Vahvojen naisten elämää – kotimaiset äänikirjasuositukseni

Mainos Podimo, sisältää *mainoslinkin

Podimo on podcast – ja äänikirjapalvelu, jonka monipuolisen tarjonnan äärellä lenkit ja kotihommat sujuvat. Minulla ainakin. On ollut mielenkiintoista seurata äänikirjojen hurjaa suosiota, joka takaa sen, että suosikkikirjat löytyvät nykyään poikkeuksetta äänikirjoinakin. Takana ovat ne ajat kun olin kirjaston jonolistalla kymmenentenä, että sain lainata ja lukea uusimman suosikkinsa. Kirjastoa käytän, kun paljon lukevalle käy kukkaron päälle ostaa aina uusi kirja. Onneksi äänikirjat ovat oiva vaihtoehto ja Podimon kautta kuunneltavissa edullisella kuukausihinnalla. Voin nyt tarjota Podimon maksuttoman kokeilun 30 päiväksi! *Löydät Podimon maksuttoman kokeilujakson täältä.

Kirjoitin jokin aika sitten Podimon kotimaisista suosituista podcasteista, joista olen löytänyt monta suosikkia. Valitsen kulloisenkin podcastin ja jakson oman mielentilan ja fiiliksen mukaan. Välillä kaipaa rentoa jutustelua, välillä kehittävää sisältöä. Ja välillä rikosmysteerejä. Kerran viikkoon fiiliksestä huolimatta on pakko kuunnella uusi jakso Hämärää historiaa. Se kertoo kertakaikkisen outoja asioita historiastamme – voisiko olla parempaa! Tästä voit kurkata kaikki suositukseni Podimon podcasteista!

Äänikirjoista olen viime aikoina kuunnellut kotimaisia tositarinoita vahvojen naisten kertomana. Kuten Ursula Valan Kuoleman monet kasvot, Kaisa Tammin Naisvankilan pomo ja Raisa Omaheimon Ratkaisuja läskeille. Olen myös fiktion ystävä mitä suurimmassa määrin ja Satu Rämön Islanti-ilmiön luoneet Hildur sekä Rósa & Björk ovat parhaita peräkkäin kuunneltuna. 

Podimo on niin täynnä kuunneltavaa, mutta minä esittelen nyt tällaiset oman makuni mukaiset kirjat kuunneltavaksi:

Ursula Vala: Kuoleman monet kasvot. Totuus oikeuslääkärin työstä

Jos odotat kuivakkaa teosta, niin sellaista et saa. Ursula Vala on jännä persoona ja hänen polku oikeuslääkärin virkaan on mielenkiintoisesti kerrottu. Kirja on hyvin kirjoitettu ja siinä pääsee hänen työnsä äärelle todella. Kouluajoista aina avauspöydälle. Ruumiinavaukset ovat yksityisiä tapahtumia Suomessa eikä mitään sen kummempia keissejä tässä kerrota, yksityisyydensuojan nojalla tietenkin, mutta tavallisimmat kuolinsyyt ja tavat kuolla käsitellään. Ruumiinavauksen vaiheet ja kuoleman jälkeiset muutokset eivät olekaan niin kamalaa sisältöä kuin voisi alkuun kuvitella. Se liittyy siihen miten mukavasti kaikki on kerrottu. Ehkä ihan hyvä näistä tietääkin, koska jokaisella meillä se on jossain vaiheessa edessä kuitenkin.

Kaisa Tammi: Naisvankilan pomo 

Tässäpä teos, johon jää koukkuun ja tulee kuunneltua taukoamatta (ellei joku häiritse). Kaisa Tammi kertoo suomalaisen vankeinhoidon tilasta ja kehityksestä painottuen naisvankien kohteluun. Alussa valotetaan Kaisan omaa, vaikeaakin lapsuutta ja siirrytään pikkuhiljaa kohti hänen taivaltaan vankilauralle. Tarinassa on esimerkkejä naisvankien rikoksista ja kohtaloista. Heistä kerrotaan niin, että heitä ei tunnista. 

Tekeekö rikoksia vain pahat, paatuneet rikolliset? Ei. Lähes poikkeuksetta naisvangit ovat itse olleet uhreja, joille ei löydy ymmärtäjiä. Heitä pidetään jonkin sortin hirviönaisina. Tämä teos on kiinnostava ja kertoo naisvankiloista tarinaa, jota ei yleensä kuulla. Uutta tietoa oli paljon ainakin minulle. Kirja pitää otteessaan ja tuo esille naisvankiloiden tilannetta sekä sivuaa vaikeaa asiaa, lapsia vankilassa. Monella vangilla on lapsia ja osa asuukin vankilassa äidin kanssa. Nykyään tosin perheosastolla, ei enää suljetussa laitoksessa. 

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille 

Miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Entä millä tavalla normista poikkeava keho rajoittaa? Millaista on, kun edes hammaslääkärillä ei voi käydä saamatta laihdutusohjeita? Miltä tuntuu, kun syömistä kommentoidaan ja siihen puututaan? Miksei läskeille ole tuoleja eikä läskin housuissa taskuja? 

Miksi minä tämän kuuntelin? Siksi, että kaikki mikä on raivolla ja huumorilla (nämä sanat esittelytekstistä napattu ja paikkansa pitivät!) kirjoitettu uppoaa minuun. Mutta kiinnosti yhtä lailla kuulla mitä kirjoittaja on kokenut ja mitä mieltä hän on tämän hetken maailmasta. Henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi ihmisiä syrjitään tai katsotaan vinoon sen mukaan miltä he näyttävät, kuulostavat tai pukeutuvat.  

On pysäyttävää kuulla, että joku on “Mieluummin laiha kuin onnellinen” tai kyselyn mukaan “Ihmiset kuulemma menettäisivät mieluummin raajansa kuin lihoisivat!”  Nämä lauseet ja niin paljon muuta herättelevää, vai sanoisinko suoraa puhetta on tämä teos täynnä. Uskon, että jokainen miettii tämän jälkeen omaa tapaansa toimia kokoon liittyvissä asioissa lastensa edessä ja toisen kanssa keskustellessa. Tämä on tärkeä aihe, kuuntele!

Susanna Makaroff: Homeäidin päiväkirja 

Tämä kirja on julkaistu jo muutama vuosi sitten enkä olisi ollut tietoinen tästä teoksesta ellei Podimon etusivulla olisi käynyt silmään näitä kuunnellaan nyt -listaus. Hometalotarinoita ovat tässä maassa kaikki kuulleet, mutta Homeäidin päiväkirjassa se tulee todella iholle. Yllättäen Makaroffin perheen vasta ostettu talo todettiin kauttaaltaan homeen valloittamaksi ja pitkä taistelu alkoi. Kirja on hyvin kirjoitettu, koskettava ja koukuttava. Oli omakohtaista kokemusta homeesta tai ei. 

Tämä on vertaistukea samoja kokeneille. Samalla teos sisältää runsaasti vinkkejä tulevien asuntojen ja talojen ostajille. On informatiivinen ja samalla sitä kauhistelee mitä kaikkea yhdelle perheelle voikin käydä. Valitettavasti totuus on toisinaan tarua ihmeellisempää. 

Satu Rämö: Hildur sekä kakkososa Rósa ja Björk

Kotimainen dekkari, joka sijoittuu luonnonkauniiseen Islantiin. Pääosassa hippusen traumatisoituneet Hildur sekä suomalainen Jakob. Välillä surffataan hyisissä vesissä, välillä neulotaan niin, että muuta ei tapahdukaan. Juoni on kyllä hyvä, alku erityisen koukuttava ja onneksi tarina ei ole sellaista verimässäilyä niin kuin niin monet nordic noir teokset. Tunnelma on välillä piinaavan uhkaava, mutta ei silti liikaa heikkohermoisille. Mysteeriä saa pohtia aivot sauhuten ja toisaalta Islanti-tietämys kasvaa hurjaa vauhtia. Islannin kulttuurin kuvausta on siis paljon. 

Rósa ja Björk
Hildurin jatko-osa Rósa ja Björk jatkavat tuttujen päähenkilöiden kanssa ja nythän he tulevat entistä tutummiksi. Juoni kuljettaa ammutun paikallispolitiikon tapaukseen samalla kun Hildur palaa välillä kadonneiden pikkusisarustensa mysteeriin. Pikkusisaret ovat siis Rósa ja Björk. Tuntuu, että Hilduria ymmärtää entistä paremmin näin toisen kirjan myötä. 

Juonenkäänteiden hienoinen rauhoittuminen tarinan keskivaiheilla on itse asiassa vain tyyntä myrskyn edellä.  Lopussa ”kiitos” seisoo nimittäin luvassa on niin henkilöitä kuin tapahtumia ravisuttava käännös. Rämö kuljettaa juonta erinomaisesti eikä kukaan arvaakaan mitä on tulossa. Kyynel silmäkulmassa saa kuunnella tarinaa. Satu Rämö on kertonut julkaisevansa kolmannen ja ilmeisesti viimeisen osan tähän samaan sarjaan. Sitä odotellessa. 

Näin, tässäpä kuunneltavaa mielenkiintoisten, informatiivisten kirjojen ja vahvojen naisten ystäville. Podimo on tunnettu laadukkaista kotimaisista podcasteista ja monipuolisesta äänikirjavalikoimasta. Itse olen löytänyt omaan makuun vaikka ja mitä. *Podimon 30 päivän ilmaiskokeilu kannattaa nyt napata käyttöön. Ota Podimo haltuun ja löydä kuuntelemisen kiehtova maailma. 

Minkä tyyppinen kirjallisuus sinuun vetoaa?

8 thoughts on “Vahvojen naisten elämää – kotimaiset äänikirjasuositukseni

    1. Oi kun kiva, jos sinun maun mukaista löytyi tästä! Tykkään myös elämän tositarinoista, kuunnella erilaisia kohtaloita iloineen ja suruineen.

  1. Ihanaa, kiitos! Nappasin tästä omaan äänikirjahyllyyni monta kirjaa. Rämön dekkarit olivat viiden tähden teoksia, ai että, odotan innolla kolmatta osaa.

  2. Kiitos kiinnostavista vinkeistä. Vähitellen olen taas ryhtynyt kuuntelemaan niin kirjoja kuin podcasteja. Se elää minulla vähän aaltoina.

  3. Tässä olisi paljon kiinnostavaa materiaalia! Luulisin, että kenelle vain olisi paljon uutta tietoa näissä kirjoissa.

    Itse tykkään mukaansatempaavista kirjoista, oli se sitten elämänkerta, romaani, dekkari tai scifi. Olen kaikkiruokainen kirjallisuuden suhteen, mutta yritän valita niin, että kirja olisi arvokas lukukokemus eikä muuten vaan ajanvietettä.

    1. Tietty mukaansatempaavuus on itsellekin kriteeri. Kovin hidastempoista en millään jaksa seurata.. Huomaan oman lukemisen/kuuntelemisen menevän kausittain. Välillä luen ihan vain ajanvietteeksi, kuten lomilla, ja välillä kiinnostaa vain omaelämäkerrat tai muuten tositapahtumiin pohjautuvat informatiiviset teokset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *