Tavoitteita uudelle vuodelle (ei lupauksia)

Näin vuoden lopussa katse on niin menneessä vuodessa kuin uudessakin. Mennyt on hyvää oppia. Voi vähän miettiä missä onnistui ja mitkä omat tekemiset puolestaan jättivät toivomisen varaa. Kaikesta huonostakin voi jotain oppia ja muuttaa omia tapoja toimia. Täällä bloggaajien kesken kiertää haaste omien uuden vuoden tavoitteiden kertomisesta. Osallistunpa nyt minäkin. Olen huomannut tavoitteiden asettamisen hyödyt. Kun tietää mitä kohti pyrkii, niin on helpompi oikeasti niin myös tehdä.

Harvemmin olen kirjannut tavoitteita uudelle vuodelle. Moni vuosi on soljunut oikein sujuvasti vuoden alusta loppuun ilman tavoitteita. Samalla ihmettelin kun elämässä ei tunnu tapahtuvan mitään jännää. Vuodet vierivät kiireisinä töissä. En silti edennyt siellä mihinkään, aina sama jobi. Joskus tavoitteen asettaminen on oikein hyvä idea. Siinä antaa luvan itselle pyrkiä sitä kohti ilman, että ajattelee ei minusta ole siihen, mitä muutkin sanovat tai muuta sellaista. Se on kirjattu tavoite, jota varten on pieni toteutussuunnitelma.

Lupaukset koen epämääräisiksi. Uuden vuoden lupaus jää helposti roikkumaan ilmaan eikä sen toteuttamiseksi tule konkreettista toimintaa. Luulen, että tämä on yksilökeskeistä, mutta minulla ei toimi lupaukset. Ahdistuneeksi en ole tullut vielä siitä, että teenkö lupauksia ja tavoitteita vai en. Jos tuntuu, että just joo, lisää paineita uudelle vuodelle, kun oikein kirjataan niitä suoritustavoitteita, niin ehdottaisin jättämään välistä ja ehkä kokeilemaan jonain parempana ajanjaksona.

Tavoitteita vuodelle 2023

HYVINVOINTI

-Liiku enemmän.
Ei kovin vaikeaa saavuttaa näillä liikuntamäärillä mitä nyt, mutta tavoitteena v. 2023 kerran viikossa lenkki ulkona yksin tai kaverin kanssa. Pään tuuletus ja kropan liikutus samassa.
-Aloita uusi liikuntaharrastus. Viimeistään syyskuussa!
– Nukkumaan aikaisemmin. Vähintään 3 kertaa viikossa ennen klo 22 nukkumaan. Yöherätyksiä meillä edelleen nuorimmaisen kanssa, joten olen aika väsynyt ja aika usein. Asiaa ei auta se, että sänkyyn tulee kömmittyä aivan liian myöhään.

BLOGI

– Kirjoitan blogia vähän miten sattuu kun kerkiän. Tavoitteena aikatauluttamisen harjoitteleminen eli etukäteen kirjaan ylös ajat, jolloin pyrin tuottamaan tekstiä tai kuvamateriaalia blogiin. Haluaisin saada aikaiseksi kaksi postausta viikkoon, mutta en kirjaa tätä tavoitteeksi. Joskus minusta riippumattomista syistä tekstit eivät kerkiä valmiiksi ja stressaisin suotta itse asettamieni tavoitteiden vuoksi. Tavoite: minimissään yksi postaus viikossa. Ei luistamista siitä.


– Kirjoittamisen harjoittelu. Haluaisin saada opastusta kirjoittamiseen, mutta en ole vielä varma miten. Tavoitteena kartoittaa erilaisia kirjoituskursseja, joista johonkin voisin osallistua. Sen ei välttämättä tarvitse liittyä blogi-kirjoittamiseen. Luulen blogin sisällön hyötyvän muunlaisen kirjoittamisen opettelusta yhtä lailla.

PERHE

-Minulla on välillä kännykkä kourassa illallakin, kun pitäisi ja voisi leikkiä ja seurustella. Tähän haluan itselleni tavoitteen asettaa ja se tulee menemään näin. Klo 18-20 välillä minua ei tavoita instagramin puolelta viitenä päivänä viikossa. Jätän option kahteen iltaan, kun saan kurkkia puhelinta, jos olen iltapostauksen tehnyt. Muuten näpit pois somesta tuona aikana Tiina.

-Lasten kanssa harrastaminen. Hoidan suurimmaksi osaksi monet arkipuuhat lasten kanssa. Mieheni, lasten isä on paljon töissä, joten työnjako on aika pakotettukin näin. Mutta hänpä taas vapaa-ajallaan vie lapsia hiihtämään, luistelemaan, uimaan… jään usein pois tekemään hommia, joita on helpompi tehdä silloin kun joku ei roiku jalasta. Nyt vanhempi lapseni on alkanut vaatia, että äiti, tule sinäkin luistelemaan. Miksi et lähde uimaan? Ehkäpä voisin tässä asiassa olla parempi äiti ja lähteä mukaan. Tavoitteeni tästedes on osallistua ainakin joka toinen kerta, ellei useammin. Lähteä harrastamaan mukaan.

KULUTUS

-Olenkin kirjoittanut siitä, että haluan ostaa järkevämmin ja kestävämmin. Keinoja siihen on, mutta kuten olen sanonut, joskus tuntuu hankalalta tietää onko tuote oikeasti vastuullinen. Tai edes sinnepäin. Sekin riittäisi toisinaan, kun pikaisesti on jokin hankinta tehtävä.

Pidän myös kaikesta kauniista ja jonkin verran tuota vaatekappalettakin löytyy kaapista. Tänä vuonna haluan jokaisen aiotun tavara/vaateoston kohdalla kysyä: Tarvitsenko tätä tuotetta oikeasti? Jos tarvitsen: olisiko parempi, kestävämpi ratkaisu jossain? Pitäisikö säästää hieman, että saisi laadukkaamman ja vastuullisemman? Kirpputorit käyn usein läpi ennen kuin ostan. Tähän en osaa muutosta itseltäni vaatia. Jos kirppareilta/torista jne. ei löydy, niin olen ostanut uutena.

-Suosi lähituotantoa, nipistä jostain muusta. Olen minäkin herännyt siihen, että maatilat ja muut tuottajat Suomessa pistävät pillit pussiin ja lopettavat, kun eivät saa tarpeeksi tuloja. Pian jäljelle jää ainoaksi vaihtoehdoksi meille kuluttajille ostaa ulkomaalaisia tuotteita.

Aidosti huolissani asiasta olen ja aion pitää silmät enemmän auki ostoksilla, ostaa Reko-ringistä ja pyrkiä kotimaisuuteen, vaikka se jostain muusta olisi pois. Kotimainen on joskus tyyriimpi kuin maailman toiselta laidalta rahdattu tuote. Se jos mikä on outoa, mutta kuitenkin, tilannetta ei saisi päästää siihen, että kohta ei enää ole kotimaista vaihtoehtoa tarjolla. Tavoite: aktiivisempi ote ostoksilla. Ei oteta ensimmäistä vaihtoehtoa, vaan katsotaan kotimaiset myös. Enkä puhu mistään banaaneista, vaan tuhannesta muusta tuotteesta.

Luulenpa, että nämä tavoitteet riittävät minulle vuodelle 2023. Kaikkea en aio saavuttaa ensimmäisen 3 kk aikana, vaan riittää, että jossain vaiheessa vuotta homman saa alulle ja sitä noudattaa. En ole kovin stressaava ihminen enkä aio sellaiseksi muuttua. Mutta haluaisin muuttua paremmaksi ihmiseksi, ja muutama tavoite viekin vähän sitä kohden.

Haluan elämältäni myös mielekkyyttä, terveyttä ja jaksamista. Moni asia ei ole aina itse päätettävissä, mutta haluan käyttää ne keinot, jotka tässä vaiheessa vievät kohti kaikkia edellä mainittuja asioita ja tavoitteita. Aina voi yrittää ja uskon monen asian olevan tavoitettavissa, kun sen ensin itse päättää saavuttaa.

Toivotan iloa ja menestystä sinun Uuteen Vuoteen 2023!

Ensi vuoden tavoitteita on myös kertonut Nadine blogissaan Via Per Aspera ad Astra. Maren tavoitteista voit lukea Sinun hyvä elämä -blogista.

10 thoughts on “Tavoitteita uudelle vuodelle (ei lupauksia)

 1. Tavoitteita asettelen itsekin, lupaukset jäävät yleensä lupauksiksi. En ole tainnut sellaisia koskaan tehdäkään. Omat visiointini ilmestyvät huomenna blogiin 🙂
  Hyvää vuodenvaihdetta sinulle.

  1. No juu, uuden vuoden lupaukset eivät kuulu tapoihin. En näet lunasta niitä. Visiointi postauksesi tulen heti lukemaan. 🙂 Hyvää loppuvuotta! ✨️

 2. Erinomaisia tavoitteita! Tuo “kirjoitusopiskelu” kuulostaa mielenkiintoiselta – nyt kun olet kirjannut en tähän, uskon, että kohta jo olet jollakin kursilla! 🙂

  Minna

  1. Kiitos Minna! Haluan jollain lailla vähän harjoitella/opiskella kirjoittamista.. Ennen en ole vain tehnyt asialle mitään, nyt todella haluan siihen muutoksen.

 3. Kiva postaus! Aika monessa kohdassa nyökyttelin täällä ja olin samaa mieltä. 🙂 Minäkin asetan tavoitteita mieluummin kuin teen lupauksia, ja liikunnan lisääminen kuuluu ikuisuustavoitteiden joukkoon… Mielekkyys, terveys ja jaksaminen – tasapainon löytäminen – on ehdottomasti ensi vuoden agenda täälläkin.

  1. Kiitos! Tasapainon löytäminen kuulostaa hyvältä. Sitäkin kohden kannattanee mennä pienin askelin. Luulen, että suurin osa tavoitteista kaatuu, kun haluaa liikaa. Siksi tavoitteeni ovat maltilliset, mutta sitäkin tärkeät saavuttaa.

 4. Tavoitteiden tietoinen asettaminen todellakin auttaa niiden saavuttamisessa. Harvoin koskaan päämäärää tulee saavutettua suin päitten, vaikka ei edes tiedä, mihin on matkalla. Tärkeintä on asettaa sellaisia tavoitteita, joita pystyy saavuttamaan.
  Minä uskon, että valtaosa tavoitteistasi toteutuu, koska olet realisti niiden suhteen.
  Itselleni tällainen tavoite kuin mennä nukkuman klo 22 (edes kerran viikossa) olisi aika utooppinen. Olen patologinen yökukkuja 😅.

  1. Hih, yritän olla realisti. Kyllä mä nukkumaan varmaan saan itseni kammettua, mutta liikunta esim on tiukempi saavutettava. Mutta pyrin onnistumaan tässä💪 Aiemmin ei ole päämäärää tässä ollut ja lopputulema on ollut vähän laiska sohvallapyörintä.

 5. Hyviä tavoitteita! Allekirjoitan monet tavoitteesi. Liiku enemmän – tämä sopisi minullekin.
  Ja blogin päivittäminen ahkerammin! Oli aika, kun kirjoitin kaksi postausta viikossa, nyt yhden kuukaudessa. Olisi aika ottaa myös blogi todo -listalle tavoitteeksi. Kerran viikossa kuulostaa hyvältä, mutta en uskalla kirjata sitä vielä mihinkään.
  Olkoon tämä vuosi tavoitteitten vuosi. Hyvää uutta vuotta!

  1. Tämä tosiaan voisi olla tavoitteiden vuosi, kannatetaan. Voisin saada kerrankin jotain aikaiseksi! Mitä siis oikeasti haluaisin ja tarvitsisin. Kiitos Tuula, oikein hyvää uutta vuotta sinullekin! ✨️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *