Muotilupauksia uudelle vuodelle

Uuden vuoden kynnyksellä tulee helposti mietittyä uusia linjoja oman elämän suhteen. Usein ne jäävät ajatuksen tasolle uskallan väittää, mutta toisaalta jostain se muutos on aloitettava. Miksei vaikka vuoden ekana päivänä?

Tälle alkavalle vuodelle voisi aivan hyvin haastaa itsensä miettimään omaa tyyliään ja samalla tehdä parempia valintoja pukeutumisen suhteen. Joskus se tarkoittaa pienoista vaivannäköä ja peiliin katsomistakin, mutta jokainen voi tehdä ainakin yhden parannuksen! Sekin on jo jotain.

Päätöksen tekemisen helpottamiseksi listasin asioita, joiden avulla voi olla muodin ja pukeutumisen saralla tulevana vuonna pikkaisen parempi ihminen. Täydellisyyteen ei kukaan meistä pysty, en ainakaan ihan heti siihen usko, mutta turhaa on myöskään päästää itseään menemään sieltä missä aita on matalin. Kokeillaanko edes jotain näistä?

1. Vaatekaapin tsekkaus ja siivous
Niinkin tylsää kuin vaatekaapin tarkistus on, saa tässä puuhassa ajantasaisen kuvan omasta vaatetilanteesta. Vaikka sitä luulisi itse tietävän mitä sieltä löytyy, niin yllättäen kaapissa usein on joitain vuosia vanhoja pitämättömiä tai epäsopiviksi muuttuneita vaatteita. Laitetaan epäsopivat kiertoon, tehdään tilaa kaappiin ja järjestellään kaapit ja vaatteet niin, että niistä on helppo löytää sopivia asukokonaisuuksia.

2. Korjausommellaan
Tässä taito, joka jokaisen olisi hyvä osata jollain tasolla. Aina voi oppia myös uutta. Itselläni taito on korkeintaan tyydyttävä, mutta korjaan pienet reiät ja rivahdukset. Jonkin verran vien vaatteita ompelijalle, mutta itse tehtynä säästää ja saa nopeammin tehtyä. Vaatteiden huolto ja oikeaoppinen hoito pidentävät vaatteen käyttöikää. Ja tuleehan sitä huollettua hyvännäköistä vaatetta pidettyä enemmän kuin sitä vähemmän siistiä.

Kuva: pexels.com

3. Oman tyylin löytäminen
Onnea, jos hyvä tyyli on itselle löytynyt! Se ei aina kuitenkaan ole niin helppoa. Varsinkin, kun vuodet vierivät ja se mikä 10 vuotta sitten näytti hyvälle yllä, ei välttämättä enää sitä ole. Kroppa muuttuu, oma maku muuttuu, maailma muuttuu.. Omaa tyyliä voi lähteä miettimään siitä mistä todella tykkää. Muita ei kannata lähteä tässä asiassa miellyttämään. Inspiraatiokuvien katselu ja kokoaminen ei välttämättä ole huono idea. Pitää kokeilla uutta, uusia värejä, uusia yhdistelmiä. Jos kaipaa ammattiapua, niin stylistin tai värianalyyseja tarjoavan pakeille voi hakeutua. Omalla tyylillä on väliä ja kun se on itselle sopiva, niin pukeutuminen on mieleistä puuhaa ja omissa vaatteissa viihtyminen jokapäiväistä. Itseensä saa panostaa eikä oman tyylin merkitystä kannata aliarvioida.

4. Ostetaan parempi laatuista
Parempi laatuista varten pitää monesti säästää vähän pidempään, jotta saa ostettua vaikkapa täysvillaisen vaatteen. Myös hyvälaatuinen ompelutyö on kullan arvoista. Hyvälaatuinen vaate säilyy pidempään ja sen arvo säilyy paremmin, kuin pian ensikäytöillä ja -pesuilla muodottomiksi muuttuneilla pikamuotivaatteilla. Ehkäpä uuden vuoden kunniaksi säästetään ja ostetaan jotain pikkaisen parempaa.

5. Käytetään omasta vaatekaapista
Aina kelpo vaihtoehto ostamiselle on hyödyntää omaa vaatekaappia. Ns. shoppailla omalla kaapilla. Helposti tulee yhdisteltyä päivästä toiseen samat vaatteet toistensa kanssa, jolloin kyllästys omiin vaatteisiin saattaa jossain vaiheessa olla ajankohtaista. Ykköskohdan eli vaatekaapin tsekkauksen ja siivouksen jälkeen on aika keksiä uusia yhdistelmiä jäljelle jääneistä vaatteista. Osallistuin aiemmin haasteeseen, jossa omasta vaatekaapista piti luoda upouusia yhdistelmiä, joita ei aiemmin ollut käyttänyt. Onnistui muuten aika helposti ja herätti siihen miten omaa vaatekaappia voi hyödyntää entistä paremmin.

6. Ei yhden kerran vaatteita ja unohdetaan ultrapikamuoti
Ostaessa voisi miettiä minkä olemassa olevien vaatteiden kanssa uutta ostosta käyttäisi ja käyttäähän sitä varmasti kymmeniä kertoja. Impulsiiviset ostot ovat toisinaan vähän huono juttu, jos ostamisen huumassa ostelee ajatellen, että kyllä tätä joskus tulee käytettyä. Maailma hukkuu vaatteisiin, joita käytetään noin kerran. Tähän jokainen voi vaikuttaa omalla ostokäyttäytymisellään ja se on jopa helppoa. Juhlavaatteiden osalta voi harkita vuokraamista. Nykyään juhlavaatteita voi vuokrata isoimmissa kaupungeissa ja osa postittaakin.

Toinen juttu, jonka voi jättää ostamatta on ultrapikamuoti ja jos merkin saa sanoa, niin sanotaan esimerkiksi Shein. Tällaiset merkit tuottavat järjettömän määrän uutta vaatetta joka päivä ja se myydään halvalla. Samalla on myös halpa se hinta ja elämänlaatu, jonka vaatteen tekijä saa. Lopulta vaate ei enää ole niin halpa, kun se lappu paikallaan makaa kehitysmaiden takapihoilla, jonne ne kaupoista lopulta myymättöminä kipataan. Ongelma alusta alkaen.

7. Älä osta mitään
Ymmärtääkseni hyvinkin laajalle levinneitä haasteita ovat nämä älä osta xx-tavaraa /asioita/turhaa kokonaiseen vuoteen? Vuosi kuulostaa kovin pitkältä. Mitä jos haastaisi aluksi itsensä olemaan ostamatta uusia vaatteita puoleksi vuodeksi? Luulenpa, että monella meillä säästyisi pitkä penni. Tämä sopii siis kuluttajalle, joka hieman liian hövelisti shoppailee ja tuskailee, kun vaatekaapin rajat ovat tulleet vastaan jo aikaa sitten. Uutta välttämätöntä saisi toki rikkoutuneen tilalle hommata: alusvaatteet sun muut, mutta muuten olisi pärjättävä sillä mitä nyt on seuraavat puoli vuotta. Miltä kuulostaa?

8. Opitaan jotain uutta
Luova tekeminen on monella mittapuulla tärkeää. Se lisää hyvinvointia, vapauttaa mieltä ja auttaa keskittymään. Muotiin ja omaan tyyliin liittyvä luova tekeminen voi olla vaikkapa neulomista tai vaatteiden ompelua itse alusta alkaen. Korujen tekemistä. Jos ei osaa, niin opetellaan. On muuten kaikenlaisia kursseja tarjolla sekä Youtube opetusvideoita pullollaan, kun alkaa asiaa tutkia. Aikuisiällä uuden oppiminen ei aina innosta, ollaan vähän kaavoihin kangistuttu.

Uusien taitojen opettelu on silti antoisaa. Se oma aika ja taito, jonka laittaa kaulahuivin, hameen tai villapaidan tekoon saa todennäköisesti arvostamaan vaatekappaleita uudella tavalla. Tällainen luova projekti on alkanut itseäni kiinnostaa, mutta kynnys aloittaa on suuri, koska olen ihan vasta-alkaja. Tässä olisi kyllä todellinen uuden vuoden haaste.

9. Kolutaan kivijalkakauppoja ja tuetaan paikallista yrittäjää
Joissain paikoissa tämä voi olla jo vaikeaa, koska ostokäyttäytyminen suosii nettikauppoja ja on tehnyt pienyrittämisen entistä kannattamattomaksi. Korona-aika jätti tähän oman jälkensä, mutta olemassa olevien puotien valikoimat kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Hyvä asiakaspalvelu on yleensä pienen kaupan valtti samoin kuin uniikki valikoima.

10. Pestään vaatteita vähemmän
Moni pesee vaatteita liian tiuhaan, mikä kuluttaa vaatetta että luontoa. Tämä on vähän hankala asia minusta määrittää. Mikä on oikea aika pestä vaate. Moni pesee ihan vain yhdenkin käyttökerran jälkeen. Riittäisikö silloin tuuletus koska, jos vaate ei haise tai ole likainen, niin miksi se pitäisi pestä. Vai tuleeko pestyä tavan vuoksi? Himopesemistä voisi yrittää hillitä uuden vuoden kunniaksi, jos siihen on taipumusta.

Edellä olisi nyt nippu ehdotuksia paremman muodin kuluttamisen puolesta sekä haastetta miettiä omaa tyyliä. Valitsen henkilökohtaisesti muutaman kohdan näin aluksi ja tsemppaan niissä. Katsotaan miten menee. Luulenpa, että nälkä kasvaa syödessä ja jos onnistuu omissa tavoitteissaan, niin uusien mukaan ottaminen on silloin järkevää. Liian isot tavoitteet saattavat romuttua jo heti alkuun.

Oman tyylin kehittäminen on aina järkevää. Näin niiden käyttämättömien vaatteiden määrä vähenee, kun on selkeä visio omasta mieluisasta tyylistä ja ostaa sen mukaan. Täysin uusien taitojen kartuttaminen on haaste sinänsä, mutta ei tekemätön paikka. Myönnän, että olen alkanut miettiä miten saisin ja löytäisin vaatteita, joita oikeasti haluan. Vastaushan on, että tekisin itse. Huh, siinäpä haaste puukässän käyneelle. En tiedä, mutta laitetaan mieleen muhimaan. Kai se vanha koirakin uusia temppuja oppii. Jossei muuten niin luonnon ja oman tyylin vuoksi.

10 thoughts on “Muotilupauksia uudelle vuodelle

  1. Omalla vaatekaapilla shoppailu voisi olla omalla kohdalla oma numero ykkönen ensi vuonna. Suunnitelmissa on myös muutama korjaus- ja tuunausprojekti joita olen haudutellut jo tovin. Aina parempi kun ei tarvitsisi heti ostaa uutta.

    Joskus on harmittanut kun valitsin puukässän tekstiilityön sijasta, mutta aina voi yrittää opetella uusia taitoja 😆 pitäisi vain uskaltaa lähteä liikkeelle vaikka helpommista jutuista. Avokin kanssa yhteinen projekti olisi ommella hänen opiskelijahaalareihinsa merkkejä, siitä voisimme aloittaa!

    1. Olisi muuten paljon helpompaa, jos osaisi jotain ompelukoneella sun muulla, mutta eipä sitä nuorempana olisi toisin siellä koulussa valinnut. Oman vaatekaapin hyötykäyttö ei ole huono tavoite omalla kohdallakaan, varsinkin kun sieltä jotain löytyykin. Jännästi sitä välillä kuvittelee tarvitsevansa uutta, vaikka näin ei ole. Kohti parempaa vuotta siis 🙂

  2. Kiitos tästä! Tässä oli tosi monta varsin oivaa kohtaa/muotilupausta. Itse nyökkäilin erityisesti vaatekaapin siivous ja järjestys -, kivijalkaliikkeiden suosimisen ja laadukkaiden ei-kertakäyttöisten vaatteiden hankkimis -kohdissa.

    Olen ajatellut nyt lomalla siivoilla vaatekaappeja (toistaiseksi hiljaista on ollut) ja pistää sellaisia vaatteita kiertoon, joita en käytä – miten niitäkin aina löytyy, pois heitettäviä siis? Olen myös ajatellut kerryttää vaatekaappiini ikuisuusvaatteita eli vaatekappalaita, jotka kestävät, sopivat moneen kokonaisuuteen ja käyvät moniin vuodenaikoihin.

    1. Hyvältä kuulostavat sinunkin suunnitelmat 👏🏻. Suosikkihommani tuo vaatekaapin siivous ei ole, joten jospa saisin potkittua itseäni siihen hommaan näin lupauksien kautta. Keväinen kirppispöydän varaus voisi olla aiheellinen. Parin vuoden välein sellaisen saan aikaiseksi varattua. Omat ja lasten vaatteet sinne ja kaapit ovat ihan eri näköiset. (ja nimenomaan keväinen, koska silloin on energiaa vaikka mihin)

  3. Olisinpa itse pystynyt samaan! Siis, lupautumaan käydä shoppailemassa omassa vaatekaapissa, ostaa parempaa laatua ja korjauttaa kaiken.
    Oma vaatekaappini on kutistunut siihen malliin, ettei siitä kovin paljoa löydy. Olen lihonnut luvattomasti, joten jouduin luopumaan suurimmasta osasta vaatteistani viime vuosina. Muutama juhlahame jäi.
    Korjautan se, mitä pystyy korjaamaan, mutta tuntuu siltä, että vaatteet ja asusteet eivät ole tehty kestämään tätä nykyää.
    Sama se ostaessa: hintakaan ei takaa laatua enää. Erityisesti brändi-kamppeet ovat huonolaatuiset vaikka hintalappu on päätähuimaava. Yritän löytää jostain pienemmistä kaupoista, pientuottajilta sun muuta. Ostan myös käsityötä.
    Olla ostamatta mitään on suht vaikeaa tässä tilanteessa. Jos jokin vaate ratkeaa saumoista (tai niiden ympäriltä), on pakko mennä ja osta uuden. Ei sitä alastikaan voi mennä.

    1. Ihan kaikkea en uskalla luvata näistä minäkään 😅 pitää kyllä yrittää parhaansa!
      Varmaan osa näistä lupauksista on turhia, jos vaatekaapin sisältö on maltillinen. Silloin tulee käytettyä suurinta osaa vaatteistaan, eikä liikakuluttaminen ole ongelma. Toki laatua saisi löytyä enemmän niin marketti- kuin brändituotteista! On vaikea olla ekologinen, kun vaate menee pilalle toisessa pesussa ja korjaaminen liki mahdotonta. Rikki menneen tilalle on ihan aiheellista ostaa uutta. Alasti en ajatellut minäkään alkaa käyskennellä.

  4. Itse aikanaan tein päätöksen, että kaappiin kulkeutuu vain lempivaatteita ja se on pitänyt. Tosin nyt kun ollaan muutettu pienempään asuntoon, niin tilaa on paljon vähemmän ja nytkin olen joutunut tekemään ratkaisun, että kevät -ja kesävaatteet ovat varastossa ja kulkeutuu sitten jossakin kohtaa tänne ylös ja vaihdan kaappien sisällöt niihin ja talvitamineet menee alakertaan.

    1. Hieno päätös!
      Jos jotain hyvää rajatuista neliöistä vaatekaapin suhteen, niin on ainakin hyvin ajan tasalla siitä mitä kaapista löytyy. Periaatteessa jonkinlainen inventaario tulee kahdesti vuodessa tehtyä, kun vaatteita laittaa varastoon.

  5. Hyvä listaus 🙂 Viime vuosina olen vasta itse oivaltanut että vaatteita ei kannata pestä jatkuvasti, vaan muitakin keinoja on olemassa. Niinkuin ihan yksinkertainen tuuletus.
    Hyvää ja innostavaa vuotta 2024 sinulle.

    1. Kiitos! Tuuletan itsekin enenevässä määrin. Villa varsinkin on ihanaa, kun puhdistaa itseään samalla. Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *