Second hand -muoti

Olen hurahtanut käytettyyn muotiin. Vasta viime vuosina olen löytänyt second hand -tuotteet, pre-loved laukut ja tehnyt onnistuneita kirpputorilöytöjä. Ne ovatkin hieman sellainen salainen intohimoni. Ennen uuden ostamista tsekkaan ainakin nettikirpputorit ja tori.fin tuotteet. Vestiaire Collectivesta olen löytänyt muutamia haluamiani laukkuja. Jos onnistun metsästämään sopivan tuotteen käytettynä, niin olen tyytyväinen, kun taas yksi uusi tuote jäi jollekin muulle ostettavaksi.

Olen kieltämättä perso kauniille asioille ja tämä tuntuu vain pahenevan iän myötä. Ennen ensimmäisen lapsen syntymää v.2014 en käynyt kirpputoreilla. Aloin vähentämään lasten tarvikkeiden tuomaa lompakon kulukuormaa nimenomaan kirpputoriostoilla. Olin hämmentynyt, että uudenveroisia vaatteita löytyi pikkurahalla. Kirpparit tulivat siis varsin nopeasti tutuiksi lapsen myötä. Pikku hiljaa myös minulle alkoi löytyä vaatteita sieltä. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin tuntuu, että netti pursuaa entistä enemmän vähän käytettyjä ja jopa uudenveroisia vaatekappaleita. Ihania löytöjä tekee, jos vain jaksaa etsiä.

Second hand paita Lindex, second hand housut Hunkydory, second hand laukku Balenciaga, second hand kengät Marc by Marc Jacobs

Merkkilaukku käytettynä

Viime vuoden puolella törmäsin Ylen sivulla artikkeliin käytettyjen laukkujen myymisestä kirpputorilla. Aihe on mielenkiintoinen ja linkki artikkeliin löytyy tästä https://yle.fi/uutiset/311642194. Jutussa mainitaan, että Suomessa merkkituotteiden ostaminen käytettynä on suosittua ja Ranskassa puolestaan suositaan kivijalkakaupoissa käyntiä. Hienoa, että suomalaiset ovat innokkaita kierrättäjiä jopa merkkituotteiden suhteen ja myyntikanaviahan syntyy kysynnän myötä. Itse selailen kirpputoreja laadukkaiden tuotteiden takia ja mielelläni säästän haluamieni tavaroiden ostamisessa. Ei joka kerta tarvitse ostaa uutta. Ymmärrän myös sen puolen, että on ihanaa saada palvelua henkilökohtaisesti. Kaupasta ostettuna ei ole pelkoa väärennöksestä tai huonokuntoisesta ostoksesta. 

Second hand laukku Fendi, second hand hame H&M, paita Vero Moda

Myyn jonkin verran netissä tuotteitani ja ilokseni olen huomannut, että ihmiset ovat varovaisia ja kysyvät paljon. Huijarit valitettavasti tekevät käytetyn ostamisesta työlästä. Onneksi tietoisuus huijareiden monista keinoista myydä olematonta on yleisesti tiedossa ja aina kun raha vaihtaa omistajaa, niin tuntosarvet olisi hyvä olla ojossa. Vaivasta huolimatta suosin merkkituotteiden kierrättämistä ja ostan niitä, koska laadukas tuote kestää aikaa ja käyttöä.

Second hand mekko Filippa K, second hand huivi Balmuir, second hand laukku Balmuir

Muutama vinkki käytetyn ostoon

Olen tehnyt onnistuneita ostoja tori.fissä, huuto.netissä, facebookin nettikirppareilla ja Vestiaire Collectivessa. Ennen kuin edes alkaa ihailla liikaa myytävää tuotetta, olisi hyvä tutustua myyjän profiiliin ja siihen kauanko hän on ollut palvelussa. Mitä kauemmin sen parempi mielestäni. Omalla nimellä ja numerolla kauppoja tekevä tuntuu myös luotettavammalta myyjältä, kuin nimimerkin takaa. Tuotteesta voi pyytää lisäkuvia ja luotettava myyjä toimittaa niitä. Ja nimenomaan myyntikanavan sisäisessä viestinnässä, ei prepaid-numerolla toimitettuna. Samalla voi pyytää tuotteen viereen lappusen, jossa on myyjän nimi ja saman päivän päivämäärä. Jos tällaista ei kykene laittamaan, niin tuotteen valokuvat saattavat olla netistä näpistettyjä. 

Vertaile netissä pyyntihintaa samanlaisiin käytettyihin. Liian halpa hinta on epäilyttävä. Kaikki myyjän kiirehtimiset tai jonkinlainen tuputus myymisessä ovat epäilyttäviä. Olen jättänyt ostamatta, kun kuulemma jonossa on viisi muuta, ostatko, ostatko? Sekä kun ilmoitus katosi jo ennen kuin maksoin. Jos on tottunut myymään netissä, niin on tavannut hupiostajia. Heidän takiaan ei viitsi ladata myynti-ilmoitusta montaa kertaa, vaan oppii odottamaan, että rahat näkyvät tilillä. Liian nopeasta ilmoituksen poistosta tulee olo, että tuote halutaan jostain syystä äkkiä pois näkyvistä.

Merkkilaukkua tai muuta kalliimpaa ostaessa tutustu etukäteen miten tunnistat aidon tuotteen. Eri merkeillä on hieman erilaisia keinoja käytössä aidon tuotteen tunnistamiseksi. Väärentäjät ovat taitavia, on aidonoloiset merkkilaatikot ja dustbagit mukana. Vaikka laukku olisi kuinka hienosti väärennetty, niin jostain se epäaitous aina paljastuu. Vertaile myytävän tuotteen valokuvia tarkasti aitoon, netti on täynnä merkkilaukkujen kuvia edestä ja takaa. Esimerkiksi väärennetyssä laukussa harvemmin mittasuhteet pitävät paikkaansa. Laadukas merkkilaukku on millilleen sen kokoinen kuin sen pitääkin olla. Tikkaukset suorassa, kaikki on huolellisesti viimeistelty. Paras vaihtoehto olisi nähdä ostos livenä ennen maksua, mutta ainahan tämä ei ole mahdollista. Kuitti ostoksesta on hyvä olla mukana, kun ostaa käytetyn merkkituotteen. 

Yksinkertainen muistisääntö: jos joku tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin kannattaa varmistua tuotteen olemassaolosta ja aitoudesta. Omaan intuitioon on hyvä luottaa. Vaikka nämä asiathan me kaikki jo tiedämme. Muistaisimmepa ne vielä siinä iloisessa ostohuumassa. Ja miksei myös muussakin elämän menossa. Toivotan onnistuneita ostoja kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *