Vinkit sovituskoppiin – näin valitset sopivan vaatteen

Olen onnistunut ostamaan vaatteita, jotka eivät lopulta kuitenkaan istuneet kauniisti ylle. Tai tuntuneet sopivilta. Silloin tuntui, että rahat menivät hukkaan. Mikähän siinä onkin, että kaupassa jokin vaate näyttää niin kivalta ja kotona huomaa totuuden? Tätä siis olen pohtinut aina toisinaan. Rahan hukkaan heittäminen harmittaa aina sen verran, että päätin jossain vaiheessa ryhdistäytyä. Ja miettiä miten toimin ja millä perusteella ostelen.

Lopputulema on ollut, että aika usein jätän vaatteen nykyään ostamatta. En osta enää kiireessä enkä sulje silmiäni muuten nätin vaatteen huonoilta puolilta. Sovituskoppi ei ole ollut ikinä lempipaikkani. Ei kai vieläkään, mutta hyödyllinen se on ja sinne on mentävä.

Vinkkejä sovituskoppiin

1) Kauniin vaatteen löytäessäsi ota muutamaa kokoa mukaasi. Koen, että kokomerkinnät vaihtelevat siinä määrin, että itselle sopivaa kokoa on vaikea joskus pelkällä katseella valita. Eli pari eri kokoa mukaan ja kokeillaan niitä kaikkia.

Vaatteen leikkaus voi näyttää nätimmältä väljemmässä koossa, tai sopiva pituus on vain pienemmässä koossa. Näitä on vaikea hahmottaa, ainakin minusta, jos ei pue vaatetta päällensä eri koossa. Plus, jos ottaa yhden koon ja toteaa sen olevan väärä, niin miten rasittavaa on lähteä hakemaan kaupan toisesta päästä sitä toista kokoa. Varsinkin, jos myyjää ei sillä hetkellä näy apuun.

2) Piipahda kopin ulkopuolella isomman peilin edessä. Jossain on sanottu, että sovituskopin valo on suunniteltu näyttämään vaate mahdollisimman hyvältä kantajansa päällä. Saatan olla eri mieltä tässä asiassa, mutta yhtä kaikki, kopista kannattaa poistua katsomaan kokonaisuutta vähän kauempaa toisesta peilistä. Ja eri valossa. Yleensä koppien lähettyvillä on iso peili. Vaatetta olisi hyvä tarkastella jossain vaiheessa myös ikkunan vieressä. Siinä valossa vaatteen väri on todenmukaisimmillaan.

3) Vaate takaa. Joskus on vaikea nähdä miltä se vaate siellä selkäpuolella näyttää. Istuuko se vai römpöttääkö. Parasta on, jos kopissa on toinen hieman liikkuva peili. Se pitää ehdottomasti hyödyntää ja asetella niin, että näet itsesi toisen peilin kautta takaapäin. Olen pienemmissä liikkeissä joskus nähnyt käsipeilin roikkumassa sovituskopin seinällä. Silläkin on jotenkin helpompi katsoa selkäpuolta toisen peilin kautta kuin vain kuikuilla olkansa yli.

4) Pyydä kommentti. Minusta on mukava pohtia onko joku vaate hyvä vai ei. Jos siinä isomman peilin edessä pyöriessä saa jonkun toisen mielipiteen, niin se on hyvä juttu. Toisen asiakkaan, oman kaverin tai myyjän. He näkevät vaatteen kuitenkin eri lailla kuin itse.

5) Liiku vaate päällä. Istu sovituskopin penkille ja katso peilistä miltä näyttää. Kuulostele miltä tuntuu. Itseltä on jäänyt liian kireät housut ostamatta, kun tajusin vähän kyykistyä. Sekä muuten kaunis kotelomekko, mutta istuessa se teki iloisen pussin mahan kohdalle, joka näytti hassulta. Ja myös omituiselta. Joten tee kaikkea sitä mitä mahdollisesti vaate päällä joutuisit tekemään ja huomaat pian onko se oston arvoinen.

6) Kurkkaa materiaali ja työn jälki. Kopissa viimeistään katse materiaali- ja pesulappuun. Yllättävän moni vaate kelpaa vain pesulaan. Samoin materiaalin osalta kannattaa pohtia valitseeko luonnonkuituja vai jotain muuta. Kutittaako paidan villa ihoa? Tai onko housuissa liikaa elastaania? Nopeasti ilmaantuvat polvipussit ovat taattu. Polyesterista tehty takin sisävuori hikoiluttaa ja on sähköistyvää.

Työn jälkeä kannattaa tiirailla, kuten roikkuuko langanpätkiä siellä täällä, onko sauma jo valmiiksi heikon näköinen, onko vaatteen pinta nyppääntyneen näköinen. Vinot saumat sattuvat kyllä kirjaimellisesti silmiin eivätkä varsin näytä hyvältä päällä.

7) Peilin kautta kuva. Kännykkä esiin ja peilikuvasta kännykuva. Se voi parhaimmassa tapauksessa auttaa toteamaan, että täydellinen on. Tai että näyttääpä materiaali yhdeltä ryppykasalta päällä. Suosittelen joskus kokeilemaan. Minun silmissäni on jokin ryppyfiltteri. Kehun itseäni hienosta asusta ja auta armias, kun katson sitä kuvassa.

8) Nopea mielikuvaleikki. Minkä kanssa käytän tätä vaatetta? Onko mittasuhteet sopivat, meneekö paita mukavasti housuun tai sopivatko arkikenkäni juuri näiden housun lahkeiden kanssa. Myin kerran yhdet ihanat maiharityyppiset kengät pois. Kenkien varressa oli mielestäni päheät vetoketjut ja koristelut. Aina kuitenkin housunlahkeeni menivät niiden päälle eivätkä ne käytännössä ikinä näkyneet. Myin kengät lopulta eteenpäin, koska muuten samannäköisiä kengänkärkiä pilkahteli lahkeiden alta muissakin kengissäni.

9) Alusvaatteet. Asia, jota en meinaa oppia, mutta rintaliivitkin vaikuttavat paidan näköön. Kokeile esim. juhlapaitaa niiden rintsikoiden kanssa, jotka aiot laittaa ylle juhlapäivänä. On nimittäin mennyt juhlavaate vaihtoon viime hetkillä, kun ainoat väriltään paidan alle sopivat rintaliivit koriste-kohokuvioineen näkyivätkin paidasta rumasti läpi. Ei siis väri vaan ne pitsit.

10) Oikea sävy. Luota intuitioosi, jos juuri päälle puettu paita saa sinut ja kasvosi näyttämään oudon värisiltä. Tummat silmänaluset korostuvat, tai kuin väri olisi kadonnut kasvoilta. Värisävy ei todennäköisesti ole silloin sinun värisi. Jokaisella meillä on imartelevat värit, joita pitäisi valita kasvojen lähelle. Jos asia kiinnostaa, niin kannattaa selvittää ne itselle sopivat sävyt ja shoppailu on jatkossa helpompaa.

Huh, vieläkö sovituskoppiin meno innostaa? Ei minuakaan, mutta pakko nämä on tehdä. Takaan, että vaatteet ja koko vaatekaapin sisältö alkavat istua paremmin ja näyttää omannäköiseltä, kun toimii ajan kanssa ja johdonmukaisesti vaatteita ostaessa. Arkielämässä sitä kiittää itseään, kun kaappi on täynnä oikeasti käytettävää vaatetta, jotka istuvat omalle kropalle ja ne päällä on hyvä olla.

8 thoughts on “Vinkit sovituskoppiin – näin valitset sopivan vaatteen

  1. Hyvät vinkit, kiitos! Inhoan (oikeasti) vaatteiden sovittamista, usein sovintakin kaiken vasta kotona. Jos tarve, palautan.

    1. Kiitti, kiva kuulla! Jännä juttu tuo vaatteiden sovittaminen.. talvisin kaikki tuntuu sähköiseltä ja kesähelteillä hiki virtaa. Joskus ihan sovituskopin pölykoirien peittämä lattiakin vähän inhottanut, mutta onneksi kuitenkin suurimmassa osassa kauppoja siistiä ja hyvät peilit. Minulla on jostain syystä suuri kynnys palauttaa, niin yritän aina raahautua kopeille asti. Joskus kyllä jättänyt ostamatta, kun jono sovituskopeille näyttänyt ylivoimaisen pitkältä.

  2. No ei, ei innosta yhtään 😁. Monta kertaa tilasin vaatteet nettikaupasta kotiin juuri sen takia, että niitä voi kokeilla kaikessa rauhassa, ajan kanssa, useita kertoja ja sovitella muun vaatekaapin sisältöön. Tai sitten olen tehnyt avokauppaa, eli otin useita vaatekappaleita kaupasta kotiin, sovitin, ja palautin ne, jotka eivät sopineetkaan loppujen lopuksi.

    1. En ole tajunnut avokauppaa itse kysyä, mutta olen siihen törmännyt tuttavani kaupalla, jossa toisinaan auttelen. Hänelle eli kauppiaalle on ollut ok, että vaatteet vie kotiin ja kokeilee vasta siellä. Ilmeisesti jonkin sortin sovituskoppikammoa ilmenee aika monella.

  3. Sovituskopit ei ole kyllä mukavimpia paikkoja, varsinkin jos on talvi ja on pukeutunut miljoonaan kerrokseen ja on jo ehtinyt shoppailla kassitolkulla tavaraa ja niiden kanssa pitäisi ahtautua koppiin. On kuitenkin tullut säästettyä todella paljon rahaa kun on pakottanut itsensä varmistamaan että ne housut ovat sellaiset kuin on kuvitellutkin niiden näyttävän päällä!
    Viime kirpparireissullakin suurin osa koriin keräämistäni vaatekappaleista palautui pöytiinsä kun reippaasti kokeilin ja arvioin kaikki huolella. Nurkkiin on kertynyt vuosien varrella liikaa vaatteita senkin takia kun ei ole kokeillut niitä ennen ostamista..

    1. Kiteytit hyvin sovituskopin huonot ja hyvät puolet! Aina pikkasen ahdasta eikä huvittaisi, mutta jos ei mene niin sokkona ostetut vaatteet takuu varmasti jäävät nurkkiin pyörimään. Aika harvoin se silmämääräisesti ostettu paita tai housut on täydellinen.

  4. Kaupoissa sovittaminen on kyl ihan hirveää. En tykkää yhtään, missään kaupassa ei tunnu olevan minkäänlaista ilmastointia sovitustiloissa tai nurkassa. Sellaisia tunkkaisia ja liian kuumia soppeja kaikki. 🙄 Tsekkaan yleensä sivusaumojen osuvan kohdilleen ja vyötärön sopivuuden voi tsekata myös laittamalla vaatteen vyötärö kaulan ympäri. Jos sattuu hutiostos ja kotona sovittaessa huomaan, niin käyn palauttamassa. 😊

    1. Se tietty kuumuus ja toki ahtaus ovat pukukopin ikävimmät puolet itsellekin. Plussaa saa, jos on penkki ja paljon koukkuja, että vaatteet, laukut ja itsensäkin saa tarvittaessa muualle kuin lattialle. Olen huono palauttaja, niin yritän siksi paikan päällä aina varmistaa tuotteen sopivuuden itselle. Shoppailu on ja samalla ei ole hauskaa, joten välttelen kaikkia ylimääräisiä käyntejä 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *