteista on aina mielenkiintoista. Opettavaista – sitä se on todella. Oppii paremmaksi tekemisessään, oppii luottamaan itseensä entistä enemmän ja oppii uutta. Sehän se on yksi elämän tarkoitus.

Tällä hetkellä ihanan kamala instagram antaa enemmän kuin ottaa. Pyrin kehittymään siellä ja löytämään omaa tyyliä ilmaista itseäni. Haluan tutustua uusiin ihmisiin, löytää verkostoja ja yhteisöjä. Jokainen tykkäys ja kommentti on arvokas. Tykkään ja kommentoin paljon itsekin. Kiitos kaikille, jotka ovat joskus tykänneet tai kommentoineet johonkin minun juttuun. Kiitos.

4 thoughts on “Viikkoni instagramissa – estoja ja feikkitili

 1. Some on mitä on. Siitä tuli taistelutanner, jossa jokainen yrittää haukata itselleen tilaa bittiavaruudesta. Se on vinoutuma, jota on vaikeaa enää korjata.

  Insta on monille vaikuttajalle pakollinen pakkopulla, koska mainostajat vaativat heiltä läsnäoloa mm Instagramissa. Tällä hetkellä Suomessa se on jostain syystä ratkaisevin tekijä. Ennen se oli FB, nyt sitten Instagram. Hetken päästä tulee jokin uusi kanava esille. Elämää se vain on.

  Ikävää, että sinäkin olet joutunut feikkaajan uhriksi. Onneksi se meni ohi näinkin nopeasti. Somessa usein joutuu varomaan ja miettimään erilaisia suojauksia, että tili pysyy turvassa.

  1. Mainiosti tiivistit homman nimen tuossa ensimmäisessä kappaleessa. Jep, aikamoisessa vinoumassa sitä yrittää pärjäillä.

 2. Noita tuntuu taas olevan liikkeellä. Harmi, että on osunut myös sinun kohdallesi.
  Algoritmejä on paha mennä ennustamaan. Olen itsekin kerennyt huomaamaan että yhteisösaantöjä on helppo rikkoa tietämättä yhtään, että mistä on kysymys. Onhan sekin tietynlaista vallankäyttöä.

  1. Algoritmit tuntuvat olevan aika arvoituksellisia. Ja sääntöviidakko jaksaa välillä ihmetyttää enemmänkin. Miksi lie noin vaikeaksi tehty?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *