Pieni villavaateopas

Villapaita on monesti tarpeen Suomen keleissä ja mikäs sen ihanampi vaate olisikaan. Ainakin meille, jotka emme kärsi kutiamisesta vaatetta käyttäessä. Olen itse ihastunut erilaisiin villavaatteisiin pipoista neulepaitoihin. Ne eivät itseäni kutita, mutta villapaidan alla käytän siitä huolimatta yleensä aluspaitaa. Olen ymmärtänyt, että tämä voisi auttaa heitä, jotka kokevat villavaatteet hieman kutittaviksi.

Jos villavaatteet kiinnostaisivat, mutta ei oikein tiedä mistä aloittaa ja mitä materiaaleja vaatteesta olisi hyvä löytää, niin ehkäpä tästä artikkelista on apua. Listasin erilaisia villoja ja niiden ominaisuuksia vaatteissa. Kerron myös miksi toisinaan villavaatteesta löytyy muitakin materiaaleja ja mitä niistä ei olisi hyvä löytyä noin niin kuin käyttömukavuuden ja pitkäikäisyyden kannalta.

Villa on uusiutuva, kestävän kehityksen mukainen luonnonmateriaali. Villavaatteet lämmittävät talvella ja ohuempia villavaatteita voi käyttää ympäri vuoden. Villavaate tuntuu lämpimältä märkänäkin. Villa sietää hyvin paljon kosteutta rasvaisuutensa ansiosta. Villavaatteita ei suositella pesemään liian usein, koska hellävarainenkin pesu vie kuidun luonnollista rasvaa.

MERINOVILLA
Merinolampaan villa on suosittua siksi, että siitä saadaan pehmeää, hienojakoista ja korkealaatuista villakuitua. Se reagoi kehon lämpötilaan eli on kylmällä säällä lämmin ja lämpöisellä säällä viileä ihoa vasten. Merinovilla ei kutita kuten karkeampi villa, joten se on suosittu materiaali esimerkiksi ihoa vasten tulevissa kerrastoissa. Se ei tunnu paksulta ja käytännöllisyyden kannalta merinovillaneule mahtuu vielä pieneen tilaan. Antibakteerisena se hylkii likaa, kuten villat tekevät. Valitse aina eläinystävällinen mulesing-vapaa merinovilla.

KASMIRVILLA
Kasmirvilla on yksi ylellisimpiä ja kalleimpia luonnontekstiilejä. Myös halutuimpia. Kasmirvillasta valmistetut vaatteet ovat hyvin lämmittäviä, pehmeitä ja erittäin mukavantuntuisia. Kasmirvillaa saadaan harjaamalla kasmirvuohen pohjavillaa. Kasmirin suosion seurauksena markkinoilla on tarjolla vaihtelevaa laatua ja halvahko kasmirvaate on todennäköisesti valmistettu päälliskarvasta, joka on heikkolaatuisempaa eikä kestä käytössä kuten laadukas kasmirvilla. Kasmir on arvostettu laatumateriaali ja haluttua luksusta, jota ostettaisiin enemmän kuin sitä on tarjolla.

ALPAKAN VILLA
Alpakan villan kuitu on sileä ja se tuntuu miellyttävän liukkaalta ja sulavalta. Kuitujen sileyden ansiosta alpakan villan ominaisuus on kaunis kiilto. Alpakan villan kuidut ovat pitkiä ja pitkä kuitu on syy sille, että vaate kestää hyvin nukkaantumatta. Alpakan villa on hyvin lämmittävä materiaali, mutta sopii ympärivuotiseen käyttöön. Se on erinomaisen hengittävä, joten tukalaa oloa se yllä ei pääse syntymään.

MOHAIRVILLA
Mohairvilla on peräisin angoravuohilta. Kuiturakenteeltaan mohair muistuttaa villaa, mutta on hieman kiiltävämpää ja kimmoisampaa. Sen hankauslujuus on parempi kuin villalla ja se huopuu vähemmän. Mohair on yksi kestävimmistä eläinkuiduista. Sille on tyypillistä pehmeä, pörröinen pinta. Mohairille ei suositella vesipesua ja huoltoon kannattaa varata hellävarainen vaateharja, jonka avulla se pysyy kuohkeana ja kauniina.

Kid mohair -villa keritään noin vuoden ikäisestä angoravuohesta. Angoravuohen ensikarva keritään, jotta vuohi pääsee kasvattamaan aikuisen karvan. Kid mohairista valmistettu vaate ei yleensä ärsytä tai kutita ihoa.

Puhdistus
Nykyään monet villavaatteet voi pestä pesukoneessa, mutta tärkeää on noudattaa pesuohjeita huolellisesti. Käsinpesu lienee paras vesipesu villavaatteille, kunhan ei liota liian pitkään. Pesun jälkeen vesi painellaan vaatteesta hellästi pyyhkeen avulla ja vaate kuivataan vaakatasossa. Villa on luonnostaan itsepuhdistuvaa, joten tuuletus ja pakkanen tekevät sille hyvää ja usein riittävät ainoiksi “pesu”toimenpiteiksi.

Laadukkaassa villaneuleessa tai muussa villavaatteessa villaa on aina yli 50%. Paras vaihtoehto usein on 100% villaa hyvien ominaisuuksien ja helpon hoidon takia. Villaan sekoitetaan usein myös muita luonnonkuituja, kuten puuvillaa, pellavaa tai silkkiä. Silkki esimerkiksi tuo ylellisen tunteen villavaatteeseen, sileän ja hohtavan samalla kun villa tuo lämmön. Pellava villan seassa ryhdistää vaatetta.

Synteettiset kuidut
Villaneuleena markkinoidaan myös vaatteita, joissa suurin osa on synteettistä materiaalia, kuten akryylia ja polyesteria. Akryyliä heikkolaatuisuutensa ja nyppyisyytensä vuoksi ei koskaan pidä olla suurilla prosenteilla neuleessa. Ellei halua halvan hinnan lisäksi pian halvalta näyttävää vaatetta.

Tekokuitu polyamidi pienissä määrin sen sijaan parantaa villaneuleen kulutuksen kestoa. Mohairneuleen pöyhkeät langat pysyvät paikallaan polyamidin avulla. Polyesteriäkin voi hieman olla villapaidassa, vaikka siitä sinänsä mitään hyötyä ole. Se ei neuletta pilaa toisin kuin akryyli.

Villavaatetta oikein käyttämällä, huoltamalla ja säilyttämällä se on pitkäikäinen, oli se sitten 100% villaa tai sekoitetta. Henkilökohtaiset virheeni ovat olleet seuraavat: pesin vahingossa pehmeän ja arvokkaan villapaitani neljässä kympissä muiden vaatteiden kanssa. Kutistui komeasti ruttukasaksi. Toista paitaa pidin ihastuksissani liikaa ja aina crossbody mukana. Pinta hinkkautui rumaksi laukun hihnasta ja itse laukusta.

Villapaidalle kannattaa antaa vapaapäiviä, tuulettaa käytön jälkeen, huoltaa vaateharjalla ja osalle vaatteista sopii myös nyppyjen poistokone. Villavaate säilytetään viikaten, ei henkarissa. Tasalämmössä, ei vaihteleva lämpöisessä kellarissa, ullakolla tai auringonpaisteessa. Pidempiaikaisessa säilytyksessä kannattaa huolehtia vaatteen puhtaudesta. Tekstiilituholaiset rakastavat villaa ja tekevät mielellään reikiä likaiseen villaan. Joskus vanhassa talossa tuholaisia silti on, niin silloin pakataan vaatteet esim. ilmatiiviiseen laatikkoon säilytykseen.

Pehmeä, lämmin ja monipuolinen villavaate ei suotta ole monen suosikki. Ajaton ja pitkäikäinen vaate on hyvä valinta, jos se ostetaan tarpeeseen ja harkiten. Lienee syytä mainita, että villan tuotannolla on korkea hiilijalanjälki. Sitä tasoittaa hieman se, että käytössä hiilijalanjälki onkin pieni kestävyyden ja vähäisen pesutarpeen takia. Omasta villavaatteesta kannattaa siis pitää huolta, ihan itsensä ja luonnon tähden.

12 thoughts on “Pieni villavaateopas

  1. Tässä oppi taas paljon uutta, kiitos siitä 🙂 mieluummin yksi laadukas villavaate kuin joka vuosi halpoja rättejä parin käyttökerran jälkeen roskikseen.

    Mummun kutomat villasukat ovat ainoa villavaate jotka on ympäri vuoden käytössä. Varsinkin työturvakenkien sisällä ne ovat loistavat kesähelteilläkin – jotenkin ihmeellisesti ne pitävät jalat hyvin viileinä.

    1. Kiva kuulla! Samoilla linjoilla kanssasi. Vaikka se kunnon villavaate maksaa, niin käytössä sitten maksaa itsensä takaisin. Edulliset neuleet tuppaavat siinä vuoden sisään olemaan harmittavan rumassa kunnossa.

      Villasukat ovat kyllä hyvä juttu. Villa pitää ihon sopivan lämpöisenä samalla kun imee kosteutta.

  2. Mielenkiintoinen postaus! Tuli uutta tietoa erilaisista villoista ja synteettisistä kuiduista. Mulla on villapaita melkein aina päällä läpi talven. Paras kotipaita on jo ihan hirveän nukkanen, mutta niin ihanan lämmin!

    1. Kiitos paljon, tosi kiva kuulla!
      Itselläkin pari kotipaitaa, jotka ovat päässeet kieltämättä nukkaiseen kuntoon. Helpommin tulee siistittyä paidat, joilla ulkoilee ihmisten ilmoilla. Mutta villapaidat ovat ihan ykkösiä!

  3. Hyvä ja tarpeellinen postaus, kiitos.
    Olen iän myötä (?) huomannut, että neuleisiin kannattaa satsata. Ja niitä todella kannattaa huoltaa ja hoitaa. Nyt talvella käytän lempineuleita, kotipaitanakin villainen neuletakki monen vuoden takaa.

  4. Kiitos taas 🙂 Paljon uuttakin tietoa eri villalaaduista. Itse hankin alkuvuoden jäätymisretkelle lappiin merinovillaiset kerrastot ja olivat kyllä hintansa väärtit. Ihanan pehmeitä ja lämpimiä.

    1. Jes, jos tästä jotain uuttakin irtosi! Taitaa merinovillakerrasto olla juuri oikea valinta Lappiin. Ja noin muutenkin talviulkoiluun.

  5. Kiitos kattavasta oppaasta. Olen arastellut villavaatteiden ostamista kalliin hinnan ja vaivalloiselta kuulostavan huollettavuuden vuoksi. Eniten pelkään pesua ja että kallis vaate menee siinä pilalle, meinaan olla aika huithapeli. Muutama kamala akryylihutiostos on tullut tehtyä ja vaate ollut roskiskamaa ekan pesun jälkeen. Onneksi olen ottanut niistä opikseni ja kierrän akryylit kaukaa. Voglian alesta tilasin nyt merinoneuletta, kun olen heidän muiden vaatteiden laatuun ollut tyytyväinen ja ajattelin josko yrittäisi Zalandon sijaan välillä tukea kotimaista. Toivottavasti saan ensimmäisen “oikean” neuleenkin pysymään kunnossa. Hieman pelottaa juurikin likaantuminen tässä pikkulapsiarjessa, että aloitettava varovaisemmalla käytöllä eikä ensimmäisissä sormiruokahetkissä. 😀

    1. Nuorempana en raaskinut villavaatteita ostaa, mutta pikku hiljaa erilaisia villaisia vaatekappaleita on tässä nyt kertynyt. Täsmäpesu mahdollisille tahroille ja muuten tuuletusta. Hyvin sen villapaidan kanssa pärjää!👌

      Voglian laatua kehuu niin moni. Varmasti teit huippuostoksen! Mallistot olleet mun mieleen viime vuosina. Pitääpä käydä itsekin taas tsekkaamassa.

  6. Kiitos kattavasta oppaasta!

    Minä tässä jäin pohtimaan, moniko vaate oikeasti täyttää kotimaisuuden kriteereitä. Esim. Voglian vaatteista mikään ei ole valmistettu Suomessa. Suunniteltu kyllä, mutta itse prosessi tapahtuu aina jossain muualla. Lanka on Italista, työ on Liettuasta. Se on sääli, ettei kotimaassa tehdä enää mitään muuta kun myyntiä ja markkinointia. Ja tämä sama neule, jota Voglia myy 199€:lla, roikkuu täällä meidän kauppakeskuksessa rekillä hintaan 48€ (just eilen törmäsin). Eli tervetuloa Liettuaan villa-ostoksille 😁. Tänne pääsee muuten suoralla bussilla Vaasasta asti.

    Laadukas villa kestää mitä vain paitsi 40 asteen pesua muiden vaatteiden seassa 🤗. Jos on joku paikka niitä neuleita tuulettaa, niin hyvä. Jos ei ole, hieno- tai villapesu koneessa on ihan passeli. Mulla merino ja kasmiiri kestää sellaiset 5-7 vuotta kovassa käytössä, ennen kuin tulee reikiä (yleensä kainaloihin, pitää varmaan laihtua vähän 😯).

    Akryyli on inha – kylmä ja hiostava – materiaali. Eikä se kestä käytössä käytännössä yhtään. Vaate muuttuu rumaksi ensimmäisessä pesussa. Se on sitten ruma hautaan asti. Tuli haksahdettua joskus nuorena, kun ei ollut varaa kunnollisiin vaatteisiin. Viimeisestä on kai yli 20v aikaa.

    1. Olisihan se hienoa, jos kotimaan tuotantoa olisi, mutta ymmärrän kyllä kustannusten nousunkin. Minua ei niinkään haittaa, jos Euroopan sisällä valmistetaan. Tai tehdään vastuullisesti muualla maailmalla. Voglialla on minusta hyvät kotisivut: kuluttajalle on selvennetty vaatteiden kotimaisuusastetta kohdassa kotimaisuus. Paljon enempi tietoa, kuin monella muulla. Shoppailu Suomessa taitaa noin ylipäänsäkin olla hinnakasta verrattuna moneen muuhun maahan. Ja aina nousee vaan, kun katsoo kauppakuittia…

      Laadukas villa on ihana materiaali. Kiitos pesuvinkeistä, uskaltaa laittaa kylmempään pesuun tarvittaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *