Ruokailutilan sisustamisesta + ruokapöydän monet tyylit

Oman ruokapöydän ääressä tulee vietettyä aikaa. Ruokailutilan ulkonäöllä on väliä ja tärkeintä tietenkin, että siinä viihtyy. Juuri nyt kun syksyn viileät saapuivat, helle vaihtui yön aikana viileyteen, niin mielelläni palaan oman ruokapöydän ääreen. Myönnetään, olen hieman perso ulkona syömiselle. Niin ihanille kesäravintoloille kuin omalle terassille ja oman grillin herkuille.

Ruokapöytämme on mittatilauksella paikalliselta puusepältä tilattu. Mitoiltaan täydellinen saarnipöytä. Tällä hetkellä se ehkä kaipaisi vähän hoitoa pintaansa, mutta odotellaan nyt, että lapset kasvavat vielä vähän ja pienet piirustelun jäljet pöydän pinnassa jäisivät minimiin.

Ruokailutilan sisustamisen ykköskohtia on tilaan niin kooltaan kuin malliltaan sopiva ruokapöytä. Tuoleissakin on mistä valita. Sen olen ehkä kokenut hankalammaksi hommaksi kuin pöydän valitsemisen. Meillä kaikki tuolit ovat samaa lajia, vaikka pidän myös erinäköisistä tuolikomboista pöydän ympärillä. Eri pari kalusteiden yhdistäminen on hieno taitolaji, jossa onnistuessaan voi saada aikaan aikamoisen sisustushelmen.

Ruokailutilaamme ympäröivät kaksi isoa ikkunaa, takka ja pöydän mittainen keittiösaareke. Osaltaan rajoittaa sisustuksen kehittämistä, mutta avoin tila on ollut mukava ratkaisu. Päätetty aikoinaan rakennusvaiheessa. Samassa tilassa voi laittaa ruokaa ja höpötellä muun perheen tai vieraiden kanssa.

Jos ruokailutila sijaitsisi vaikkapa omassa huoneessaan, sisustaminen olisi monipuolisempaa. Tauluja, taidetta, tunnelmallisia lattiavalaisimia, peili tilaa avartamaan tai kaunis astiakaappi pöydän läheisyyteen. Iso matto pöydän alla on aina upea. Meillä harkinnan jälkeen se jätettiin kuitenkin pois sisustuksesta.

Koristeet ja piensisustaminen on vielä säilynyt aika maltillisena ruokailutilassamme, vaikka kukkia, heiniä ja hauskoja pikku esineitä olisikin kiva ripotella sinne tänne. Totuuden nimissä koriste-esineet katoavat aina välillä näkyvistä. Ruokailutila kun on monesti katettu lasten piirustuspapereilla, peleillä ja jopa leluilla. Omakseni olen ottanut sanonnan, että “onneksi tulee välillä vieraita, niin tulee siivottua”.

Kattaminen, kukat, piensisustus

Välillä ruokapöytämme on nätisti katettu, mutta arkena se ei onnistu, myönnetään, ei vaan jaksa. Riittää, kun ruoat hakee joko kattilasta keittiöstä tai sitten ne päätyvät valmistusastioissaan suoraan pöytään. Aina eivät servetitkään löydy pöytään asti, talouspaperin pala riittää. Alla esimerkki askeettisesta kattamisesta. Ruoka ja lautaset pöydässä – bon appétit. Saimme siis rapuja jokin aika sitten. Yllättäen lapsille ei maistunut, niin “katoin” itselleni ja miehelle paikat. Hyvin tuo kasa ja vielä reservissä odottaneetkin tuhottiin ilman sen kummempaa kattausta.

Kukilla sisustaminen on helppoa, kun kimpun koolla ja väreillä pääsee leikkimään. Välillä tulee piipahdettua kukkakaupassa, mutta ovat kauppojen viikonloppukimputkin tulleet tutuiksi. Kukkakimppu löytyy meillä usein keittiöstä samoin kuin kynttilöitä ja pieniä koriste-esineitä. Erilaiset maljakot ja kynttilänjalat liikkuvat reippaasti paikasta toiseen ja tasolta toiselle. Rakastan, kun värimaailma tai ilme muuttuu välillä kokonaan. Siksipä pöytäliinoja hommatessani olen panostanut eri väreihin ja kuoseihin. Liinoja olisi enemmänkin ellei niitä aina pitäisi teettää pöydän pitkän ja kapean muodon vuoksi. Ompelutaitoni ovat siis olemattomat.

Pöytäliinat tuovat ruokailutilan sisustukseen paljon, vaikka toisaalta komean puupöydän piilottaminen välillä itseä mietityttää. Seuraava pöytäliinahankinta on kyllä jo mielessä. Nimittäin kunnollinen pellavaliina jossain maanläheisessä sävyssä. Luulen, että sopisi hyvin. Näitä kuvioita ja värejä on nyt aika paljon kokeiltu.

Pöytäliinojen ohella pöytätabletit ovat käteviä sisustuksessa. Uudenlainen fiilis ruokailutilaan syntyy helposti, voi tuoda erilaisia värejä esiin. Oma tablettivalikoimani sisältää ruskeita, harmaita ja mustia, että se siitä väri-ilottelusta. Juuri nyt tekisikin mieli syksyn värisiä tabletteja. Otan vastaan vinkkejä kaupoista, joissa on kaunis tablettivalikoima. Aika usein joku kompromissi on tehtävä joko värin tai materiaalin suhteen. Ai niin, ja muodonkin. En halua pyöreitä tabletteja meille, vaikka olen varma, että useimmiten sen muotoisissa on parhaat värit.

Ystävien kutsuminen kylään ja syömään on tärkeää. Korona sekoitti pakan, mutta on tämän pöydän ääressä vietetty hienoja hetkiä aina vuotuisista kesäjuhlista joulun välipäivien bileisiin. On syöty ristiäis- ja synttäritarjoiluja. Juhlan aikaan kauniit servetit ja koristelut ovat paikallaan.

Keittiön ja ruokailutilan läheisyys on toimiva ratkaisu ja tehnyt juhlien järjestämisen helpoksi. Juhlan aikaan keittiön saarekkeemme on täysin käytössä. Tarjoilupöytä notkuu yleensä tarjottavista, joten koristuksia tulee laitettua vähemmän. Kukkia korkeintaan. Kauniit tarjoilut (en viittaa alla olevaan kuvaan juuri nyt), mutta tiedättehän, herkulliset tarjottavat ovat usein pääosassa ja tuskin kukaan huomaa onko siellä välissä kukkanuppuja tai tuikkuja laitettuna.

Teemajuhlia meillä on hillitysti, mutta välillä vaikkapa Halloweenin aikaan voi hyvin nauttia illallisen ystävien kanssa kurpitsakoristelujen kera. Kurpitsat päätyvät pieniksi lyhdyiksi lopulta. Ruokailutilan päivittäminen juhlapyhien mukaan, oli se sitten pääsiäinen, juhannus, halloween tai uusi vuosi, on hauskaa. Ehkä hieman vaivaa pääsee näkemään, mutta yleisesti ottaen pieni arjen rutiinien rikkominen ja poikkeava ulkomuoto kodin tutuissa tiloissa voi olla inspiroivaa.

Pöytäliinavalikoimani on Marimekko-painotteinen, yksi koko valkoinen vielä löytyy, mutta syynä lienee se, että aikoinaan paikalliseen Marimekon liikkeeseen oli niin helppo poiketa. Sai mukavaa palvelua ja valitun kankaan nopeasti liinaksi ommeltuna takaisin. Nyt kivijalkaliikkeet ovat vähentyneet kovasti Savonlinnassa, joten seuraava pöytäliinapaikka mietinnässä. Värikkäät liinat ovat kiva lisä sisustukseen, mutta yhtä lailla yksivärinen, hillitty liina tuo arvokkuutta tilaisuuteen ja rauhaa kattaukseen. Astioiden värejä ja kuvioita on hieman helpompi tuoda esiin yksivärisen pöytäliinan kanssa.

Tämä edellinen kuva on viime vuoden joululounaalta. Taitaa olla aika yleistä, että jouluna kattaukseen ja ruokailutilan sisustukseen panostetaan enemmän ja muut juhlapyhien koristelut jäävät jalkoihin vuoden aikana. Joulu on ihanan juhlava ja väitän, että osa ruokaelämystä, joulun herättämiä tunteita johtuu osin kodin laittamisesta jouluiseksi. Kaikki viestii käsillä olevasta juhlasta: tuoksut, värit, erityiset koriste-esineet, joulunnäköiset pöytäliinat, ehkä myös verhot.

Panostus ruokailutilan viihtyvyyteen ja toimivuuteen palkitsee niin arjessa kuin juhlassa. Omannäköisen ruokapöydän ääressä istuu mielellään ja välillä pitkäänkin. Sehän ei ole vain paikka syömiselle, vaan paljon enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *