Mukavaa hommaa ja siivousta riittää. Tällaista on Airbnb -emäntänä olo

Sen verran tässä taitaa kaipailla asiakaspalvelua, että yksi airbnb pitää olla. Näin kai voisin kuvailla sitä miksi vuokraan, siivoan ja näen vaivaa yhden asunnon eteen niin paljon, vaikka muuten matkailualan työt ovat jääneet taakse. Pidän yhtä lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettua kalustettua asuntoa ja tässä hieman kuvausta millaista sen ylläpito on.

Asunnon laitto pystyyn on oma hommansa, ellei majoita oman kodin valmiisiin nurkkiin. Mieheni ansiokkaalla avulla tälle noin 50 neliöiselle kaksiolle tehtiin pintaremontti, ennen kuin kalusteet kannettiin sisään. Yritin luoda selkeän, mutta viihtyisän asunnon. Sellaisen, joka ei kaiu tyhjyyttä, mutta ei ole nurkkia myöden ahdettu täyteen jämäkalusteita.

Asunto laitettiin tarjolle muutamaan myyntikanavaan jo hieman ennen valmistumista. Olipahan deadline mihin mennessä asunnon piti olla asumiskunnossa. Varausjärjestelmien käyttäminen, tietojen ja valokuvien lataaminen on aluksi hieman työlästä. Ihan aluksi valokuvat asunnosta olivat vajavaiset, koska asunto ei ollut täysin valmis. Myöhemmin kuvia voi ja pitää päivittää ja lisätä. Muutamaa myyntikanavaa käyttäessä yritän varoa tuplabuukkeja, pitää kalenterit ajantasalla ja aina välillä päivittää tietoja. Kalustettujen asuntojen vuokraus on aika kilpailtua ja selkeällä, päivitetyllä sivulla yritän pysyä kisassa mukana.

Vuokraajana tai Airbnb-hostina toimiessa on jo alusta asti luomassa kuvaa asunnosta ja siitä millaista siellä majoittuminen on. Moni empii asunnon vuokraamista, koska on kuullut kaikenlaisia tarinoita. Me kaikki olemme. Vähintään lehdistä lukeneet. Yritän vastata asiakkaiden kysymyksiin pian ja varauksen tultua toivotan heidät tervetulleeksi. Asunnon ilmoituksessa on lueteltu varustelutaso ja nyt on jo paljon kuviakin, niin ei jää missään nimessä epäselväksi minkälaiseen paikkaan on tulossa.

Siihenkin törmää, että kehutaan liikaa omaa kohdetta, vaikka siellä olisi puutteita. Minä olen valinnut olla rehellinen. Minun vuokrakohde on ihan tavallinen. Tavallinen suomalainen kaksio. Asiakkaita on silti riittänyt mukavasti. Mikä siitä tekee sitten asiakkaita houkuttelevan? Halvin se ei nimittäin ole. Eikä kallein, pakko lisätä. Luulenpa, että houkuttelevuus on muutaman asian summa. Ensinnäkin, sisustus on mietitty ja asiakkaiden olo on yritetty tehdä mahdollisimman leppoisaksi. Kaikki löytyy hiustenkuivaajasta pyykinpesukoneeseen. Pimentävät verhot ja kauniit astiat. Designkuoseja ja riittävästi vessapaperia. Toiseksi ovat asiat, joihin en voi oikein vaikuttaa. Eli viihtyisyyttä avittaa se, että kohde on rauhallinen. Sisäpihan puolella, hiljaiset naapurit. Kaupungin keskustassa. Kolmanneksi; asunto on aina erittäin siisti. Jos haluaa olla hostina, on tykättävä siivouksesta. Sitä nimittäin riittää.

Lakana- ja pyyhepyykkiä tulee joka vieraasta sekä välillä pääsee pesemään päiväpeitot, viltit, koristetyynyt, verhot ja matot. Asunnon siistiminen, ikkunoiden pesu sekä pikkukolhujen korjailut vievät aikaa. Parvekkeen siivous, vaikka on lasitettu.

Asiakkaat ovat antaneet arvioita asunnosta ja henkilökunnasta, eli minusta. Asunnon siisteys on saanut korkeimmat pisteet. Olen siitä iloinen, että hyvä työnjälki näkyy. Henkilökuntaakin on arvostettu, vaikka aina ei täysiä pisteitä ole tullut. Olisi hauska tietää mitä voisi tehdä toisin. Asuntoon kohdistetut palautteet ovat olleet konkreettisia ja olen sen perusteella parantanut asunnon toimivuutta. Lisännyt ohjeita ja opastanut paremmin.

Välillä asunnon arvioiden miinuksista löytyy asioita, joihin ei oikein osaa sitten sanoa mitään. On toivottu saunaa. Ilmoituksestani käy ilmi, että asunnossa ei ole saunaa. Eipä sillä, kaikkeahan saa aina toivoa. Ehkä sen huomaa siinä reissun päällä, että olisi sittenkin pitänyt valita erilainen. Näihin ja hyvin moninaisiin muihin asioihin ja pyyntöihin vuokrakohteen pitäjä saa vastailla.

Jonkin verran asuntoon “pääsee” ostamaan uusia asioita. Vastikään investoin uusiin kylpyhuoneen hammasharjamukeihin, kun jo ostetut osoittautuivat vaikeiksi pestä ja mukin pintaan jäi helposti jälkiä. Tällaiset kovamuoviset Marimekon piknikmukit ajavat oikein passelisti asiansa tästä lähtien. Uuden saippuapumppupullon kävin myös pikaisesti Jyskistä ostamassa, edellinen kun oli rikkoutunut. Mitään suurempaa tuhoa en ole kohdannut, vaikka asunto on muutamasti ollut kamalassa kunnossa.

Astioiksi olen valinnut suomalaisia merkkejä, samoin moniin kuoseihin, verhoihin, tyynynpäällisiin. Viihtyisyyttä olen yrittänyt luoda viherkasveilla ja tuoreilla kukilla. Rahanmenoa tietenkin budjetoidaan, jotta taloudenpito olisi mahdollisimman järkevää. Kalustus on mietittävä sen mukaan, ei voi ostaa halvimpia prutkuja eikä oikein kannata kalleimpia designkalusteitakaan laittaa. Niidenkin hinnan takaisin saamiseksi saa jo muutaman yön myydä.

Airbnb – ja tämänkaltaisten asuntojen suuri miinus on aamiaisenpuute ja siksi moni valitsee hotellin. Ei minunkaan resurssit aamiaisen tuottamiseen riitä. Ja asiakkaiden makutottumukset ja ruokavaliot ovat sen verran monipuoliset, että en koe järkevänä varata aamiaistarvikkeita sokkona heille. Asunto vuokrataan ilman ruokapalveluita. Keittiössä on tosin aina kahvia, teetä ja perusmausteet ruoanlaittoon. Olen lukuisat kerrat vuokrannut airbnb-asuntoja Suomessa ja ulkomailla. Niitä paikkoja en ymmärrä missä ei tarjota suolaa, pippuria ja vaikkapa leivinpaperia talon puolesta. Niitä tuntuu niin hassulta muutaman yön vierailun takia ostaa. Todennäköisesti asiakkaat itse valmistavat ruokia, jos tällaisen asunnon haluaa käyttöönsä.

Tapaan kaikki asiakkaat henkilökohtaisesti. Neuvon ja opastan kaupungin menopaikoista, ulkoilumaastoista ja maisemakierroksista. Majoittujien kanssa on mukava vaihtaa muutama sana ja olen tavoitettavissa heidän koko vierailunsa ajan. Lähtiessään jättävät avaimen asuntoon, en tarkasta sitä sen kummemmin. Luotan, että ihmiset ovat fiksuja ja pitävät paikoista huolta.

Tällaisen vuokrakohteen pito ei ole mikään taloudellinen pikavoitto. On menoja ja hiljaisina aikoina vähän tuloja. Pitkällä aikajänteellä uskon toiminnan muuttuvan koko ajan enemmän taloudellisesti kannattavaksi. Eri asia huvittaako tätä miten monta vuotta tehdä. Nyt se on ollut mukava homma tässä kaikkein muiden hommien lomassa. Omien pidempien menojen aikaan en vuokraa asuntoa.

Kesäkuukaudet ovat ehdottomasti kannattavampia, joten silloin asuntoni on aina varattavissa. Hyvin hoidettu asunto, asiakkaiden kohtaaminen ja varauksenteon sujuvuus yleensä takaavat hyvät arviot. Ne ovat kaiken a ja o uusia asiakkaita ajatellen. Muiden suosituksiin uskotaan enemmän kuin vuokrakohteen omiin teksteihin ja valokuviin. Siksipä jokaiselle kohteelle hyvät arviot ovat elintärkeät.

Kannattaa muistaa ottaa hyvä vakuutus asunnolle ja muistaa ilmoittaa verottajalle tulot. Airbnb itse asiassa takaa jonkinlaisen vakuutuksen asiakkaiden aiheuttamille tuhoille, mutta sitä en ole onneksi päässyt vielä testaamaan. En tiedä mitä kaikkea ja kuinka suurella summalla korvaisivat.

Matkailualan kokemukseni takia tiesin aika lailla mihin olen ryhtymässä airbnb-kämppää perustaessani. Aluksi ajattelin, että näitä voisi olla useampikin. En ole perustanut, koska muita töitä on tässä nyt ihan tarpeeksi. Jos haluaa kaikki mahdolliset tulot, on varauduttava siivoamaan puolenpäivän jälkeen vieraiden lähdettyä ja heti iltapäivällä ottamaan seuraavat vastaan. Itse saa päättää ottaako yhden yön vieraita vai onko jokin minimimäärä öitä oltava. Minä pidän kahden yön minimiä ja ronskisti laitan varauskalenterin kiinni, jos tiedän, etten kerkiäisi siivota ajoissa. Vieraita olisi enemmän, jos asunnossa sallittaisiin yhden yön majoitus.

Omien kokemuksieni pohjalta voin suositella airbnb-asuntoja ja muistakin varauskanavista löytyviä kalustettuja asuntoja. Itse varaan sellaisia, joissa on useampi arvio pohjalla. Ja hyvä sellainen. Moni vuokraaja tekee tätä täydestä sydämestä ja yleensä asunto on iloinen yllätys. Jos Savonlinnaan päin on matka ja asunnon vuokraus mielessä, niin ota yhteyttä suoraan minuun sähköpostilla. Kerron asunnosta enemmän mielelläni.

4 thoughts on “Mukavaa hommaa ja siivousta riittää. Tällaista on Airbnb -emäntänä olo

  1. Mukava postaus 🙂 Jotakin tuollaista olisi kiva toteuttaa, jos olisi siihen sopivaa tilaa käytettävissä.

    1. Kiitti kommentista ❤ Tässä hommassa on omat hyvät puolet ja olisi mielenkiintoista avata vaikka oma kotikin joskus.. voisi tulla mielenkiintoisia kohtaamisia. Mutta, ehkäpä kuitenkin vasta sitten kun lapsetkin isompia.

  2. Kiitos hyvästä tietopaketista kalustetun asunnon vuokraamiseen. Hyvä idea laittaa asunto tarjolle muutamaan eri myyntikanavaan. Kalustetun asunnon vuokraus on ollut meilläkin haaveena jo jonkin aikaa ja matkustaessamme eri kaupungeissa, olemme itsekin suosineet tätä majoitusvaihtoehtoa usein.

    1. Kiitos, ihan mahtavaa jos tästä oli apua mietinnöissä. Oma kokemus tällaisessa asunnossa asumisessa onkin hyvä juttu! Osaa kiinnittää huomiota niihin pieniin asioihin, jotka tekevät vierailusta erityisen mukavan. Onnea vuokrauksen aloittamiseen, jos se ajankohtaiseksi tulee!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *