Musta nahkahame ja viisi iisiä asua

Nahkahame päällä tuntuu jotenkin spesiaalilta. Tykkään käyttää ja yritän koko ajan opetella käyttämään myös arjessa. Päälle valikoituu niin helposti farkut tai neulemekko. Eli pukeutumisen perusklassikoita. Mutta minusta musta hamekin voisi mennä samaan kategoriaan. Helppo stailata, helman pituutta ja designia vaihdellen sopii kaikille ja moneen tilanteeseen. 

Nahkahame on vähän mielenkiintoisempi kuin kankainen serkkunsa. Nahkahameen huomaa toisen yllä helposti. Se on materiaalina tunnistettava, huokuu tietynlaista vahvuutta, on hyvännäköinen ja pian sitä huomaa pohtivansa mistähän hän sen on hommannut.

Itselläni on tämä vanha vintagehame, joka vuosikymmenten käytön jälkeen näyttää edelleen todella hyvältä. Joskus vielä sellaisen polven alle ulottuvan hameen voisi jostain etsiä. Tämän artikkelin asuideat ovat kuitenkin yhden ja saman hameen kanssa. Nämä ovat simppeleitä toteuttaa, jokainen osaa tietenkin itsekin yhdistellä, mutta… asuinspiraatioita ei voi olla liikaa: nahkahameesta on luottovaatteeksi sekä monipuolisuutensa ansiosta sopii päivään ja iltaan. 

Pehmeä villapaita + nahkahame

Villa ja nahka -nämä kaksi erilaista materiaalia rakastavat toisiaan. Työpäivä sujuu lämpimästi, mutta tyylikkäästi tällaisessa asussa. Pehmeää laadukasta villaa yhdistettynä nahkaan. Houkuttelevan näköinen pari vai mitä. 

Mikäpä mustan hameen kanssa paremmin sopisi kuin mustat sukkahousut. Lämpöisillä keleillä jätän sukkahousut ilolla naulaan, mutta muutoin ne ovat must tässä asussa. Jalassani on aika matalakorkoiset, korkeavartiset nilkkurit. Rakastan korkeiden korkojen ulkonäköä, mutta pikku hiljaa ne ovat omissa kengissä mataloituneet. Seuraavassa kuvaparissa näiden kenkien tolppakorko näkyy paremmin. Todella mukavan mallinen korko kävellä koko päivän.

Mustaa ja valkoista

Kokomusta asu on dramaattinen. Mutta eikö musta-valkoinenkin ole myös. Jokin tässä mustan ja valkoisen liitossa on aina kiehtonut.

Reilu 10 vuotta sitten oma pukeutumiseni oli hyvin varovaista ja muistan suunnitelleeni pukevani pelkkää mustaa ja valkoista päälle erään näyttelyn avajaisiin. Lopulta vetäydyin suunnitelmastani. Pidin väriparia liian erikoisena minulle ja päädyin pukeutumaan yksiväriseen. Enää pukeutuminen ja värit eivät ole ongelma. Pitää todellakin laittaa päällensä sitä mikä sillä hetkellä tuntuu hyvältä.

Aika usein pukeutumisen ongelmatkin tulevat tuolta pään sisältä. Joko olemme liian ankaria itsellemme tai pelkäämme ulkopuolisten tuomiota. Pöh sanon minä nyt. 

Musta nahkahame ja valkoinen yläosa ovat oikein hyvä, suorastaan raikas pari. Kokomustaa ei suomalaiselle suositella enkä tiedä mikä on tuon valkoisen värin laita. Mutta on sitä vaan mukava pitää! Se on sellainen kirkas, huomiota herättävä väri. Itsellä on aina muutama valkoinen paita kaapissa.

Mustan ja ruskean yhdistäminen

Ruskea väri sopii nahkatakkiin ja nahkakenkiin. Nahkahamekin näyttää tässä värissä kauniilta, mutta koska sellaista en omista, niin ruskean sävyt on haettava muualta. Saappaita on mukava pitää ja saapaspari tuo asuun aina vähän jotain lisää. Nyt näkyi muotitalojen syysnäytöksissä paljon polven yli menevää saapasta ja kieltämättä ovathan sellaiset komean näköiset jalassa. Sopisivat tämäntyyppisen asun kanssa enemmän kuin hyvin.

Nahkaa ja nahkaa

Hahaa, mitä mielikuvia herää. En yleensä pukeudu päästä varpaisiin nahkaisiin vaatteisiin, miksi, en tiedä, mutta nyt jotain vähän sinnepäin. Musta nahkahame, musta nahkatakki. Takin alle sopisi myös musta poolo, mutta koska tykkään rikkoa värikarttaa, suosimani väri eli hempeä vaaleanpunainen valikoitui nyt ylle. 

Minusta tämä setti viestittää vahvaa, asiallista fiilistä. Kengiksi valitsin ballerinat. Vähän kepeyttä asuun mukaan. Tosin nyt ei porukka usko, jos väitän moottoripyörällä saapuneeni.

Nahka materiaalina on ihanan kestävää. Nahkatakki kannattaa suojata vettähylkivillä nahanhoitoaineilla, kuten uudet nahkakengät. Mehiläisvaha (väritön) puolestaan auttaa vanhaa takkia, jos haluaa palauttaa nahan alkuperäistä väriä vaikkapa auringon haalistumalta ja tasoittaa pintanaarmuja. Kaikki tahrat kannattaa heti pyyhkiä nahan pinnalta pois. Pitkäikäistä klassikkoa on järkevää huoltaa. 

Värikkäät sukkahousut

Katselin Chanelin Fall 2022 Ready to wear -malliston kuvia ja ensinnäkin vähän nauratti. Näytöksen mallit olivat kuin syksyisen suomalaisen kaupungin kaduilta napattu. Suurimmalla osalla kumisaappaat jalassa, paljon villaa, paksuja (värikkäitä) sukkahousuja, syksyisiä sävyjä, kerroksittain vaatetta. Niillä asuilla todellakin pärjäisi Suomen olosuhteissa.

Vähän tästä näytöksestä rohkaistuneena vedin syksyn väriset sukkahousut nahkahameen pariksi. Jos kerta huivien kanssa voi leikkiä väreillä, eikö sukkahousujenkin. Ainakin nyt Chanelin hyväksi toteamien värillisten sukkahousujen myötä ajattelin totutella ajatukseen käyttää enempi väriä myös sukkahousuissa.

Muistan jonkun sanoneen tähän liittyen, että hänelle tulee mieleen pikku kakkosen juontajat värikkäissä sukkiksissa, että ei voi käyttää sellaisia. Mutta hei, ehkäpä siellä Tampereella ollaan muodin edelläkävijöitä. Ja kerrankos sitä yhden leikki-laulupiirin vetäisee, jos lapsukaiset erehtyvät kauppareissulla lempiohjelmansa juontajaksi luulemaan.

Toivon mukaan asuinspiraatioita heräsi mustaan hameeseen liittyen. Kaksi tyyliä löytyy vielä katsottavaksi täältä aiemmin postaamastani artikkelista mustan nahkahameen kera.

Täältä linkin takaa löydät tyylikkäät nahkahameet sekä kauniit yläosat hameen kanssa käytettäväksi. Olen koonnut nettikauppoja kierrellässäni yhteen kollaasin, josta varmasti asuideoita löytyy.

2 thoughts on “Musta nahkahame ja viisi iisiä asua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *