Uusien nahkakenkien hoito ennen käyttöönottoa

Uudet nahkakengät olisi ihana vetäistä saman tien jalkaan ja sitten vain menoksi. Toki näinkin on tullut aikoinaan tehtyä ja vähän kallis oppitunti oli sekin. Uudet nahkakengät nimittäin kaipaavat ensin hieman hoitoa ja sitten vasta ne otetaan käyttöön.

Enää en lähde kosteille kaduille vastaostettujen kenkieni kanssa, vaan maltan mieleni niin kenkiä kuin lompakkoa säästääkseni. Olen joitain suojasuihkeita kenkä- ja ruokakaupoista ostanut ja ne ovatkin ihan hyviä, kun puhutaan kangas- tai mokkakengistä. Nahkakengille ne eivät kuitenkaan ole paras valinta.

Suojasuihke useimmiten vain suojaa, kun nahka kaipaisi sen lisäksi myös kosteutta. Kyllä, nahkaa hoidetaan kosteuttavilla ja ravitsevilla tuotteilla. Näinhän teemme ihan omallekin iholle eli “nahkalle” harva se päivä. Nahkakengät suojataan kenkävoiteella ja kenkävahalla.

Hypätään vuoteen 2022. Tässä on kaksi vuotta sitten otettu kuva silloin uusista nahkasaappaistani. Kerron miten hoidin heti alkuun nämä kengät ja lopuksi katsotaan miltä ne kaksi vuotta myöhemmin näyttävät.

Kenkien merkki on Bryan Stepwise, ostettu Espanjasta. Satuin noihin aikoihin haaveilemaan tämän värisistä saapikkaista ja oikeanlaisten löydyttyä ostopäätös oli helppo, vaikka merkki ei ollut entuudestaan tuttu.

Hoitotoimenpiteet aloitin kotona ennen ensimmäistä käyttöä sillä, että valitsin paikallisesta marketista Woly -merkkisen nahanhoitovoiteen. Tuoteselosteessa voiteen luvattiin hoitavan ja suojaavan nahkajalkineita. Kenkiä on muuten hyvä sitten huoltaa käyttökertojenkin välillä. Tämä alkuhoito ei valitettavasti riitä.

Vaikka kenkäni olivat käyttämättömät, pölyä oli jostain kerinnyt kertyä pintaan ja ennen voiteen levittämistä ne piti harjata pois. Kenkien mukana tulivat tukevat paperitukot, jotka pitivät muotoa yllä. Jätin ne voiteen levityksenkin ajaksi. Kengissä pitäisi olla lepolestit, mutta näihin kenkiin sellaisia ei nyt ollut. Paperitukot saivat ajaa saman asian tässä vaiheessa.

Aloitetaan uusien kenkien hoito aina niin, että testataan tuotetta ensin huomaamattomimpaan paikkaan. Jos voiteeseen on tyytyväinen, niin otetaan pieniä määriä voidetta tai rasvaa liinaan ja levitetään hellästi. Liian ronskit liikkeet tai liika voiteen käyttö saattaa tehdä huonoa kengän pinnalle. Väri voi kulua tai tulee tummentumia.

Tämä valitsemani voide oli väritöntä, mutta kenkiä paljon käytettäessä voi olla fiksua myöhemmin siirtyä värillisiin hoitovoiteisiin. Ne kun piilottavat naarmuja ja kulumia.

Käydään kenkä huolellisesti läpi ja annetaan aineen imeytyä rauhassa. Lopulta kenkä kiillotetaan. Itse käytin tässä puhdasta liinaa ja pyyhin pinnan kiiltäväksi. Kiillotuksen voi tehdä myös kenkäharjalla. 

Nahkakenkä hyötyy myös kenkävahasta ja sitä olen käyttänyt huoltotoimenpiteenä käyttökertojen välissä kenkien kantaan ja kärkeen. Vaha tuo lisäsuojaa naarmuilta. Vaha levitetään pyörivin liikkein nahan pintaan ja annetaan kuivua. Lopuksi kiillotetaan harjalla.

Tässä kuva käyttämästäni (vanhasta) kenkävahasta, joka sisältää mehiläis- ja karnaubavahaa sekä jojobaöljyä. Merkki on Renapur ja pahoitellen sanon, että en tiedä mistä juuri tätä voidetta voi tällä hetkellä Suomesta hommata. On muuten erinomainen, mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen. Kengille suunniteltuja vahoja löytyy jonkin verran ihan ruokakaupastakin, joten sieltä sitten, jos ei suutarilta tai kenkäkaupasta.

Onhan tässä hoitamisessa oma puuhansa. Kun homman on aloittanut, niin samalla kannattaa hoitaa jokunen muukin kenkä. Nahkakengät pitäisi aina pyyhkäistä liasta käytön jälkeen. Ja antaa levätä niin, että joka ikinen päivä ei käytä samoja kenkiä.

Myönnän kyllä, että on niitä päiviä kun saan päivän päätteeksi lapset ulko-ovesta sisään ja muutaman kauppakassin perässä, niin kengät jäävät eteisessä aika lailla siihen mihin ne tippuvat. Yritän silti aika ajoin muistaa huoltotoimenpiteet. Ei se ole lempipuuhani, mutta ajatus sellaisesta kertakäyttökulttuurista kannustaa toimimaan. Väitän, että useammat nahkakenkäni kulkevat edelleen matkassa, koska olen jaksanut niitä hoidella. 

Vihdoin sain kengät hoidettua ja olo oli tyytyväinen. Onhan näitä juttuja mistä olisi liiankin mukava luistaa, mutta sen verran tarkan markan tytöksi tässä muuttunut, että omaisuudesta pidetään huolta. Olen myös aika tarkka nykyään siitä, että kengät ovat siistinnäköiset.

Olen useammat kenkäparit käyttänyt suutarilla pikku korjauksissa, vaikka joidenkin kohdalla olen pohtinut heitänkö menemään. Kannattaa aina kysäistä suutarilta ensin, koska he tekevät suorastaan taikoja. Jännästi vanhat kengät näyttävät aina paljon paremmilta oltuaan hetken suutarin hoivissa. Nyt kevään tullessa onkin hyvä aika tehdä pieni kenkäinventaario kotona ja siistiä popot kuntoon. Kevätaurinko on aika armoton paljastamaan kenkien todellisen kunnon.

Kaksi vuotta vanhat kengät
Kaksi vuotta käytössä olleet saapikkaani ovat alla olevassa kuvassa. Käyttöä niille on löytynyt, vaikka ei niitä nyt ihan päivittäin jalkaan tule valittua. Karmeimpina kurapäivinä ne saavat levätä rauhassa ja käytän muita kenkiä. Kumisaappaat ovat tiettyyn vuoden aikaan ainoat järkevät vaihtoehdot, valitettavasti.

Mutta kuitenkin, koen hoitotoimenpiteiden auttaneen, koska aina ei tosiaan ole ollut kuiva ja kaunis keli, kun nämä jalassa olen ollut liikenteessä. Nilkan kohdalta nahka on rypistynyt, samoin jalkapöydän kohdalta. Mutta edelleen olen tyytyväinen kenkien ulkonäköön. Montaa yhteistä vuotta tavoittelen näiden saapikkaiden kanssa.

14 thoughts on “Uusien nahkakenkien hoito ennen käyttöönottoa

  1. Kiitos muistutuksesta, pitäisi pitkästä aikaa huoltaa omat maiharit. Loskakelitkin on pian nurkan takana taas, silloin varsinkin täytyy muistaa huolehtia kengistä. Todellakin mieluummin pidetään hyvä huoli laadukkaista kengistä kuin ostetaan aina vaan uusia!

    1. Kengät ovat kyllä kovilla Suomen keväässä ja syksyssä. Ei tarvitse montaa kilometriä kulkea, kun ne saa aikamoiseen kuntoon. Minä kanssa kaivoin tuossa lempimaiharit esiin ja malttamattomana odottelen, että pääsisi käyttämään. Ovat nimittäin liukkaat, että ei näillä keleillä uskalla vielä. Talvikengissä kulkeminen on alkanut kyllästyttää..

  2. Hyvä muistutus kenkien hoidosta. Tosiaan pienikin huolenpito saisi kengät kestämään ja näyttämään hyvältä. Tulee vaan niin helposti otettua pois jalasta ja laitettua muitten kenkien sekaan. Sitä pyrin, että en samoilla lenkillä kulje peräkkäisinä päivinä.

    1. Joo, muistutus ihan itsellekin! Aina ei tosiaan kerkiä, huvita tai muistakaan kenkien hoitoa, mutta jos edes vähän tekee, niin se on aina parempi kuin olla tekemättä mitään. Ei muuta kuin hoitoaine valmiiksi hyllyyn, niin paljon helpompi tarttua huoltotöihin, kun inspis iskee. 😁

  3. Hyvää asiaa ja paljon. Liian helposti jalkineet jäävät hoitamatta ja huoltamatta. Itse koin huippuelämyksen alkuvuodesta kun harmittelin huonokuntoisia nilkkureitani. Olin jo menossa uusien hankintaan, mutta poikkesinkin sitten suutarille. Hän teki taikojaan ja hoiti nilkkurini uuteen elämään.

    1. Hei tuo onkin ihan parasta. Saman olen kokenut eli vanhat kengät saivat uuden elämän, pieni korjaus ja hoito, niin jälleen mentiin monta vuotta.

  4. Nyt minäkin sain inspiraatiota huoltaa kenkäni 😁
    On niitä huollettu jatkuvasti, mutta kun kävelee työmatkat, niin jälkineet kärsii väistämättä näillä keleillä. Ei kovin monta vuotta yksillä pärjää. Huomasin selvän eron siihen aikaan kun kuljin autolla. Vaikka ei tule käveltyä kuin 4-5 km päivässä, kuukaudessa niitä kertyy yli sataa. Ja talvikausi on pitkä…

    1. Kyllä kengät ottaa jo kuukaudessa itseensä, varsinkin kun aina ei ole kuivan sään keli. Tosin silloinkin pölyn määrä on hurja. Mielikenkiä käyttää eniten ja tänä talvena olen käyttänyt hurjasti yhtä paria. En ole varma pelastaako suutarikaan enää..

      1. Mulle tuli äsken mieleen, että mulla on yhdet (siis oikeasti) talvikengät, mitä ei tapahtunut vuosiin. Upouusi pari oli vielä marraskuussa, mutta nyt näkyy joo, että on käytetty ahkerasti.
        Aikaisemmin oli aina useita käytössä. Mutta kun vuosiin ei tullut talvikenkiä käytettyä… En kyllä kaipaa talvikenkien käyttöpakkoa 😅

        1. Pohjoisemmassa tulee talvikengät tarpeeseen ja kaikenlaiset kelit ne raukat näkevätkin.. minua ei haittaisi, jos talvikenkäkausi olisi paljon nykyistä lyhyempi 😅 mihinhän sitä muuttaisi?

  5. Kiitos tästä postauksesta! Tarvitsin inspiraatiota ja neuvoja, koska mä olen tosi laiska huoltaan kenkiäni. Mutta nyt kevään tullen aion!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *