Tämän vuoden trendikoti 2022

Varmasti sinäkin olet huomannut kotona olemisen vaikutukset. Jotain uutta kaipaa, kun tarpeeksi kauan samoja seiniä tuijottaa. Käytännössä kaikki asiat on nyt tehty kotona parin vuoden ajan. Useamman kerran silmiin on sattunut uutinen, että mm. rautakauppojen myynti on noussut remontointi-innon myötä. Rahaa laitetaan sisustamiseen ja se on monella korvannut matkailun, ainakin hetkellisesti.

Joissain asioissa olen vähän myöhässä, mutta olen oppinut elämään sen kanssa. Oma sisustusintoni alkaa yleensä näitä aikoja, valon ja energian lisääntyessä. Vuoden 2022 sisustustrendejä kerkisin listailemaan vasta nyt. Tässä muutamia poimintoja ajankohtaisista sisustamisen suosikeista meille kaikille, jotka emme ole niihin vielä kerinneet tutustua.

Sohvat ja tuolit

Pehmeät teddykankaat verhoavat tuoleja. Raheissa, divaaneissa näkyy teddya tai pehmoista tekokarvaa. Jokin tässä ajassa saa meidät halajamaan ympärillemme jotain pehmeää, turvallista ja tavallaan lohdullista. Minä ainakin mielelläni illalla kääriytyisin teddy-nojatuolin lämpöön. Myönnettäköön, että tällaista tuolia ei meillä vielä tosin ole.

Muotokieli sohvissa, tuoleissa sekä myös piensisustuksessa, peileissä ja sohvapöydissä on pyöreää. Pehmeän muhkea sohva sisustetaan pyöreillä sisustustyynyillä ja sohvapöydän ei-teräviä kulmia koristavat pyöreät, soikeat ja u-kirjaimen muotoiset vaasit ja koriste-esineet.

Ruskean ja vihreän sävyt

Beige on syrjäyttämässä harmaan. Beigeä näkyy jo nyt hyvin runsaasti niin instavaikuttajien kodeissa kuin sisustusartikkeleissa. Seiniä maalataan rauhallisilla ruskean sävyillä, sisustuksessa on monipuolisesti beigejä elementtejä. Pehmeä ja tunnelmallinen beige voi joissain tilanteissa olla valkoista ja harmaata helpompi sisustusväri. Hivenen trendikkäämpi ainakin tällä hetkellä.

Tikkurilan vuoden väri on punaruskeaan taittava Tuulihaukka. Seinässä se tuo lämpöä huoneeseen ja saattaahan siitä etelän loma jollekin tulla mieleen. Uskon, että on monia, jotka ovat valmiita tuomaan etelän kotiin, jos sinne ei nyt pääse. Varovaisemmin ottavat käyttänevät ruskean sävyjä pienempinä paloina kuten sisustustyynyissä ja vilteissä.

Luonto ja rauha ovat entistä tärkeämpiä elementtejä. Väreistä erilaiset murretut vihreät sopivatkin monen mielenlaatuun ja omaan kotiin. Vihreää näkyy nyt ainakin nojatuoleissa, raheissa, matoissa ja seinissä. Viherkasvi-innostus on noussut myös ja sitä kautta vihreää on jo valmiiksi paljon kodeissa.

Siistimpi boho

Matkustaminen tulee mieleen myös ihanasta boho-tyylistä. Tänä vuonna tyyli jatkuu, mutta siistittynä. Repsottavat reunat katoavat ja vallattomat heinäkoristukset löytyvät hillitympinä, mutta edelleen bohomaisen vaikutelman tuovina sisustuselementteinä.

Kodeissa on juuttia rahien ja mattojen muodossa sekä erilaisia rottinkituotteita. Rottinkisenkki sopii muuallekin kuin bohokotiin, ja upeannäköiset rottinkivalaisimet löytyvät yhä useammasta suomalaiskodista.

Käsityöt

Itsetehdyt makrameet ja käsintehty keramiikka ovat sisustushitti. Eikä syyttä, solmittu makramee tai amppeli sekä rouhea keramiikka tuovat kotiin juurevuutta, rauhaa ja tuttuutta. Tuttuja asioita muutaman vuosikymmenenkin takaa. Nämä luovat tiettyä tunnetta kotiin, jota halutaan kokea näinä aikoina. Ajan tai kädentaitojen puutteessa käännytään taitavien käsityöläisten puoleen ja tuetaan heitä samalla, kun koti saa tarvitsemaansa maanläheisyyttä.

Luonnonmateriaalit ja ekologisuus

Puu on ajankohtainen niin kalusteissa kuin pintamateriaaleissa. Suosittu vaalea väri on alkanut vaihtua tummaan puuhun. Pellava ja villa näkyvät pöytäliinoissa, petivaatteissa, koristetyynyissä, vilteissä, sängynpeitoissa. Samaan tapaan tai entistä enempi kuin viime vuonna.

Myös kestävyys ja kierrätettävyys ovat arvossaan. Second-hand kalusteita hommataan moneen kotiin. Kalusteiden halutaan kestävän aikaa. Vastuullisuus on tullut jäädäkseen ja kotimainen lähituotanto (kalusteet, pellavatuotteet, keramiikka) lienee paras vaihtoehto, mutta toki toivoisin läpinäkyvyyttä muihinkin sisustustuotteisiin. Tuotteiden taustoista joutuu usein kysymään. Kyllähän sitä odottaisi ja toivoisi, että vaikkapa satojen eurojen arvoisen kalusteen taustatiedot olisivat valmiina.

Muuntautumiskyky

Muutosta kotona oleskeluun jo aika monelle on tuonut kotoakäsin opiskelu ja työskentely. Epäergonomisissa asennoissa ja paikoissa tulee itsekin välillä tehtyä hommia, mutta ei sitäkään pidemmän päälle ole järkevää jatkaa. Kuten kaikki tietää.

Kodin muuntautumiskykyä arvostetaan ja etätyötiloja on rakenneltu koteihin ja mökeille entistä enemmän. Helpot muokkausmahdollisuudet ovat suosittuja, erityisesti pienissä asunnoissa. Työtilasta on saatava toisenlainen paikka, kun työt ja opiskelut ovat ohi siltä päivältä. Helpoille työpistevaihtoehdoille olisi varmasti markkinoita.

Kootessani tämän vuoden trendikatsausta sisustamisen maailmasta oli todettava, että viime vuodelta jatkuvia tyylejä oli jonkin verrankin. Mikä on hyvä asia. En halua kannustaa vaihtelemaan ja ostelemaan joka sesonki paljon uutta, vaan hyödyntää ja tuunata jo olemassa olevia. Second hand-kaupat kannattaa aina kurkata ennen uuden ostoa. Monia ajattomia klassikoita voi yllättäenkin löytää ja näin luoda uutta kestävää kehitystä tukevaa tyyliä omaan kotiin. Ja kysykää siellä kaupoissa tuotteiden ekologisuudesta. Tarpeeksi kun asiaan kiinnitetään huomiota, saadaan muutosta aikaan.

6 thoughts on “Tämän vuoden trendikoti 2022

  1. Itse ostin viime kesänä vanhan omakotitalon mitä remontoin ja sisustan pikkuhiljaa. Kaikki on vielä kesken, mutta ihana kuitenkin pikkuhiljaa toteuttaa itseään ja tehdä kodista oman näköinen. ?

    1. Oi, kuulostaa hyvältä! Toivon sujuvaa remontointia ja ai että, kun kaikki on sitten lopulta valmista.. miten ihanaa saada omannäköinen koti.

  2. Kiva trendikoonti, kiitos! Tuo rottinkikaappi-kuva, ai että, onpa kaunista. Jos alkaisi itsekin pohtia, mitä piristystä kotiin voisi hankkia tai tehdä…?

    Minna

    1. Itse olen vastikään alkanut rottingille lämmetä. Sitä näki aika lailla lapsuudessa ja kesämökeillä. Mutta nyt olen alkanut katsella sitä eri lasien läpi. Välillä on kiva kieltämättä vähän päivittää sisustusta ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *